19 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΥΠΕΚΑΚΑ: Προστασία Εργαζομένων από τις Υψηλές Θερμοκρασίες

ΥΠΕΚΑΚΑ: Προστασία Εργαζομένων από τις Υψηλές Θερμοκρασίες

Ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπενθυμίζει τα όσα απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους που εκδίδει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

1) Την θερινή περίοδο πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

2) Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται:
α) η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων, εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα τα οποία λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά),
β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού),
γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών,
δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.

Τις ημέρες αυτές το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα σε εργασίες και χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση.

Οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. θα ενημερώνουν τους εργοδότες για τις επιπτώσεις που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες καύσωνα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Related posts