29 Μαρτίου 2024

Breaking News

5 και σήμερα…. φαντάροι καταντήσαμε (λογιστές και ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ)

5 και σήμερα…. φαντάροι καταντήσαμε (λογιστές και ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ)

5 και σήμερα…. φαντάροι καταντήσαμε (λογιστές και υπόχρεοι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ) της Χρύσας Σωτηράκη

Οι σκέψεις μια λογίστριας με αποθέματα ψυχραιμίας προς εξάντληση και νεύρα να οδεύουν προς το κόκκινο! 5 και σήμερα…. Δεν έχω πάει φαντάρος αλλά έτσι νιώθω, αναμένοντας τις εξελίξεις…



Nεότερη ενημέρωση ΕΦΚΑ με Δελτίο τύπου της 16/03/2017, 1 ημέρα πριν την ληκτική ημέρα, για παράταση σε υποβολή ΑΠΔ + καταβολή εισφορών για περιόδους Ιανουαρίου + Φεβρουαρίου για μη μισθωτούς (δείτε αναλυτικά εδώ).



Στο σκοτάδι παραμένουμε λογιστές και υπόχρεοι ασφαλισμένοι, με το βλέμμα στην Παρασκευή 17 Μαρτίου, μετά την παράταση που δόθηκε για υποβολή ΑΠΔ και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (περιόδου Ιανουαρίου και Δ. Χριστουγέννων για μισθωτούς και μη μισθωτούς), ενώ το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου και του Ε.Φ.Κ.Α. δεν έχει προβεί (μέχρι στιγμής) σε επίσημες διευκρινίσεις για επίλυση των θεμάτων που οδήγησαν στην παράταση αυτή.

Ενδεικτικά hot ασφαλιστικά θέματα με κενά προς επίλυση;

  • Αμοιβές περιπτώσεων εταίρων του άρθρου 38 Ν. 4387/2016 (λοιπές περιπτώσεις)
  • Τίτλοι κτήσης
  • Μπλοκάκια

 

  1. Θέμα: Αμοιβές περιπτώσεων εταίρων του άρθρου 38 Ν. 4387/2016 (λοιπές περιπτώσεις)

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε οδηγίες για υποβολή ΑΠΔ μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Κωδικός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) «0620» «Μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή» / Κωδικός Ειδικότητας «000401» με λεκτική περιγραφή «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή» / Κωδικό Πακέτου Κάλυψης  τους (Κ.Π.Κ.) «071» με λεκτική περιγραφή «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε.

  • Για τις υπόλοιπες τι θα κάνουμε άραγε;
  • Mήπως να αυτοσχεδιάσουμε; (χιουμοράκι) 

 

  1. Θέμα «Τίτλοι κτήσης» και ερωτήματα. Τι θα ισχύσει τελικά αγαπητέ κ. Πετρόπουλε;

2Α. Θα αναιρεθεί η υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ ή όχι;

2Β. Αν ναι πότε θα δημοσιευθεί ερμηνευτική εγκύκλιος προκειμένου οι επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες περιπτώσεις να ενημερωθούν για να ξέρουν τι θα πληρώσουν στους παρέχοντες υπηρεσιών των περιπτώσεων αυτών και να προβούν σε πληρωμή τους;

2Γ. Αν όχι πότε θα δοθούν διευκρινίσεις για αντιμετώπιση του ποιος θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές και θα υποβάλλει τη σχετική ΑΠΔ και οδηγίες για την υποβολή της ΑΠΔ;

Θυμίζουμε τη φωτοβολίδα του κ. Πετρόπουλου στις 23/02/17 με την προφορική του απάντηση σε ερώτημα του βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου προς τον Υφυπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), όπου  ανέφερε ότι, όσοι αμείβονται για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης (πρώην επαγγελματική δαπάνη) δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην Α.Π.Δ.  Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος «Υπόχρεοι καταβολής εισφορών είναι όσοι ήταν και πέρυσι».

Και όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ έχουν ενταχθεί στην ασφάλιση ΕΦΚΑ και οι περιπτώσεις αυτές  και 2,5 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του ΕΦΚΑ βρισκόμαστε στο σκοτάδι για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

(Το άρθρο 38 Ν. 4387/16 αναφέρει για τις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης –  νυν τίτλους κτήσης, ότι υπάγονται από 01.01.2017 στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ).

 

  1. Θέμα «Μπλοκάκια» και ερωτήματα.

3Α.  Θα υπάρξει αλλαγή στον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών; Αν ναι πότε θα ενημερωθούμε για αυτή την αλλαγή;

3Β. Πότε θα δοθούν οδηγίες για την υποβολή της ειδικής ΑΠΔ προκειμένου να προσαρμόσουν οι εταιρίες εφαρμογών μισθοδοσίας τα προγράμματα και οι υπόχρεοι υποβολής να προβούν σε σχετικές διαδικασίες για υποβολή τους και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών;

Θυμίζουμε πρόσφατα δημοσιεύματα της  4.3.2017 της εφημερίδας «Κ», η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας ενημέρωνε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες νέο σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου (ψήφιση του Μάιο 2016) και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Μέχρι στιγμής

  • έχουμε αρχική διάταξη να προβλέπει ότι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες.
  • στη συνέχεια νεότερη 1η διευκρινιστική εγκύκλιο να αναγκάζει στην πράξη τον εργαζόμενο να καταγγέλλει τον εργοδότη του για να γίνεται επιμερισμός των εισφορών και να καταβάλει ο ίδιος ο εργαζόμενος εξ ολοκλήρου τις εισφορές μέχρι διευθέτησης διαφοράς.
  • ακολουθεί 2η διευκρινιστική εγκύκλιος που ακυρώνει την πρώτη προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση στο ήδη μπερδεμένο τοπίο, δηλαδή να προβλέπει να καταβάλει ο εργαζόμενος το 9,2% του εισοδήματός του από μπλοκάκι, διατηρώντας την υποχρέωση να καταγγείλει τον εργοδότη του, στην περίπτωση που αυτός δεν τον δηλώσει σε Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).
  • Δεν έχουμε οδηγίες για την Ειδική ΑΠΔ για τους εργαζομένους με μπλοκάκι και τρόπο υποβολής τους,
  • Δεν υπάρχει αρμόδιο τμήμα στον ΕΦΚΑ για καταγγελίες από τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν είναι έχουν λάβει οδηγίες αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων και φυσικά δεν έχουν δοθεί σαφείς διευκρινίσεις για τις απαιτούμενες διαδικασίες του πως θα διαπιστώνεται τελικά, ποιος θα πληρώσει και τι.
  • Ασάφεια στις περιπτώσεις με παράλληλη ασφάλιση, όπου η 2η εγκύκλιος προέβλεπε ότι για την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής εισφορών από τους εργοδότες, για μισθωτούς με παράλληλη δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με «μπλοκάκι», παρότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ευκρινές στον νόμο.

Όλα θέλουν το χρόνο τους, θα μας συμβούλευε κάποιος σοφός γηραιός κύριος και ναι δεν θα διαφωνήσω… αλλά ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ  άραγε;

…με ένα νόμο Ν. 4387 που έχει δημοσιευθεί με το ΦΕΚ Α’ 85 της 12-05-2016 και ήταν γνωστό ότι η έναρξη ισχύος του ΕΦΚΑ ήταν η 1η Ιανουαρίου 2017 (7 περίπου μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου);

…με 13 Ερμηνευτικές εγκυκλίους του ΕΦΚΑ από 20.01.2017 και 3 διευκρινιστικές αποφάσεις;

…με 39 αποφάσεις στο 2016;

…με  6 περίπου Δελτία τύπου και 10 περίπου ανακοινώσεις του ΕΦΚΑ από 1.1.2017; ….και όλα αυτά μέχρι στιγμής!

Και επανέρχομαι 5 και σήμερα για όλους εμάς (λογιστές και υπόχρεους ασφάλισης ΕΦΚΑ) και αναρωτιέμαι… ποια θα είναι άραγε η επόμενη κίνηση του αρμόδιου επιτελείου του ασφαλιστικού;;;

Άραγε θα το μάθουμε έγκαιρα (όσο μπορεί να θεωρηθεί έγκαιρο το 3-4 μέρες πριν τη λήξη) ή παραμονή της Παρασκευής 17-3-2017. Ποιος ξέρει;

Οι σκέψεις μια λογίστριας με αποθέματα ψυχραιμίας προς εξάντληση και νεύρα να οδεύουν προς το κόκκινο! Καλή μας συνέχεια και όσοι συνάδελφοι έχουν αποθέματα ψυχραιμίας ας τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους…μήπως και αντέξουμε όλοι μέχρι το τέλος αυτού του ασφαλιστικού «Γολγοθά». Αλληλεγγύη συνάδελφοι…Αλληλεγγύη!

12.03.2017 / Χρύσα Σωτηράκη – Λογίστρια – Φοροτεχνικός – Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις

 


Δείτε ακόμη…

Έντυπα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ την συνεχή παράταση χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων

ΣΕΒ: Η Ευρώπη υστερεί σε ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα ακόμη περισσότερο


 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts