28 Μαρτίου 2024

Breaking News

7η Γενική Συνέλευση Ξ.Ε.Ε.

7η Γενική Συνέλευση Ξ.Ε.Ε.

Με τη συμμετοχή πλέον των 950 ιδιοκτητών ξενοδοχείων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo η 7η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά και της ηγεσίας σημαντικών θεσμικών και κλαδικών φορέων, ετέθησαν επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της ξενοδοχίας και παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα και οι νέες δράσεις του Επιμελητηρίου.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του σημείωσε ότι σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, την περίοδο της κρίσης το ελληνικό ξενοδοχείο, έγινε ο κινητήρας για να δουλέψουν οι μηχανές της οικονομίας και «έβαλε πλάτη» σε τομείς όπως η πρωτογενής παραγωγή συμβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της εξωστρέφειας και της τοποθέτησης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες διεθνείς αγορές, αναφέροντας το παράδειγμα του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό».

Όμως όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., είναι ωραία τα μεγάλα λόγια και οι αναφορές στον τουρισμό ως την ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί και σε πράξεις, ζητώντας από τη πολιτεία τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υποστηρικτικού και όχι υπονομευτικού των προσπαθειών των ξενοδόχων.

Ο κ. Βασιλικός παρουσίασε έναν Οδικό Χάρτη πέντε σημείων – κλειδιών «που μπορούν πραγματικά να «ξεκλειδώσουν» την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής ξενοδοχίας», όπως ανέφερε.

Ξεκινώντας από την υπερφορολόγηση, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η λοκομοτίβα θέλει κάρβουνο και ράγες για να «τρέξει». Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός και το ελληνικό ξενοδοχείο αν δεν ζούσαμε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης, με κορωνίδα το φόρο διαμονής. Για τον οποίο, η θέση όλων των ξενοδόχων, ήταν και είναι σαφής και συγκεκριμένη. Κάνει ζημιά και πρέπει να καταργηθεί!».

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. σημείωσε ως δεύτερο κομβικό ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.

«Ο ελληνικός τουρισμός θέλει όραμα και πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθμισης του προϊόντος μας, επιδοτώντας ημιυπόγεια στο Κουκάκι, που εξαιρούνται και από τον φόρο διαμονής», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλικός.

Ως τρίτο μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. έθεσε το ζήτημα των υποδομών, ενώ έκανε ειδική αναφορά για τις σχέσεις της ξενοδοχίας με το τραπεζικό σύστημα. Τέλος, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ως καλοδεχούμενες τις μεγάλες ξένες επενδύσεις ζητώντας όμως από την πολιτεία να μην αγνοεί τον υφιστάμενο κλάδο της ξενοδοχίας που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο επενδύει σημαντικά για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στους 5 κεντρικούς άξονες δράσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου οι οποίοι επιμερίζονται στη διοικητική αναδιοργάνωσή του, στην ενίσχυση της επικοινωνίας με τα μέλη του, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του θεσμικού ρόλου του ως συμβούλου για τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για την ξενοδοχία, στην συμβολή, στη βελτίωση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και στο άνοιγμα στην κοινωνία.

Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Βασιλικός τόνισε «Η κοινωνική προσφορά είναι στο DNA του Έλληνα ξενοδόχου. Είμαστε περήφανοι για όσα κάναμε και κάνουμε. Μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα αφήνοντας το θετικό κοινωνικό αποτύπωμά μας.»


4HOTELIERS: Οι ειδικοί στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ξενοδοχείων


Η μελέτη του ΙΤΕΠ

Υπογραμμίζεται ότι στην Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε., παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και βασικά σημεία της ετήσιας μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο: «Oι εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας».

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη του Ινστιτούτου, διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, καθώς στο 4μηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (και για το 2016 και για το 2017) καταγράφεται το 70% των αφίξεων και σχεδόν το 80% των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα. Παράλληλα παρατηρείται έντονος δυισμός στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές μεταβλητές, καθώς 5 περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών ροών στη χώρα. Επίσης όπως καταγράφηκε στη μελέτη, το μέσο μέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει για χρόνια σταθερό και κυμαίνεται γύρω στα 42 δωμάτια.

Το 2017 καταγράφηκε ποσοστιαία άνοδος κατά 11,3% στο μέσο έσοδο ανά δωμάτιο με βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου σε σχέση με το 2016. Όπως διαπιστώνει η μελέτη η ονομαστική αύξηση που παρατηρείται στο ακαθάριστο μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, δεν συνοδεύεται και από αύξηση στο αντίστοιχο καθαρό έσοδο, καθώς το ξενοδοχειακό προϊόν επιβαρύνεται υπέρμετρα από άμεση και έμμεση φορολογία. Για να μπορέσουν συνεπώς τα ξενοδοχεία να παραμένουν ανταγωνιστικά, υποχρεώνονται να συγκρατούν τις τιμές τους, αναφέρει η έρευνα του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 85% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία αφορά στους αλλοδαπούς επισκέπτες, γεγονός που καταδεικνύει την πίεση που υφίστανται τα ξενοδοχεία που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2012-2017 άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 17.153 δωματίων, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 427 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 11.715 δωματίων.

Related posts