24 Απριλίου 2024

Charlie Chaplin: μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη μέρα

Charlie Chaplin: μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη μέρα

Charlie Chaplin και χαμόγελο: Ένας άνθρωπος που έμελλε να γίνει η πιο γνωστή κινηματογραφική φιγούρα Charlie Chaplin.. Ναι αυτός ο μαυροντυμένος αλητάκος με το καπελάκι, τα τεράστια παπούτσια ,τη μαγκούρα, το μουστάκι και το χαρακτηριστικό περπάτημα.

Λίγοι όμως ξέρουν ότι ο Charlie Chaplin έγραψε πολλά από τα τραγούδια που ακούγονταν στις ταινίες του.

Πάμε όμως από την αρχήCharlie Chaplin και χαμόγελο

Ο Charlie γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Γουόλγουορθ του Λονδίνου και πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 σε ηλικία 88 ετών. Οι γονείς του καλλιτέχνες και οι δυο του έμαθαν από μικρό να τραγουδάει πρώτη παράστασή που τραγούδησε ήταν όταν ήταν πέντε μόλις χρονών

Παρόλο που είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια ,ο πατέρας του πέθανε αλκοολικός και η μητέρα του κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική, και παρά τη φοβερή φτώχεια του ,δεν το έβαλε κάτω

Άρχισε να περιοδεύει με το θίασο του Φρεντ Κάρνο στην Αμερική και τελικά έχτισε την καριέρα του εκεί. Ξεκίνησε με ταινίες μικρού αλλά και μεγάλου μήκους που σκηνοθετούσε ο ίδιος και σιγά σιγά έγινε διάσημος.

Ενδεικτικά αναφέρω το The kid,It’s a dog life. κ.α. Στη συνέχειά γύρισε μεγάλες επιτυχίες όπως το Modern times,City lights,Gold Rush και αργότερα ομιλούσες ταινίες όπως το Limelight,The great dictator κ.α.

Η προσωπική του ζωή ήταν επεισοδιακή με πολλές προβληματικές σχέσεις και γάμους με τις γυναίκες ,μέχρι που γνώρισε την Oona O’Neill και έκανε μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένειά

Ο Chaplin κυνηγήθηκε για τις φιλελεύθερες απόψεις του. Κέρδισε ένα τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Έγραψε μουσική για κάποιες από τις ταινίες του, με από τις πιο κορυφαίες συνθέσεις του στην ταινία Modern times,όπου τραγουδά ακαταλαβίστικα το Titine song σε ένα κοινό που τον καταχειροκροτεί. Ύστερα έρχονται οι σπαρακτικές μουσικές του στην υπέροχη συγκινητική του ταινία, όπου ένας ξεχασμένος καλλιτέχνης ερωτεύεται και βοηθά μια νεαρή μπαλαρίνα να πιστέψει στον εαυτό της.

Σε αυτό όμως που θέλω να σταθώ πιο πολύ είναι το τραγούδι που συνέθεσε ο ίδιος το Smile,και που μιλαει για το πώς πρέπει να ελπίζουμε σε ένα φωτεινό αύριο!

Ένα τραγούδι που διασκευάστηκε από παρά πολλούς καλλιτέχνες από τον Nat king cole ως τον Michael Jackson.

Ένα τραγούδι τόσο επίκαιρο, που μας δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να πάψει να χαμογελά, όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή του.

Στους μουντούς καιρούς που ζούμε ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Charlie… και να χαμογελάμε….

Εξάλλου, μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη μέρα όπως ο ίδιος είπε!

πηγή κειμένου

Related posts