20 Απριλίου 2024

Der Freitag: Η Ελλάδα με την Λιτότητα, σαν να πέρασε από πόλεμο

Der Freitag: Η Ελλάδα με την Λιτότητα, σαν να πέρασε από πόλεμο

Η γερμανική εφημερίδα Der Freitag με άρθρο της, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και ο τίτλος της είναι ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, είναι σαν να πέρασε από πόλεμο.

Η εφημερίδα αναφέρει: Η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε σύντομα να ξεφύγει από το καθεστώς της Τρόικα και να αρχίσει να φροντίζει για τη δική της πολιτική επιβίωση.

Λίγο πριν από την αλλαγή του έτους, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2018 – με 153 έναντι 144 ψήφων. Μια επιτυχία για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξανά και ξανά υποστήριξε στη συζήτηση, ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά με μνημόνια και η χώρα θα αρχίσει να ανακάμπτει. Η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 2,5% το 2018, περισσότερο από αρκετό για να κοιτάξει η χώρα προς τα εμπρός, από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, με την εμπιστοσύνη να ανακτάται και να μην χρειαστεί να πάρει κάποια δάνεια από τα σημερινά κεφάλαια του ΕΜΣ (€86 δισ.).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει στη μετατροπή του χρέους, στην αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων δανείων με μακροπρόθεσμα, με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, κάτι το οποίο, εκτιμά ο αρθρογράφος, θα μπορούσε να δεχτεί η Τρόικα.
Και το άρθρο συνεχίζει:

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα €1,2 δισ. στον προϋπολογισμό του 2017, κάτι που υπερέβη τις απαιτήσεις της Τρόικα. Ωστόσο προκάλεσε σε βίαιη αντίδραση όταν η κυβέρνηση Τσίπρα στα μέσα Δεκεμβρίου είχε καταβάλει ως εφάπαξ, αφορολόγητο «κοινωνικό μέρισμα», μέρος από αυτό το πλεόνασμα σε ιδιαίτερα ευάλωτους Έλληνες: κατά μέσο όρο μόλις €211 ανά άτομο, για το 36% των Ελλήνων που επί του παρόντος θεωρούνται φτωχοί. Υπήρξε επίσης ειδική πληρωμή, για τους λιμοκτονούντες συνταξιούχους, η οποία ανερχόταν σε €315 εκατ. συνολικά.

Ωστόσο ο Τσίπρας πρέπει ολοένα και περισσότερο, να εφαρμόσει περαιτέρω “μεταρρυθμίσεις” όπως απαιτούν τα κεφάλια της Τρόικα. Για 15η φορά από το 2010, οι συντάξεις μειώθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές του έτους. Επιπλέον, ο ΦΠΑ αυξήθηκε επίσης για τις τουριστικές υπηρεσίες στα μικρά νησιά του Αιγαίου – από 17% έως 24%. Η διαμονή στα ξενοδοχεία σύντομα θα είναι ακριβότερη, ανάλογα με την κατηγορία, με νέα επιβάρυνση μεταξύ ενός και τεσσάρων ευρώ, ανά διανυκτέρευση. Εν πάση περιπτώσει, οι πιο παράλογες ιδιωτικοποιήσεις (όπως τα λιμάνια) συνεχίζουν να τρέχουν για τη χώρα.

Το άρθρο της der Freitag

Εάν βρεθεί μια έξοδος από το τούνελ του χρέους το καλοκαίρι, ο Σύριζα έχει πραγματικές πιθανότητες, εκτιμά η εφημερίδα, να επιβιώσει πολιτικά στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019. Για άλλη μια φορά, θα υπάρχει μια κοινωνική πολιτική που θα ωφελήσει τα θύματα των ετών λιτότητας. Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να πουλήσει ένα δάνειο €3 δισ. στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Ιούλιο του 2017. Το επιτόκιο της, 4,6% για πενταετή διάρκεια φαίνεται να είναι ανεκτό. Οι οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Fitch αντέδρασαν αμέσως, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα στη βαθμολογία “B minus”. Αλλά ακόμη και με πλήρη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η εξάρτηση από τους πιστωτές δεν θα αλλάξει εύκολα.

Εάν το πρόγραμμα δανειοδότησης της ευρωζώνης λήξει, οι υπέρμαχοι των πολιτικών λιτότητας, θα το γιορτάσουν ως την επιτυχία τους. Ωστόσο η Freitag αναφέρει ότι οι πολιτικές λιτότητας, ήταν ένα κραυγαλέο ψέμα. Η εφημερίδα λέει ότι ούτε στην περίπτωση της Πορτογαλίας ούτε της Ελλάδας, η υπερβολική πολιτική λιτότητας οδήγησε σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από τη δυστυχία και την παρακμή, σύμφωνα με τις γερμανικές κατευθυντήριες γραμμές. Η κυβέρνηση Σύριζα πέτυχε εντέλει την οικονομική ανάκαμψη, βοηθούμενη από την αύξηση του τουρισμού, η οποία συνέβαλε και στην μείωση της ανεργίας από 27% σε 21%. Η θετική πορεία θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχιστεί το 2018 και να οδηγήσει σε ανατροπή.

Στη συνέχεια η εφημερίδα, κάνει λόγο στο ότι η ζημιά από την λιτότητα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη. Καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της με την κρίση του ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να θα συμβεί μόνο μέσω ενός πολέμου. Όπου η ανεργία και η φτώχεια έχουν φτάσει σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα, όπου τα κοινωνικά συστήματα έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη. Καμία άλλη χώρα στην Ε.Ε. δεν έχει χάσει τόσους πολλούς νέους, άκρως εξειδικευμένους πολίτες (το λεγόμενο και brain drain). Υπολογίζεται ότι την περασμένη δεκαετία σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες υπήκοοι, μετανάστευσαν κυρίως σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Μια “διαρροή εγκεφάλων” άνευ προηγουμένου για μια χώρα με λίγο πάνω από έντεκα εκατομμύρια κατοίκους.

Ίσως σας ενδιαφέρει:
• Η ‘ανάκαμψη’ της Ελλάδος είναι κατά πολύ μικρότερη από ό,τι η Αμερικάνικη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης

Related posts