18 Απριλίου 2024

H μετοχή της Eldorado Gold καταρρέει μετά την αναστολή εργασιών στην Ελλάδα

H μετοχή της Eldorado Gold καταρρέει μετά την αναστολή εργασιών στην Ελλάδα

Η μητρική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η Eldorado Gold, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με τον κωδικό EGO καταρρέει σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου, με πτώση περίπου 12% κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα πέντε ημερών, η μετοχή της κατέρρευσε σήμερα στα περίπου $3,50 από τα 4,00 στο κλείσιμο της ακριβώς προηγούμενης συνεδρίασης (κάμψη περίπου 12%).

Η κάμψη αυτή, είναι συνέπεια της διακοπής των εργασιών της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική, μετά την απόφαση της 20ης Αυγούστου 2015 της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που διέτασσε την διακοπή των εργασιών στα έργα της Ελληνικός Χρυσός στις παραπάνω περιοχές, σε συνέχεια της από 19 Αυγούστου 2015 απόφασης του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν στα συγκεκριμένα έργα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που δύναται να προβεί ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια αυτή είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Η σημερινή (21/8/2015) ανακοίνωση της Εταιρίας, αναφέρει τα ακόλουθα:

Μετά από την απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν στα έργα της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική και την ακόλουθη απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος για διακοπή των εργασιών στα παραπάνω έργα, η Ελληνικός Χρυσός όπως ανακοινώθηκε και μέσω της Eldorado Gold, προβαίνει αναγκαστικά σε αναστολή εργασιών και διαθεσιμότητα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων σε αυτήν, για ένα διάστημα μέχρι και τρεις μήνες και με τους όρους που διέπει η εργασιακή νομοθεσία.

Η αναστολή των εργασιών στο σύνολο των έργων της Ελληνικός Χρυσός τίθεται άμεσα σε ισχύ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και ως άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω αποφάσεων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ελληνικός Χρυσός σε αυτό το διάστημα, θα συνεχίσει να εκτελεί βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και στα τρία έργα της, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος δηλώνει σχετικά: «Δηλώνω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όλοι εμείς που ηγούμαστε με τιμή την προσπάθεια της επένδυσης, θα επιμείνουμε υπερασπιζόμενοι το έργο μας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επένδυσή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη λάβει ήδη όλα τα απαιτούμενα μέτρα».❞210815-4

Ο Paul Wright, CEO της Eldorado, έκανε σχετικά με την υπόθεση την ακόλουθη δήλωση:
Είμαστε πολύ απογοητευμένοι και αμήχανοι από αυτή την εντελώς ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου, η οποία θέτει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα σε κίνδυνο, συμπεριλαμβάνοντας τις θέσεις 2.000 ελλήνων εργαζομένων και εργολάβων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Από την άλλη μεριά το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε σχετικά την ακόλουθη επισήμανση και σχολιασμό:

Η «ομηρία» των εργαζομένων δεν συνιστά συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός»
Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»,- όσο και της μητρικής «Eldorado Gold»,- να απαντήσει στα ζητήματα που σχετίζονται με συμβατικές υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Η συγκεκριμένη, εχθρική προς τους εργαζόμενους, ενέργεια, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της «Ελληνικός Χρυσός» για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Η υπόθεση είναι απλή. Η εταιρεία είχε προθεσμία τριών ετών για να δοκιμάσει επιτόπου την προτεινόμενη- από την ίδια- μεταλλουργική μέθοδο flash smelting. Αντί να υλοποιήσει αυτή την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, προτίμησε να παρουσιάσει ξανά πορίσματα εργαστηρίου του εξωτερικού, τα οποία είχε προσκομίσει και στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών της με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως έθεσε ως όρο να πραγματοποιηθούν επιτόπιες δοκιμές. Τον όρο αυτόν, ουδέποτε προσέβαλε ή αμφισβήτησε με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία.

Η εταιρεία επιμένει να μην απαντά επί του συγκεκριμένου, παρότι της είχε ζητηθεί επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται στους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών. Στη βάση αυτή, η υποχρέωση ελέγχου από το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να θεωρείται εχθρική ενέργεια, ούτε είναι δυνατόν οι παραβιάσεις των σχετικών όρων να μην προκαλούν την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων.

Η Απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της.

Η επίκληση αυτής της Απόφασης ώστε να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση «ομηρίας» τους σχεδόν 2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Πότε, τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν.
Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές.

Σημειώνουμε ότι όπως αναφέρει το Reuters, η Eldorado ανέλαβε το εν λόγω project στη Χαλκιδική το 2012, με υποχρέωση να επενδύσει $1 δισ. κατά την διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Η μετοχή της Eldorado, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην Χαλκιδική αλλά και γενικότερα λόγω της πτωτικής πορείας των αποτελεσμάτων της, εκτός της σημερινής κατάρρευσης, έχει πτωτική πορεία εδώ και δύο χρόνια, υποαποδίδοντας και έναντι του γενικότερου δείκτη, S&P 500, όσο και έναντι του κλαδικού δείκτη Μεταλλείων και Ορυχείων, που και οι δύο δείκτες, ήταν ανοδικοί στην τελευταία διετία.

210815-3

Γι’αυτό, μια σειρά επενδυτικών οίκων, θέτει την μετοχή της Eldorado, σε κατάσταση Sell (πωλήσεων), όπως για παράδειγμα, η TheStreet Ratings, η οποία εν προκειμένω, ‘βλέπει’ στην Eldorado, σημαντικές αδυναμίες όπως την έλλειψη ανάπτυξης, την καταρρέουσα κερδοφορία και αδύναμες ταμειακές ροές (βλ. κάτω εικόνα με την κατάσταση αποτελεσμάτων της τελευταίας τριετίας), την κακή συμπεριφορά της μετοχής της (την είδατε από πάνω), που ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια θετικά της εταιρίας και που καθιστούν περισσότερο δύσκολο για τους επενδυτές να πετύχουν θετικά αποτελέσματα συγκριτικά με τις περισσότερες μετοχές που καλύπτει ο οίκος.

income

Εμείς (TaxCoach), ελπίζουμε να βρεθεί μια επωφελής λύση στο όλο θέμα και για όλους τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε:

• η εταιρία να παραμείνει στις εν Ελλάδι δραστηριότητές της, αποκομίζοντας κέρδος από αυτές,

• να εξασφαλιστούν οι μερικές χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας,

• να κερδίσει η χώρα από τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, όπως και το κράτος από φορολογία κλπ,

• αλλά και το περιβάλλον να υποστεί την μικρότερη δυνατή ζημιά.
Και το λέμε έτσι (αναφέροντας ζημιά), διότι από την εμπειρία μας, δεν υπάρχει μεταλλευτική / εξορυκτική εταιρία που να μην κάνει έστω και μικρή ζημιά στο περιβάλλον· το θέμα είναι να προβλέπεται και να υποχρεούται η εταιρία, να ενεργήσει με τρόπο που υλοποιεί τη μικρότερη ζημιά και να αποκαθιστά άμεσα και αποτελεσματικά το περιβάλλον.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts