29 Μαρτίου 2024

Breaking News

To υπ.οικ. μελετά την κατάργηση των Τεκμηρίων Διαβίωσης

To υπ.οικ. μελετά την κατάργηση των Τεκμηρίων Διαβίωσης

To υπ.οικ. μελετά την κατάργηση των Τεκμηρίων Διαβίωσης, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει πολύ το πορτοφόλι των φορολογουμένων και μάλιστα σε πλείστες περιπτώσεις, στρεβλώνοντας την οικονομική ‘επιφάνεια’ των πολιτών και υποχρεώνοντάς τους σε υπερφορολόγηση, όπως συνέβη σε πάμπολλες περιπτώσεις στον φόρο εισοδήματος για το 2014.To υπ.οικ. μελετά την κατάργηση των Τεκμηρίων Διαβίωσης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς όπως αναφέρεται, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει καλά τι έχει και τι δεν έχει ο κάθε πολίτης, ενώ μπορεί να βγάλει συμπεράσματα αναφορικά με το ύψος των ετήσιων πραγματικών δαπανών και πώς αυτό δικαιολογείται με βάση τα εισοδήματά του.

Αυτή τη στιγμή όλα τα οικονομικά δεδομένα των φορολογουμένων είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά και είναι εύκολη η επεξεργασία και η διασταύρωση στοιχείων. Τράπεζες ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, γυμναστήρια, εταιρείες κοινής ωφέλειας, στέλνουν πλήρη αναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για κάθε πελάτη τους.

Συνεπώς, οι ελεγκτικοί φορείς θα έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση πληροφοριών και δεν θα χρειάζονται πλέον, τα τεκμήρια προκειμένου να εξάγουν την φοροδοτική απαίτηση από κάθε φορολογούμενο.

Ένα πρακτικό παράδειγμα: Εάν φορολογούμενος δηλώνει ετήσιο εισόδημα €8.000 αλλά από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας προκύπτει ότι πληρώνει δόση στεγαστικού, ύψους €500 μηνιαίως, €100 μηνιαίως για ΔΕΚΟ και €60 για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, τότε προφανώς ο πολίτης αυτός καθίσταται ‘ύποπτος’, διότι εκ των βάσεων δεδομένων φαίνεται να δαπανά σε όσα προαναφέραμε ετησίως €7.920, επομένως πως μπορεί και επιβιώνει όταν δηλώνει εισόδημα €8.000;

Βέβαια εμείς, ως TaxCoach, θα πούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι ορθά, μόνο που φαίνεται ότι τα τεκμήρια δεν τα είχαν δημιουργήσει μόνο για την σύλληψη όσων αποκρύψουν εισόδημα, αλλά και για την υπερφορολογησή μας, διότι ήξεραν – εκτός και ήταν ανόητοι – ότι σε ένα μέσο πολίτη, που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη περιουσία και το πραγματικό εισόδημά του επαρκεί μόλις για την απλή επιβίωσή του, ότι θα οδηγούμασταν σε υπολογισμό ενός παράλογα υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος και όμως το έκαναν.

Επιπλέον το γεγονός ότι τα τεκμήρια μπήκαν εκ του πονηρού, φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν αφορούσαν μόνο σε κάποια σχετικά αντικειμενικά τεκμήρια όπως η ιδιοκτησία ενός ΙΧ αυτοκινήτου αλλά έχουν τεκμήριο και επειδή ζεις, ήτοι αν κάποιος δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, έχουν θεσμοθετήσει τεκμήριο €3.000 αν είναι άγαμος ή €5.000 αν είναι ζευγάρι ( = παντρεμένοι, μας έκανε κάποια ‘έκπτωση’ καθώς αναλογούσε σε €2.500 ανά άτομο). Αυτό λοιπόν το συγκεκριμένο τεκμήριο που δεν συνδέονταν με κανένα περιουσιακό στοιχείο παρά μόνο με την ζωή μας, αν θεωρήσουμε την επιβίωσή μας περιουσιακό στοιχείο, αποκαλύπτει ότι τα τεκμήρια γενικότερα, δεν δημιουργήθηκαν για σύλληψη κρυφών εισοδημάτων (ή μόνο για αυτό), αλλά (και) για την υπερφορολόγησή μας. Και πολύς κόσμος το διαπίστωσε με την τελευταία υποβολή φορολογικής δήλωσης.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Φοροελαφρύνσεις και διορθώσεις αδικιών από Σαμαρά στην ΔΕΘ

Related posts