29 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΙΝΕΜΥ-ΓΣΕΕ: Αναγκαία η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων που θα τονώσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας

ΙΝΕΜΥ-ΓΣΕΕ: Αναγκαία η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων που θα τονώσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας

Η ΕΣΕΕ στο τελευταίο μηνιαίο της Ενημερωτικό Δελτίο για τις Εξελίξεις στην Οικονομία και το Εμπόριο, αναφέρει συνοπτικά τα ακόλουθα:

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα η ετήσια αύξηση του τζίρου στο Λιανικό τον Ιούλιο του 2018

– Η προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια & ο Τουρισμός οι κυριότεροι παράγοντες –

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων στον κλάδο του Εμπορίου και στην ελληνική οικονομία, συνοψίζονται ως εξής:

  • Μηνιαία/Ετήσια αύξηση του εποχικά διορθωμένου τζίρου, εκτός καυσίμων και λιπαντικών, στο Λιανικό Εμπόριο.
  • Μηνιαία/Ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας.
  • Αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (Σύστημα «Εργάνη»).
  • Μηνιαία μείωση/Ετήσια αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών.
  • Μηνιαία αύξηση/Ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών.
  • Μηνιαία μείωση/Ετήσια αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επιπέδου τιμών.

Οι θερινές εκπτώσεις του 2018 επέδρασαν ευεργετικά στη μηνιαία βελτίωση του εποχικά διορθωμένου Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) και Δείκτη Όγκου (ΔΟ), εκτός καυσίμων και λιπαντικών, στο Λιανικό εμπόριο το μήνα Ιούλιο. Η ετήσια επίδοση του δείκτη κινείται σε επίσης σταθερά ανοδική πορεία, παρά την υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος στα τέλη του προς εξέταση μήνα.

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από τη μηνιαία μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, μία τάση που ανατρέπεται όμως σε ετήσια αλλά και επταμηνιαία σωρευτική βάση. Η διόγκωση των εισαγωγών, η οποία αποδίδεται όχι μόνο στις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες αλλά και στην ανεπαρκή εγχώρια παραγωγή, εξανεμίζει πλήρως τις θετικές εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας αναγκαία την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων που θα τονώσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της.

Η ανάδειξη των χαρακτηριστικών αυτών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται, σύμφωνα με το Global Competitiveness Report 2018-2019.

Η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας για τέταρτο συναπτό μήνα και η διαμόρφωσή του στα επίπεδα του 19% συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με τη δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας. Υπό αυτή την έννοια, η επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, δεν συνδράμει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, εξαιτίας των περιορισμένων αμοιβών αλλά και της ανασφάλειας που αυτές συνεπάγονται.

Αναφορικά με τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καταγράφεται θετική μηνιαία ροή για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ξεπερνώντας τα 131,5 δισ. ευρώ, απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, της τόνωσης της απασχόλησης και των προοπτικών αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ΕΔΩ, ολόκληρο το τελευταίο μηνιαίο της Ενημερωτικό Δελτίο για τις Εξελίξεις στην Οικονομία και το Εμπόριο.

Related posts