18 Απριλίου 2024

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του «Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης», στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαι ένας από τους πιο ευτυχείς υπουργούς Ανάπτυξης των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που έρχομαι σε αυτή την πόλη γιατί έχουμε να πούμε πολλά πράγματα τα οποία έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα γίνουν.
Εχθές το βράδυ είχαμε ένα σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα μας και την έφτασε δύο μόνο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα και την οριστική έξοδο στις αγορές.
Αυτό πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Όταν, δε, πρωτοεξελέγη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οι προβλέψεις για το πότε θα φτάναμε στη βαθμίδα που είμαστε από χθες ήταν περισσότερο από 18 μήνες. Και αυτό που προβλεπόταν να γίνει σε 18 μήνες έχει γίνει σε 6 μήνες.
Δεν το λέμε εμείς αλλά το λένε εκείνοι – παλιά τους αποκαλούσαν «οι λύκοι των αγορών»-,οι οποίοι επιβραβεύουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβερνήσεως.
Οφείλω να σας πω ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν είπε δημοσίως ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2020 προς τα πάνω και ότι οι προηγούμενες προβλέψεις θεωρήθηκαν τελικά συντηρητικές. Όλα αυτά είναι καλά νέα αλλά όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα και να τα απολαύσει ο ελληνικός λαός χρειάζεται από όλους μας πολύ σκληρή δουλειά.
Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για εμένα προσωπικά, όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά και λόγω της σημασίας που έχει για την ελληνική οικονομία, η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.
Νωρίτερα, είχαμε επί τόπου τηλεφωνική συνομιλία στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και με τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή και με την ανάδοχο εταιρεία για το μετρό της Θεσσαλονίκης για να ξέρουμε ακριβώς το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα επιταχυνθούν τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ο κύριος Δήμαρχος εξέφρασε τις δόκιμες ανησυχίες που πρέπει να έχει ο Δήμαρχος μίας πόλεως για ένα τόσο μεγάλο έργο. Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είναι δεδομένες.
Μετά την απόφαση του ΚΑΣ και την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων από τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή, το έργο ξεκινάει «φουλ». Η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα. Όπως ξέρετε είχε μία πολύ επιτυχή έκδοση ενός ομολογιακού δανείου.
Άρα όλα βαίνουν καλώς και πάμε το 2023 να έχουμε μετρό που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικό μετρό με πραγματικά βαγόνια που πραγματικά θα λειτουργούν και θα είναι έτοιμα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές για να ξέρουν όλοι τι κάνει ο καθένας μας όταν αναλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ με επικεφαλής τον κύριο Ματζούφα είμαστε σε συνεχείς επικοινωνίες με το Υπουργείο Υποδομών για να προκηρύξουμε άμεσα την παράκαμψη του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Μία υπόσχεση του Πρωθυπουργού που δόθηκε εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πριν από την επόμενη ΔΕΘ θα έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και δημοπράτησης. Διότι όταν λέμε κάτι δεν το λέμε για να το πούμε, το λέμε για να γίνει.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κύριος Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην απόφαση της Pfizer να έρθει να ιδρύσει εδώ στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο κέντρο ερευνών υψηλής τεχνολογίας ΙΤ. Η Pfizer, ξέρετε, είναι μία από τις μεγαλύτερες για να μην πω η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία. Έχουμε την τύχη ο Διευθύνων Σύμβουλος της παρούσης περιόδου να έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν μεγάλο πλεονέκτημα και σίγουρα βοήθησε και αυτός πάρα πολύ και δημοσίως τον ευχαριστώ.
Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να φτιάξουμε το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ήρθαν για πρώτη φορά στο γραφείο μου από τη Pfizer, σχεδόν τρεις βδομάδες αφού είχα ορκιστεί Υπουργός Ανάπτυξης. Μου μετέφεραν τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν συγκεκριμένα πράγματα. Ένα από αυτά ήταν το περίφημο επενδυτικό claw back.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Pfizer, η Θεσσαλονίκη κέρδισε όλες τις άλλες πόλεις. Ο Πρωθυπουργός το ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σήμερα που μιλάμε η Pfizer έχει ξεκινήσει και κάνει ήδη τις πρώτες προσλήψεις.
Και χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η κοινή μας υπουργική απόφαση με τον κύριο Κικίλια και τον κύριο Σκυλακάκη για το επενδυτικό claw back που μέσα περιλαμβάνει και τις δεσμεύσεις μας στην εταιρεία για να γίνει το κέντρο στην Θεσσαλονίκη.
Με τη Pfizer, τη Cisco, την έναρξη του Thess INTEC, τα πανεπιστήμιά μας που τα συνδέουμε σιγά-σιγά και με την αγορά, την Τεχνόπολη και όλα τα υπόλοιπα, η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σ ένα πραγματικό ΙΤ κέντρο που θέλω να ξέρετε ότι είναι το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Θεσσαλονίκη έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να επενδύσει σε αυτό, νέα παιδιά που έχουν όρεξη και τεχνικές ικανότητες για να μπορούν να προσφέρουν σε αυτό τον τομέα. Χρειαζόντουσαν άνθρωποι με όραμα για να το βάλουν αυτό μπρος και τώρα αρχίζει να κουμπώνει το ένα με το άλλο και να προχωράει.
Άρα, λοιπόν, κάνουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη μία πραγματική επανάσταση για να πάρει η Θεσσαλονίκη μπρος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να γίνει η πόλη πρότυπο για την Ελλάδα.
Παράλληλα ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα έργα αναπλάσεως της Διεθνούς Εκθέσεως. Πρέπει να σας πω ότι πάμε πολύ γρήγορα σε αυτό το έργο, έχω εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΘ, και θέλω ιδιαιτέρως να τους ευχαριστήσω. Βρήκαμε τη χρηματοδότηση, εμπλέξαμε και την Παρευξείνια Τράπεζα και την EBRD και ελληνικές τράπεζας και το Υπουργείο Ανάπτυξης, άρα η χρηματοδότηση θα είναι απολύτως εξασφαλισμένη.
Το έργο θα ξεκινήσει και θα έχουμε μία καινούρια έκθεση Θεσσαλονίκης σε λίγα χρόνια όπως τη χρειάζεται η πόλη. Εκεί που πολλοί θεωρούσαν τη ΔΕΘ παρηκμασμένη και έτοιμη για να σβήσει, αναγεννήθηκε από τις στάχτες μετά την επανεκκίνηση το 2012 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Όπως το βλέπετε και εσείς κάθε χρόνο πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.
Και εμείς είμαστε εδώ για να τους δώσουμε τα όπλα και τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν στα ίσα τις γειτονικές πόλεις, εννοώ στα άλλα βαλκανικά γειτονικά κράτη, γιατί αν εμείς δεν τρέξουμε θα τρέξουν κάποιοι άλλοι και δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο.
Βλέπω στο βάθος τον κύριο Γεράνη και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια εδώ. Πρώτον, ξέρει πολύ καλά ο κύριος Γεράνης από την θέση του στο ΦΟΔΣΑ ότι με ταχύτητα ανέμου εγκρίναμε το έργο ΣΔΙΤ για την Κεντρική Μακεδονία, ένα έργο άνω των 100 εκατομμυρίων.
Και θυμίζω ότι γειτονικές περιοχές, όπως οι Σέρρες ή η Δυτική Μακεδονία προχώρησαν σε έργα ΣΔΙΤ γιατί χωρίς αυτά θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν να πάμε γρήγορα, και με την ηγεσία σας πραγματικά το πιστεύω ότι θα πάμε, για να το απολαύσουν οι συμπολίτες μας.
Οι απόψεις μου είναι γνωστές υπέρ των ΣΔΙΤ, όμως είναι δική σας η απόφαση. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει το έργο γρήγορα. Ελάτε και εκεί να προχωρήσουμε, να μην χάνουμε άλλο χρόνο, να απορροφήσουμε και χρήματα ευρωπαϊκά τα οποία υπάρχουν και λιμνάζουν.
Παρά τις θριαμβολογίες της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της απορροφήσεως των ευρωπαϊκών κονδυλίων παραλάβαμε, δυστυχώς, μία πολύ κακή κατάσταση. Για το τρέχον πρόγραμμα, στη λήξη του προγράμματος-πριν την παράταση δηλαδή -η πραγματική απορρόφηση ήταν στο 22%. Ποτέ δεν είχαμε τόσο μικρή απορρόφηση σε τέτοιο χρονικό διάστημα.
Στο δε κομμάτι των απορριμμάτων, που αποτελεί και εθνικό στοίχημα, ήταν μηδενική σχεδόν η απορρόφηση. Μόνο δύο έργα που είχαν δημοπρατηθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά και που δεν τα ακύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα μόνα έργα που έγιναν αυτή την περίοδο. Δεν δημοπρατήθηκε ούτε ένα, δεν μας άφησαν ούτε μία μελέτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μου έστειλε επιστολή ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν έχουμε δικαίωμα να κόβουμε τις συντάξεις των ανθρώπων, να έχουμε παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να χάσουμε έστω και ένα ευρώ. Άρα πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα να τα απορροφήσουμε και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη και σας εμπιστεύομαι απόλυτα ότι αυτό θα κάνουμε.
Ξεκινάμε σε έργο ΣΔΙΤ τη δημοπράτηση για τον δημοτικό φωτισμό, με τα έξυπνα φώτα για την Κεντρική Μακεδονία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αντίστοιχο έργο στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν έχουμε χάσει καθόλου χρόνο αυτούς τους πρώτους 6 μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση μετά από την τιμητική ψήφο του ελληνικού λαού, που μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του για τα επόμενα 4 χρόνια. Δεν έχουμε χάσει καθόλου χρόνο από το μεγάλο μας ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη.
Σε αυτό να προσθέσουμε την επιτάχυνση των έργων στο λιμάνι όπου είμαστε σε στενή συνεργασία με τους επενδυτές για να ολοκληρωθούν και τη δέσμευση του κυρίου Πρωθυπουργού και του κυρίου Καραμανλή για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών και προσωπικά του κυρίου Καραμανλή.
Έχουμε δεσμευτεί και στους επενδυτές. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και η Θεσσαλονίκη ακόμα μεγαλύτερο, όχι γιατί θα κάνουμε εμείς κάτι, αλλά γιατί η γεωγραφία της τής το επιτρέπει. Και είναι ντροπή να μας έχει δώσει η μοίρα τόσο ωραία γεωγραφική θέση και εμείς να μην την αξιοποιούμε, αφού δεν καταφέραμε να φέρουμε μία γραμμή τραίνου στο λιμάνι.
Και αυτό είναι μέσα στα έργα πρώτης προτεραιότητας που θα γίνουν. Ό,τι σας είπα είναι ειδικά έργα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και είμαστε εδώ για να τα κάνουμε και να τα απολαύσουν οι πολίτες της Μακεδονίας μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Και θα κριθούμε στη λήξη της τετραετίας από αν όλα αυτά που σας λέω σήμερα έγιναν ή δεν έγιναν, γιατί έτσι πρέπει να δουλεύουμε στις εκλογές.
Θέλω να χαιρετήσω εδώ, πριν περάσω στα γενικά, την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το μετρό Θεσσαλονίκης. Ξέρω, κύριε Δήμαρχε, και εσείς παίξατε προσωπικά μεγάλο ρόλο σε αυτό. Εγώ έχω σπουδάσει Ιστορία – Αρχαιολογία. Αυτό είναι το πτυχίο μου. Και σε όλη μου τη ζωή με θεωρούσανε αρχαιόπληκτο και με κατηγορούσαν για υπερβολική ευαισθησία στα αρχαία. Όλοι αυτοί που με θεωρούσαν τότε αρχαιόπληκτο τώρα με κατηγορούν ως Υπουργό Ανάπτυξης της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη ότι αδιαφορώ για τα αρχαία και θέλω δήθεν να τα γκρεμίσω. Κανένας μας δεν αδιαφορεί για τα αρχαία, ούτε για την πολιτιστική μας κληρονομιά και σίγουρα δεν θα δώσουμε εξετάσεις σε αυτούς.
Η απόφαση που ελήφθη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι επιστημονικώς ορθή και θα επιτρέψει την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου με το μικρότερο δυνατό κόστος και θα έχουμε να απολαύσουμε επιτέλους στα αλήθεια, επαναλαμβάνω, το μετρό της Θεσσαλονίκης. Και ευχαριστώ όσους έπαιξαν θετικό ρόλο σε αυτό.
Ξεκίνησα λέγοντάς σας για τη χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μπαίνουμε στο 2020 με πολύ μεγάλη όρεξη και με πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές. Ένας από τους λόγους που οι θεσμοί έμειναν πολύ ευχαριστημένοι με το Υπουργείο Ανάπτυξης στην τρέχουσα αξιολόγηση, είναι γιατί διαπίστωσαν και είμαι πολύ υπερήφανος, όχι για εμένα αλλά για τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, αυτό που ψηφίσαμε τέλος Οκτωβρίου: τη δυνατότητα να μπορούν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, εάν το επιθυμεί μία εταιρία, να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της προόδου ενός έργου ενταγμένου στον αναπτυξιακό νόμο. Αυτό γλιτώνει μία εταιρία από καθυστέρηση περίπου 2 ετών σε σχέση με τις τρέχουσες διαδικασίες.
Όπως σίγουρα πολλοί γνωρίζετε, ιδιαίτερα οι αιρετοί εδώ, το σύνηθες στην Ελλάδα ήταν ένας νόμος να ψηφίζεται αλλά οι υπουργικές αποφάσεις που θα έπρεπε να εκδοθούν για να πάρει αυτός ο νόμος σάρκα και οστά να έβγαιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ή να μην έβγαιναν τις περισσότερες φορές ποτέ.
Και έτσι, έχουμε πάρα πολλούς νόμους φανταστικούς αλλά που είναι νόμοι μόνο στα χαρτιά γιατί ποτέ δευτερογενής νομοθεσία δεν ήρθε να εκδοθεί για να λειτουργήσουν.
Εμείς ψηφίσαμε το νόμο μας στο τέλος Οκτωβρίου και στα μέσα Δεκεμβρίου είχε εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να λειτουργήσει ο νόμος με τις ιδιωτικές εταιρίες. Σήμερα που μιλάμε, ήδη οι πρώτες εταιρίες έχουν κάνει χρήση του νόμου και έχουν πάρει τα πρώτα χρήματα. Ποτέ άλλοτε στο ελληνικό κράτος μία μεταρρύθμιση δεν λειτούργησε σε τόσο μεγάλη ταχύτητα και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό.
Πολεμάμε, λοιπόν, τη γραφειοκρατία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον κύριο Χατζηδάκη ετοιμάζει νέα νομοθεσία μέσα στον Μάρτιο για την πολύ ταχύτερη αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού να προχωρήσει η Ελλάδα πρώτη ή από τις πρώτες στην απολιγνιτοποίηση δείχνει ότι η Ελλάδα δεν γίνεται ουραγός αλλά πρωταγωνιστής.
Μέχρι το 2023 θα έχουμε κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια πλην ενός. Αυτό δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία για να φτιάξουμε μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον πλέον θα χρειαστούμε κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό έρχεται σε συνδυασμό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το επόμενο ΕΣΠΑ να είναι κατά το 1/3 στην πράσινη ενέργεια, στην πράσινη ανάπτυξη, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Άρα θα έχουμε και χρήματα να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.
Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε το Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τη συμμετοχή και όλων των περιφερειαρχών για το πώς θα σχεδιάσουμε από την αρχή σωστά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είχαμε επίσης διυπουργική με την αρμόδια ευρωπαία Επίτροπο και προσκαλέσαμε σε αυτήν και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας γιατί ξεκινάμε το σχεδιασμό ειδικού master plan για τη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι και ο χώρος που θα πληγεί περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση. Το master plan και τα χρήματα που θα εξασφαλίσουμε από ευρωπαϊκούς πόρους για να μεταστραφεί η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας από λιγνιτικά εξαρτώμενη σε μία σύγχρονη οικονομία, καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία ως την περιοχή με τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια.
Διότι εκεί θα βρεθούν και έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι, άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρών για τα επόμενα 5 χρόνια, μόνο και μόνο για να μπορέσουμε εκεί να εφαρμόσουμε την απολιγνιτοποίηση.
Μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, καλύτερη οργάνωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά φτιάχνουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον για το οποίο από την αρχή είπαμε ότι θέλουμε να αγωνιστούμε, να γίνει η Ελλάδα η πιο επιχειρηματικά φιλική χώρα στην Ευρώπη.
Αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στους δείκτες της οικονομίας μας. Το 2019 θα πάμε πολύ καλύτερα από την αρχή που όλοι προβλέπανε.
Οι οικοδομικές άδειες μετά την απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού να έχουμε την αναστολή του ΦΠΑ για τα επόμενα 3 χρόνια εκδίδονται σε εκρηκτικό ρυθμό. Άρα μέσα στο 2020 θα αρχίσουνε πολλές οικοδομές να χτίζονται εις εφαρμογήν των αδειών που εκδίδονται. Άρα θα πάρει μπρος και η οικοδομή.
Ο τουρισμός μας πήγε το 2019 πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε και οι προκρατήσεις για το 2020 είναι ακόμα καλύτερες από ότι το 2019.
Αυτά βλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης και αναβαθμίζουν την Ελλάδα. Δεν αναβαθμίζουν την Ελλάδα γιατί συμπαθούν τον Μητσοτάκη ή γιατί συμπαθούν τον Γεωργιάδη. Αναβαθμίζουν την Ελλάδα γιατί βλέπουν τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές της οικονομίας μας.
Εάν σε αυτό συμπληρώσετε και τη μικρότερη στην ιστορία μας επιβάρυνση σε επίπεδο επιτοκίων δανεισμού που είχαμε ποτέ, σήμερα η Ελλάδα δανείζεται κάτω από την Ιταλία, δανείζεται πολύ πιο κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Μέσα σε 6 μήνες Κυβερνήσεως Μητσοτάκη το επιτόκιο δανεισμού του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε σχεδόν 2%. Αδιανόητο. Αν σας έλεγα πέρσι εδώ ότι του χρόνου θα δανειζόμαστε στο δεκαετές με 1,40, θα μου λέγατε: «και πού να σφίξουν οι ζέστες». Τώρα που συμβαίνει, λένε οι αντίπαλοί μας: «ε, καλά, θα συνέβαινε». Ε, καλά, αφού θα συνέβαινε, γιατί δεν έγινε επί των ημερών σας; Είναι η σωστή απάντηση.
Λοιπόν, τα πράγματα πάνε καλά όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Όλα αυτά που λέμε είναι, γιατί βρισκόμαστε στη Μακεδονία, στην πατρίδα του Αριστοτέλους, όλα αυτά που είπαμε είναι εν δυνάμει, είναι δυνατόν να γίνουν δηλαδή. Για να γίνει το εν δυνάμει ενεργεία, μιλάω πάντα αριστοτελικά, δηλαδή πραγματικότητα, το μεταξύ διάνυσμα των δύο καταστάσεων είναι η δική μας δουλειά και η δική μας προσπάθεια.
Σας υπόσχομαι, λοιπόν, ότι όλη η Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς, δουλεύουμε νυχθημερόν για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Θεωρούμε την εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός ιερά.
Θέλουμε να τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και θα δουλέψουμε όσο μπορούμε περισσότερο για να τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και να σας κοιτάξουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές στα μάτια και να δείτε ότι πραγματικά κάναμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα.
Κλείνοντας, θέλω να μεταφέρω και ένα μήνυμα καθησυχασμού και εφησυχασμού. Βλέπω μία μεγάλη και μονομερή ενασχόληση των μέσων με το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Να ευχηθούμε κουράγιο στους Τούρκους που περνάνε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια με το σεισμό από εχθές το βράδυ. Άλλο πράγμα είναι οι διαφορές, άλλο πράγμα είναι η ανθρωπιά σε έναν λαό που δοκιμάζεται και ζει μία εθνική καταστροφή. Και εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει σεισμός και τι θα πει να περάσεις τέτοιου είδους τραγωδίες.
Λοιπόν, θέλω να το ξέρετε. Τίποτα από όλα αυτά που ανησυχούν τον κόσμο δεν πρόκειται να συμβεί. Η εξωτερική μας πολιτική είναι ισχυρή. Οι διεθνείς μας συμμαχίες είναι ισχυρότερες από ποτέ. Ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ότι σήμερα.
Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τίποτα από όλα αυτά που πολλοί φοβούνται δεν πρόκειται να συμβεί. Αντιθέτως η Ελλάδα το 2020 θα πορευτεί σε ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια, γι’ αυτό και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που πράγματι έχουν σημασία και θα συμβούν, δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη και στη μάχη για να σταματήσουν να φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και όσα έφυγαν να επιστρέψουν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τους παρέχουμε εδώ προοπτική, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και μέλλον. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν έχουμε οικονομική ανάπτυξη.
Να πω δύο νέα του τελευταίου εικοσιτετράωρου. Ο κύριος Τίμερμανς ήταν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά των σοσιαλιστών. Ήταν αυτός που θεωρητικά τελικά υποστήριζε και ο Τσίπρας. Εχθές έκανε δήλωση στο Νταβός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο «πράσινος» Πρωθυπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ο πιο μεταρρυθμιστής. Γιατί τώρα το «πράσινο» είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση σε όλη την Ευρώπη στον μεγάλο πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Εχθές ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Καγκελάριος της Γερμανίας έκανε ειδική δήλωση για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν Πρωθυπουργός χτίζει μία νέα Ελλάδα.
Όλα αυτά είναι τα θετικά που θα γίνουν, θα τα κάνουμε όλοι μαζί, θα τα απολαύσουμε όλοι μαζί και θα είμαστε υπερήφανοι γιατί έγιναν επί των ημερών μας.
Τέλος, στο έργο ΣΔΙΤ Δυτικής- Κεντρικής Μακεδονίας που ήδη εμείς εγκρίναμε και εσείς προχωράτε τώρα, υπήρξε μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση για την έγκρισή του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επειδή κάποιος από αυτούς που είχε προκαλέσει την καθυστέρηση μίλησε προηγουμένως και στο Συνέδριο, δεν θα πω ονόματα, θέλω να ξέρετε ότι στη δική μας Κυβέρνηση, και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους, δεν θα δείτε εσωτερικές αντινομίες και ο ένας Υπουργός να λέει «πάμε από εδώ» και ο άλλος Υπουργός να λέει «πάμε από εκεί», όπως συνέβαινε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κύριος Δραγασάκης έλεγε «να γίνει» και οι άλλοι κύριοι έλεγαν «να μην γίνει».
Εμείς εδώ έχουμε Πρωθυπουργό, δυνατή ομάδα, λέμε όλοι τα ίδια και εργαζόμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά στην παρούσα διακυβέρνηση».

<><><><><><><><>

• ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: Λογιστική – Φορολογική αντιμετώπιση – Ηλεκτρονικά Βιβλία, στις 06 Φεβρ.
• Πρακτικό σεμινάριο Διαχείρισης ψηφιακής πλατφόρμας AIRBNB, στις 07 Φεβρ.
• ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ τα Εμπόδια σε Σκαλοπάτια, στις 12 Φεβρ.
• Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για κέρδη στα Χρηματιστήρια, στις 15 Φεβρ.
• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ Σωστά… Πετυχαίνω Συμφέρουσες Συμφωνίες, στις 24 Φεβρ.
• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παραπόνων και Ψυχολογίας Πελάτη, στις 5 Μαρτ.

Related posts