28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Καμία ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ

Καμία ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ

«Ξεχασμένοι» οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας) και σε καθεστώς πανικού, αφού κανένας φορέας δεν έχει αναλάβει να ασχοληθεί με το φλέγον θέμα της ρύθμισης των δανείων τους.

δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ

Καμία ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί για τις 100.000 περίπου περιπτώσεις, οπότε σε ενδεχόμενη καθυστέρηση δόσης, οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου πολλοί δανειολήπτες ανακαλύπτουν πως αν καθυστερήσουν να πληρώσουν έναν μήνα, η τράπεζα στους στέλνει ειδοποίηση για την άμεση τακτοποίηση, ενώ μετά την τρίτη απλήρωτη δόση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί υπερήμερο το ποσό που απομένει και μπορεί να τους ζητηθεί να πληρώσουν άμεσα.

Στις περιπτώσεις αυτές, δίνεται μεν η δυνατότητα υποβολής αίτησης για επιμήκυνση των δόσεων αλλά χάνουν την επιδότηση επιτοκίου για το τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα!

Ενδεικτικές περιπτώσεις:

  • Συνταξιούχος που καθυστέρησε τη καταβολή δόσης ενός μήνα, έλαβε ειδοποίηση για τακτοποίηση της οφειλής και τελικά διατήρησε την επιδότηση επιτοκίου
  • Μισθωτός με οφειλόμενες 4 δόσεις, υποχρεώθηκε να κάνει ρύθμιση με την τράπεζα για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά τέσσερα χρόνια. Το μηναίο ποσό πληρωμής ήταν 700€ με την επιδότηση ενοικίου αλλά μετά τη ρύθμιση έχασε το επιδοτούμενο επιτόκιο και η δόση έφτασε στα 550€. Αν υπήρχε τροπολογία για τις περιπτώσεις του ΟΕΚ, ο δανειολήπτης του πρώην ΟΕΚ θα πλήρωνε δόση 350€ και θα είχε διατηρήσει την επιδότηση επιτοκίου για 4 χρόνια!

Η σχετική τροπολογία, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Απρίλιο αλλά λόγω μη έγκρισης της από την τρόικα δεν είχε προχωρήσει για κατάθεση στη Βουλή, προβλέπει τα εξής:

  • Επιμήκυνση δανειών των δικαιούχων με επιδότηση ενοικίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, με τον όρο ότι οι δανειολήπτες, όταν θα κάνουν την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, δεν θα χρωστούν έξι δόσεις
  • Ο ΟΑΕΔ, χωρίς να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την τράπεζα, θα εξακολουθεί να καταβάλει την επιδότηση επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση
  • Υποβολή αίτησης από τους οφειλέτες  εντός 6 μηνών

Αναμένεται να ξανά συζητηθεί με την τρόικα στη συνάντηση κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι (3-4/09/2014) και εφόσον εγκριθεί θα προχωρήσει για κατάθεση αρχές Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Related posts