25 Απριλίου 2024

Η Airbnb δεν αποκλείει από την πλατφόρμα της και Ξενοδοχεία!

Η Airbnb δεν αποκλείει από την πλατφόρμα της και Ξενοδοχεία!

Η Airbnb στα πλαίσια της Γενικής της Συνέλευσης, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που σχεδιάζουν και στις δύο νέες κατηγορίες προσφερόμενων υπηρεσιών, προκειμένου η παρουσία της πλατφόρμας να διευρυνθεί προς όφελος χρηστών hosts αλλά και guests.

Οι δύο νέες υπηρεσίες είναι η Airbnb Plus και η Beyond Airbnb. Μέσω αυτών των δύο νέων κατηγοριών, διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες συγκεντρώνοντας αφενός τους superhosts που έχει διεθνώς και ήδη ανέρχονται σε 400.000, αφετέρου στην προσφορά ταξιδιωτικών εμπειριών πέραν της απλής στέγασης και πρωινού. Όλα αυτά βέβαια στοχεύουν στο να καταστήσουν την πλατφόρμα της ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δημοφιλή και εντέλει, πιο αποτελεσματική (έσοδα και κέρδος για την ίδια την Airbnb, ως εταιρία).

Ενδιαφέρον έχει ότι μέσω και των νέων υπηρεσιών της, η Airbnb επεκτείνεται, βεβαίως όχι ενεργητικά, αλλά ήπια και ήσυχα, και προς τους επαγγελματίες του χώρου του τουρισμού, ήτοι τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά η Airbnb καλωσορίζει καταχωρίσεις (listings) και από ξενοδοχεία, αρκεί να προσφέρουν τα απαιτούμενα εκ των κατηγοριών υπηρεσιών της πλατφόρμας.

Πάνω σε αυτό, μπορεί κάποιοι ιδιώτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, να σκεφτούν ότι δεν είναι καλό για αυτούς, καθώς θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και δη, από καθαρά επαγγελματίες του χώρου, που ενδεχομένως διαθέτουν περισσότερα μέσα, άρα και κάποια πλεονεκτήματα.

Όμως αυτός ο κίνδυνος, στην πραγματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα βάσιμος, καθώς ναι μεν τα ξενοδοχεία μπορούν να συμμετέχουν και αυτά στην πλατφόρμα της Airbnb, όμως η όποια συμμετοχή τους, είναι ‘καταδικασμένη’ να παραμείνει σε χαμηλά έως και ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αφού τα ξενοδοχεία και ακριβώς επειδή λειτουργούν καθαρά επαγγελματικά, ως επιχειρήσεις, επιβαρύνονται με κόστη που οι ιδιώτες δεν έχουν, όπως φορολογία, κόστη προσωπικού – κόστη που καθώς οι ιδιώτες χρήστες της πλατφόρμας δεν έχουν, μπορούν και παρέχουν τα διαμερίσματά τους σε σαφώς χαμηλότερες τιμές εν συγκρίσει με τα δωμάτια των ξενοδοχείων, και βέβαια αυτό είναι που κατέστησε και την ίδια την πλατφόρμα της Airbnb, τόσο ισχυρή διεθνώς: το ότι πρόσφερε σε επισκέπτες μια εναλλακτική δυνατότητα διαμονής, με καλά επίπεδα παρεχόμενων υπηρεσιών και ποιότητας φιλοξενίας, σε κόστος έως και αρκετά χαμηλότερο από αυτό που έβρισκε κανείς στα ξενοδοχεία.

Στην παρακάτω εικόνα, βλέπετε και την επιβεβαίωση της ιδίας της εταιρίας (Airbnb), που επιβεβαιώνει, ότι δεν αποκλείει από την πλατφόρμα της και ξενοδοχεία.

 


• Σεμινάριο για τα φορολογικά και υποχρεώσεις των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, ΕΔΩ.


Βεβαίως, το ‘πλεονέκτημα’ που κατέστησε την πλατφόρμα της Airbnb τόσο προσφιλή διεθνώς, δίδει στην πραγματικότητα την δυνατότητα σε ιδιώτες που διαθέτουν ακίνητα, να τα χρησιμοποιήσουν προς απόκτηση εσόδων, που κακά τα ψέματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου, οι εν λόγω δραστηριότητα μέσω της Airbnb, έχει καταστεί για πολλούς ιδιώτες μια καθαρά επαγγελματική δραστηριότητα, και πολλοί ζουν από αυτήν. Είναι με άλλα λόγια, ουσία, επιχειρηματική δραστηριότητα, και καθώς σε πολλές χώρες δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα τα της φορολογίας αυτού του εισοδήματος, οι ιδιώτες μη έχοντας τα φορολογικά και άλλα κόστη, ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους επαγγελματίες του τομέα τουρισμού, τα ξενοδοχεία.

Είναι λοιπόν λογικό,
αφενός ο επίσημος ξενοδοχειακός κλάδος να ασκεί πίεση στις κατά τόπους κυβερνήσεις, να “ισορροπήσουν” το πεδίο,
αφετέρου άλλο που δεν θέλουν οι φορολογικές αρχές διεθνώς, να βρουν μια νέα ‘ανέγγιχτη’ πηγή φορολόγησης: καθώς το εισόδημα από το Airbnb, διεθνώς, είναι σε πολλούς hosts σημαντικό, οι φορολογικές αρχές σε όλον τον κόσμο, αρχίζουν και ‘ρυθμίζουν’ αυτόν τον έως πρόσφατα, παντελώς αρύθμιστο τομέα δραστηριότητας.

Και είναι θέμα χρόνου και προφανώς λίγου, προκειμένου σε όλον τον κόσμο, οι φορολογικές αρχές, να επιβαρύνουν και τους χρήστες της πλατφόρμας Airbnb, με κάποια φορολογία.
Αυτό ενδεχομένως είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη, εάν θέλει να δραστηριοποιηθεί στο Airbnb, ότι είναι μια δραστηριότητα που πλέον φορολογείται, και ιδίως εάν για να το κάνει κάποιος ιδιώτης, πρέπει πρώτα να δαπανήσει κάποια σημαντικά κεφάλαια για αναβάθμιση και ανακαίνιση του διαμερίσματος που θέλει να εκμεταλλευτεί, θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές και να κάνει τον σχεδιασμό του.

Σημειώνουμε τέλος, ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη δημιουργήσει το μητρώο – ειδική πλατφόρμα για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, που όπως έχει αναφερθεί θα προσφερθεί προς χρήση στο κοινό, έως το τέλος Μαρτίου 2018. Παρόλο που είναι έτοιμο, δεν έχει βγει προς το παρόν, καθώς εκτελούνται οι διαδικασίες δοκιμής του για την συλλειτουργία του με λοιπά σχετικά συστήματα και προφανώς, για την συνολική του αποτελεσματικότητα.

Ζητάτε φορολογική συμβουλευτική και λογιστική παρακολούθηση για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις σας;
Η LOLplus έχει την εμπειρία και λύσεις, για την σύννομη λειτουργία σας και προκειμένου να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας!

Related posts