26 Απριλίου 2024

Γιατί ο περισσότερος κόσμος, χάνει από το bitcoin

Γιατί ο περισσότερος κόσμος, χάνει από το bitcoin

Μάρτιος 2024 και το bitcoin οδεύει προς νέα ιστορικά υψηλή τιμή. Οι bitcoiners, ήτοι οι οπαδοί του bitcoin πανηγυρίζουν. Γνωστός “γκουρού” του bitcoin, λέει ότι «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να αγόρασε bitcoin και να βρίσκεται με χασούρα. Ούτε ένας! Εννοείται αν τα έχει κρατήσει, όχι αν κάνει trade», και τα γεγονότα, η τιμή δηλαδή τον επιβεβαιώνει αφού οδεύει προς νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Όμως τι γίνεται πρακτικά και στον περισσότερο κόσμο; Στον πολύ περισσότερο κόσμο; Η συντριπτική πλειοψηφία χάνει από το bitcoin στην πορεία των τοποθετήσεών του. ΧΑΝΕΙ. Γιατί όμως;
Δείτε το μακροχρόνιο γράφημα του bitcoin.
Είχε κάνει 3 major κορυφές, που για κάποιο διάστημα η κάθε μία από αυτές, αποτέλεσαν νέο ιστορικό υψηλό. Η πρώτη στα τέλη του 2017, περίπου στα $19,000. Η δεύτερη στα μέσα του 2021 στα ~$61,000. Η τρίτη στα τέλη του 2021, στα $69,000. Και τώρα, αρχές Μαρτίου 2024 οδεύουμε προς μία νέα κορυφή, που άγνωστο που δια διαμορφωθεί.


Επειδή:
α) ο περισσότερος κόσμος που ενασχολείται με το bitcoin (αλλά και με τα άλλα κρυπτονομίσματα) κάνει trading, ήτοι δεν τοποθετείται μακροχρόνια, αλλά βραχυπρόθεσμα, και μάλιστα συχνά και με μόχλευση δηλαδή με πολλαπλασιαστή στο return, που σημαίνει ότι εάν για λίγο, προσεχώς, πάει υψηλότερα, θα κερδίσει περισσότερα, αλλά εάν πάει προς τα κάτω, θα χάσει χοντρά (όσοι κάνουν trading και με μόχλευση, κατά κανόνα, δεν χάνουν απλώς αλλά χρεοκοπούν)
β) το bitcoin δεν έχει κάποια θεμελιώδη αξία, που εάν πέσει κάτω από αυτή, μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικά και ολικά, υποτιμημένο, προκειμένου να σπεύσουν να το αγοράσουν και η τιμή του να ισορροπήσει, αλλά αντιθέτως και ελλείψει ενός υποστηρικτικού backup, το bitcoin είναι ένα διεθνές, καθαρά κερδοσκοπικό “asset”,
λόγω λοιπόν του α) και του β), ο πολύ περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το bitcoin, το κάνει ως trading (και συχνά με μόχλευση). Ακριβώς για αυτό, ο περισσότερος κόσμος, αγοράζει στις περιοχές με κόκκινο, δηλαδή στα υψηλά.
Είναι πολύ λίγοι αυτοί, που δεν κάνουν trading, και αντιθέτως κάνουν μακροχρόνια τοποθέτηση στο bitcoin (δεν θα είναι ούτε 10%). Ακόμα όμως και αυτοί οι λιγοστοί, δεν μπορούν να βάλουν σημαντικό μέρος από την αποταμίευσή τους στο bitcoin, διότι εάν βάλουν σημαντικό μέρος της αποταμίευσής τους, π.χ. το 80% αυτής, τότε για όσο διάστημα το bitcoin έχει πάρει την κατιούσα, και όταν πέρνει την κατιούσα, την παίρνει για καλά και δυνατά, δεν θα μπορούν να τραβήξουν τα χρήματά τους, ήτοι να πωλήσουν για κάποια ανάγκη που θα έχουν, διότι θα έχουν λογιστικές ζημιές, και εάν πουλήσουν θα τις υλοποιήσουν, θα γίνουν πραγματικές ζημιές.
Ας επιστρέψουμε όμως στην συντριπτική πλειοψηφία των ενασχολούμενων με το bitcoin, που είπαμε ότι κάνει trading, συχνά και με μόχλευση, και ως εκ τούτου, αγοράζουν πολύ περισσότερο, όταν η τάση γίνεται δυνατή, δηλαδή κοντά στις διαμορφούμενες major κορυφές, ήτοι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Βλέπουμε από το γράφημα ότι όσοι αγόρασαν στις κόκκινες περιοχές στην πρώτη major κορυφή, χρειάστηκε να περιμένουν 3 χρόνια, προκειμένου η τιμή να ανέλθει υψηλότερα. Και δεδομένου ότι, όπως είπαμε η συντριπτική πλειοψηφία των ενασχολούμενων κάνει trading, μιλάμε ότι σε αυτή την τριετία, θα είχαν ρευστοποιήσει με ζημιές και θα είχαν βγει εκτός… για να ξαναμπούν, οι ίδιοι ή άλλοι (νέοι), κοντά στην δεύτερη major κορυφή, που και πάλι υπήρξε εντονότατη πτώση αφού από τα ~$61,000 έπεσε στα $30,000 για να ανακάμψει ξανά, και να διαμορφώσει νέα major κορυφή, αυτή την φορά στα ~$69,000, όλο αυτό το roller coaster σε ένα έτος (2021) … Ουσιαστικά αυτοί που είχαν αγοράσει στην κόκκινη περιοχή της 2ης major κορυφής και παρά το γεγονός ότι εντός του ιδίου έτους, μεσολάβησε εντονότατη πτώση και μετά εντονότατη άνοδος που κατέληξε σε νέο υψηλό (3η major κορυφή), ο πολύς κόσμος δεν κέρδισε, αφενός γιατί πολλοί από αυτούς πούλησαν με ζημιές καθώς κάνουν trading, στην πτώση έως τα $30,000, αφετέρου όσοι δεν έκαναν trading και μπορούσαν να κρατήσουν, αλλά είπαμε ότι αυτοί είναι πολύ μικρό μέρος του συνόλου, και καθώς η νέα major κορυφή, σχηματίστηκε ελαφρώς υψηλότερα της προηγούμενης, προφανώς ούτε και αυτοί πούλησαν, άρα μπορεί να μην έχασαν αλλά δεν κέρδισαν κιόλας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια από τις αρχές του 2022, πάλι εντονότατη, ισχυρή, παρατεταμένη πτώση, που περατώθηκε, στα $16,500 στα τέλη του 2022.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτή την roller coaster (τρενάκι του τρόμου) πορεία του, το bitcoin δεν έχει αποφέρει κέρδη, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα που ετοιμάζεται να πετύχει, παρά σε ελάχιστους. Και αυτό σημαίνει ότι οι πολύ περισσότεροι που ασχολήθηκαν μαζί του, έχουν χάσει, έχουν πραγματικές ζημιές.

Οι “γκουρού” του bitcoin, θα προσπαθήσουν να στρεβλώσουν την πραγματικότητα, δίδοντας έμφαση στην τιμή του, που θα πετύχει νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο, σαν δόλωμα για την προσέλκυση greater fools, διότι ακόμα και οι γκουρού του bitcoin, δεν κάνουν αυτό που οι ίδιοι διαφημίζουν, δηλαδή δεν κάνουν συνεχείς μακροχρόνιες τοποθετήσεις, και μάλιστα στα χαμηλά – και οι ίδιοι φοβούνται στα χαμηλά, ότι μπορεί να πάει ακόμα χαμηλότερα, ώστε να κερδίζουν χοντρά, όπως προβάλλουν με τη νέα ιστορικά υψηλά τιμή. Εάν έπρατταν έτσι όπως οι ίδιοι διαφημίζουν, σήμερα, θα ήταν ζάμπλουτοι, δεν είναι όμως.
Επομένως, οι bitcoiners εναγωνίως προσπαθούν να διαφημίσουν το bitcoin, προκειμένου να βρεθούν νέοι greater fools, και βεβαίως κατανοείτε ότι αυτό δεν είναι παρά ένα σχήμα ponzi, ένα σχήμα που επειδή δεν απαγορεύεται από το νόμο (δυστυχώς για μένα, διότι η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες και την κοινωνία), εξακολουθεί να υπάρχει και κατά καιρούς, επιτυγχάνεται με την συστηματική προβολή του από τους οπαδούς του, μια νέα άνοδος, για να δώσει “πυρομαχικά” και ”επιχειρήματα” στους bitcoiners.

Εάν νομίζετε ότι με το bitcoin μπορείτε να κερδίσετε, εμπρός κάντε το. Να ξέρετε όμως ότι δεν έχει καμία αξία. Έχει δημιουργηθεί από το 2009, οι bitcoiners λένε ότι είναι επαναστατικό, αλλά ειλικρινά, 15 χρόνια από την δημιουργία του, βλέπετε να χρησιμοποιείται πουθενά, εκτός από την κερδοσκοπία στα χρηματιστήρια; Δεν χρειάζετε να ρωτήσετε κάποιον ειδικό, εάν το bitcoin ήταν όντως επαναστατικό και χρηστικό, θα είχε χρήση και θα την έβλεπες γύρω σου, ακόμα και να μην το ήθελες, όπως π.χ. βλέπεις τον κόσμο που χρησιμοποιεί τις νέες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης κλπ.
Οι ίδιοι οι “γκουρού” του bitcoin, και ακριβώς επειδή αυτό δεν έχει καμία πραγματική αξία, όταν πέφτει, δεν είναι σε θέση να σου πουν ότι η πτώση θα σταματήσει στην Χ τιμή, διότι σε ένα σχήμα ponzi, που δεν βρίσκονται greater fools και αυτό καταρρέει, καμία τιμή δεν είναι χαμηλή, οπότε κανείς δεν ξέρει που θα ισορροπήσει και ΕΑΝ θα ισορροπήσει – το ότι το έχει καταφέρει μέχρι τώρα, οφείλεται στο ότι είναι το πλέον σοφιστικέ ponzi που έχει υπάρξει ποτέ, το προμοτάρουν με διάφορα μεγαλόσχημα λόγια, όπως είναι η εξέλιξη του χρήματος κλπ, κλπ – μα η αλήθεια είναι μία και όποιος θέλει την βλέπει: το bitcoin υπάρχει 15 χρόνια, έχει χρήση πλέον της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας; Ας απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του.
Ποιος λογικός και σώφρων άνθρωπος, θα κάνει – όχι trading – θα κάνει μακροχρόνια τοποθέτηση (sic, “επένδυση”) στο bitcoin, για να αντιμετωπίζει περιόδους δύο ετών και τριών ετών, που θα έχει λογιστικές ζημιές, και όχι της τάξης του 20% αλλά ζημιές 50% και 60% και 70%, για να μπορεί να έχει κάποια κέρδη αργότερα; Πόσοι αντέχουν μια τέτοια ψυχολογική πίεση, να βλέπουν τα χρήματα που έβγαλαν με κόπο, να έχουν μειωθεί (λογιστικά) τόσο πολύ; … και να μην μπορούν να πουλήσουν, διότι εάν πουλήσουν, θα υλοποιήσουν τις υψηλές ζημιές;
Την επόμενη φορά, και μετά την πτώση που θα ακολουθήσει, μπορεί να κάνει πέντε χρόνια να ανακάμψει, ποιος το αντέχει; Ή μπορεί και να μην ανακάμψει ξανά, ποτέ – μη θεωρείτε την ανάκαμψη δεδομένη, επειδή έχει συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν.
Εάν θέλετε να τοποθετηθείτε στο bitcoin, κάντε το, αλλά να ξέρετε τους κινδύνους: μπορεί να χάσετε έως και όλα σας τα χρήματα διότι ένα ponzi, ένα “asset“ (στην πραγματικότητα ούτε asset θα το χαρακτήριζα) που δεν έχει καμία αξία, όσο σοφιστικέ και εάν είναι, ένα σοφιστικέ τίποτα, παραμένει ένα τίποτα, ωραίο μεν αλλά τίποτα, ακόμα και εάν ξεγελάσει για κάποια χρόνια κάποιους, δίδοντας την εντύπωση ότι είναι κάτι σημαντικό.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του δίγλωσσου

Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.

…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.

Related posts