26 Απριλίου 2024

Οι απαντήσεις της ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαΐδου στα ερωτήματα λογιστών

Οι απαντήσεις της ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαΐδου στα ερωτήματα λογιστών

Οι απαντήσεις της ΓΓΔΕ κας Αικατερίνης Σαββαΐδου στα ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών και εκπροσώπων Συλλόγων. Η Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/11/2014 στην πλατεία Συντάγματος από λογιστές-φοροτεχνικούς όλης της χώρας ήταν μια πρωτοβουλία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών. Δείτε το σχετικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών.

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

— Μικρό χρονικό για την συνάντηση με την ΓΓΔΕ κ. Κατ. Σαββαΐδου —-

Με μεγάλη καθυστέρηση και αναμονή έγινε δεκτή τελικά, την Παρασκευή 7/11 αντιπροσωπεία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών και εκπροσώπων Συλλόγων από την κ. Σαββαΐδου, σε συνάντηση που είχε χρονικά προκαθοριστεί..
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας τέθηκαν τα ζητήματα όπως περιγράφονται στο κάλεσμα της Διαδικτυακής Ομάδας για την κινητοποίηση στις 7/11.

Δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις :
1. Για το άρθρο 39β του ΦΠΑ, (απόδοση – έκπτωση κατά την είσπραξη ή την πληρωμή) δεν μπορεί να αλλάξει, αν και κατανοεί τις δυσκολίες, είναι παλαιότερο αίτημα ομάδων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί πως στην συζήτηση υποστηρίξαμε όπως ακριβώς γράφεται και στο κάλεσμα πως θα μπορούσε να αφορά ειδικές κατηγορίες συναλλασσομένων με το δημόσιο επιχειρήσεων. Εκτίμησε πως θα περιοριστεί σε αυτές τις επιχειρήσεις η ένταξη στο ειδικό καθεστώς.
2. Ήταν αρνητική στο ζήτημα των τριμηνιαίων υποβολών ΜΥΦ, δηλαδή επαναφορά στην ετήσια υποβολή και στο όριο των 300 ευρώ, και μάλιστα συνέδεσε την αναγκαιότητα της τρίμηνης υποβολής με τον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο άρθρο 39β.Το μόνο που βλέπει θετικά είναι το ζήτημα της αύξησης του ορίου. Επίσης ήταν θετική στο ζήτημα της απελευθέρωσης των υποβολών από τις ασυμφωνίες σε ποσά.
3. Για την υποβολή πληθώρας δηλώσεων (μηδενικές ΦΜΥ κλπ) βλέπει θετικά την ιδέα που βάλαμε στην συζήτηση της άντλησης στοιχείων από το σύστημα των ΑΠΔ και του ΕΡΓΑΝΗ πχ με ένα πεδίο που αφορά τον ΦΜΥ.
4. Βλέπει θετικά το ζήτημα της απαλλαγής των λογιστών από την ευθύνη, για την λογιστική αναμόρφωση των εξόδων με βάση την ταμειακή εξόφληση παραστατικών άνω των 500 ευρώ, θα μπορούσε πχ. να ξεπεραστεί με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης.
5. Για τον ΕΝΦΙΑ θεωρεί πως έγιναν μεγάλες και σημαντικές μειώσεις. Δεν πήρε θέση για το ζήτημα των απαλλαγών, ορίων κλπ, όπως υπήρχαν πχ στον ΦΑΠ. Ανακοίνωσε πως είναι έτοιμες οι οδηγίες για τις διορθώσεις, έκτασης 30 σελίδων και θα δοθούν άμεσα.
6. Δεν πήρε θέση για την επαναφορά γενικού αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα.
7. Στην έντονη διαμαρτυρία μας που εκθέσαμε για τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του τύπου «δουλέψτε από 22.00 έως 9.00», συμμερίστηκε την οργή μας και είπε πως παρενέβη για να «κατέβουν» από την ΓΓΠΣ, καθότι άλλο είναι ΓΓΠΣ και άλλο ΓΓΔΕ όπως είπε.
8. Για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στον υφυπουργό και τον υπουργό.
9. Είπε πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της επαναφοράς της τροποποίησης του περιουσιολογίου, ταυτόχρονα με τον χρόνο συγκρότησης της πράξης (συμβόλαιο), και είναι θετική ως προς το η υποβολή να γίνεται κατευθείαν από τους συμβολαιογράφους. Δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει παράταση έγκαιρα για την υποβολή των τροποποιητικών Ε9 για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εως 31/1/2015.
10. Για όσα συμφώνησε ζήτησε να παραλάβει και γραπτά ακόμα και συγκεκριμένη διατύπωση που πιθανόν θα αφορά τροπολογία ή εγκύκλιο.
11. Γενικά πάντως στα λεγόμενα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα παρέπεμψε στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν 5 εκπρόσωποι της Διαδικτυακής και 3 εκπρόσωποι συλλόγων από εκείνους που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία και προσυπέγραφαν το κάλεσμά μας.

Διευκρινίζουμε πως στο σημείωμα αυτό παρουσιάζονται βασικά σημεία απαντήσεων που δόθηκαν και όχι λεπτομέρειες όσων υποστηρίξαμε που επαναλαμβάνουμε ήσαν τα σημεία του καλέσματος.
Για την ευθύνη της ενημέρωσης οι εκπρόσωποι της ομάδας στην συνάντηση:
Γιαννουλάτου Ειρήνη, Αδριανός Γιάννης, Μπούχαλης Δημήτρης, Ντάλλας Απόστολος, Πανόπουλος Βασίλης.

 

 

 Σχόλιο μας:

«Ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσα πολλά για τόσους πολλούς»

είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ

 

>>>>*<<<<

Δείτε ακόμη…

 

✎ Σεμινάρια που σας προτείνουμε….

Related posts