28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Νέο πρόγραμμα για έως 300 χιλ. ανέργους με το κράτος ως ύστατο εργοδότη

Νέο πρόγραμμα για έως 300 χιλ. ανέργους με το κράτος ως ύστατο εργοδότη

Νέο πρόγραμμα για έως 300 χιλ. ανέργους με το κράτος ως ύστατο εργοδότη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νέα κυβέρνηση και στα πλαίσια καταπολέμησης της μεγάλης ανεργίας, φέρεται να σκοπεύει να δημιουργήσει σύντομα πρόγραμμα απασχόλησης για 200 έως 300 χιλιάδες ανέργους, όπου το κράτος θα είναι ύστατος εργοδότης.προσλήψεις ανέργων

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, θα επιδιώξει να προωθήσει άμεσα το ως άνω πρόγραμμα, που είχε μελετήσει από παλαιότερα ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), ως μια δυνητική δράση υπέρ της απασχόλησης και ενάντια στην ύφεση.

Το πρόγραμμα θα δίδει στους ωφελούμενους τον βασικό μισθό, ήτοι γενικότερα €586 μικτά (μηνιαίως) ή ειδικότερα, €511 για νέους έως 25 ετών. Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε €4,1 δισ., όμως από τα οφέλη που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα έσοδα στον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, υπολογίζεται ότι το τελικό κόστος μειώνεται περίπου στο €1,7 δισ..

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι γύρω στους 200.000 ή 300.000 αναλόγως σε ποια βάση αμοιβής θα υπολογιστεί: εάν είναι στον σημερινό κατώτερο μισθό ή στον αναθεωρημένο προς τα πάνω (€751).
Το πιθανότερο όμως είναι να είναι στον σημερινό κατώτερο μισθό και συνεπώς οι ωφελούμενοι να είναι περί των 300.000 καθώς η αύξηση του κατώτερου μισθού, όπως είναι λογικό και όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη (π.χ. ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης) θα γίνει και είναι σε προτεραιότητα, αλλά για να την ‘αντέξει’ η αγορά, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν πρώτα σε κάποια σημεία, έτσι ώστε να αντέξουν το κόστος από την αύξηση του κατώτερου μισθού.
Επίσης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε προς το κυβερνητικό συμβούλιο ότι προτίθεται να πρωτοτυπήσει με το να παραμείνει συνεπής στα όσα έλεγε προεκλογικά.

Το πρόγραμμα απασχόλησης που θα έχει το κράτος ως ύστατο εργοδότη, θα αφορά σε 11μηνα κοινωφελούς εργασίας, αναλόγως των προσόντων των ανέργων.

Η κάλυψη του κόστους του προγράμματος, θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά ή εξ ολοκλήρου, από κονδύλια του ΕΣΠΑ, από κεφάλαια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, από χρήματα που θα εξοικονομούνταν από όποια μείωση θα προέκυπτε από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας ή από έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού, τα οποία θα μπορούσαν να απευθυνθούν για παράδειγμα στην ομογένεια και ελληνική διασπορά.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και σε όσους είναι κοντά στην συνταξιοδότηση αλλά τους λείπουν ένσημα για να βγουν σε συνταξιοδότηση, έτσι ώστε να τους δίδεται η ευκαιρία να καλύψουν τα απαιτούμενα για την συνταξιοδότησή τους, ένσημα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Krugman: Τερματισμός του Εφιάλτη της Ελλάδος!
✎ Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Αλ.Τσίπρα, «αναλαμβάνετε σε δύσκολους καιρούς»
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts