26 Απριλίου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 23/07/17

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 23/07/17

Τα σημαντικά νέα της Κυριακής 23 Ιουλίου 2017, τάχιστα, με μια ματιά:

Ε λ λ ά δ α 

• Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in a Room» στα οποία υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός εξέταζε το ενδεχόμενο να πάρει €16 δισ. από την ΕΚΤ για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, ενώ το βράδυ του δημοψηφίσματος είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών: “τα κάναμε σαλάτα” και ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη συμφωνία γιατί φοβόταν “το Γουδή”. Η ΝΔ ζητά εξεταστική για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

• Λαφαζάνης: Η πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη ήταν αποκλειστικά δική μου.

• Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη κλιμακίου της ΑΑΔΕ στην Πάτμο, καθώς καταστηματάρχης γρονθοκόπησε έναν από τους ελεγκτές.

•  ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ Μισθώσεις Ακινήτων (τύπου Airbnb κλπ) και Έλεγχοι αυτών

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό

• Στην ‘δημοκρατική’ Τουρκία του Ερντογάν, μεταξύ άλλων, συνέλαβαν τις τελευταίες ημέρες περί των 15 ατόμων επειδή φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα Hero (ήρωας), καθώς οι Αρχές εξέλαβαν αυτό ως κρυφό μήνυμα υποστήριξης προς τον φερόμενο ως σχεδιαστή του περσινού αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, του Φετουλάχ Γκιουλέν.

• Σε δίγλωσση επιστολή στην εφημερίδα Bild, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απευθύνεται στα περίπου 3 εκατ. συμπολίτες του με τουρκικές ρίζες. «Ανήκετε σε εμάς, είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι». Αναφέρει δε, ότι η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά επιβάλλεται προς την τουρκική κυβέρνηση καθώς η Γερμανία δεν μπορούσε να παραβλέψει την φυλάκιση αθώων Γερμανών υπηκόων στην Τουρκία.
Σχόλιο TaxCoach: Είναι λογικό τώρα οι Γερμανοί που φημίζονται για τις εμμονές τους (καλές ή κακές), να επιδιώξουν μέσω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά –  και έχουν την δύναμη να το κάνουν –  να ασκήσουν έντονη και σταθερή πίεση στην Τουρκία, εν είδει τιμωρίας. Μάλλον ο Ερντογάν μεθυσμένος από την δύναμή του εσωτερικά, δεν υπολόγισε όπως θα έπρεπε με ποιους και πως τα βάζει.

• Ο Άντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος διορίστηκε την Παρασκευή διευθυντής της επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, διέγραψε όλα τα μηνύματά του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που επέκριναν την πολιτική του Ντ. Τραμπ. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Σκαραμούτσι ζήτησε συγγνώμη από το νέο του αφεντικό, στον οποίο είχε σύρει τα εξ αμάξης το 2015.

• Αεροπορική επιδρομή των αμερικανών στο Αφγανιστάν ενάντια σε παραστρατιωτικούς φανατικούς ισλαμιστές, κατά λάθος σκότωσε 16 Αφγανούς αστυνομικούς, που ήταν φίλιοι των αμερικανών.

• Νέα αναζωπύρωση της βίας στην Ιερουσαλήμ και στην δυτική όχθη, καθώς δύο Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά τα αιματηρά βίαια επεισόδια που πυροδότησαν τα νέα μέτρα ασφαλείας που επέβαλαν οι αρχές του Ισραήλ στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών. Ο ΟΗΕ θα ασχοληθεί με το θέμα την Δευτέρα.

• Ο Ερντογάν δήλωσε ότι καταδικάζει την υπερβολή χρήση βίας από το Ισραήλ, μετά την πρόσφατη έξαρση της έντασης με τους Παλαιστινίους και τους δύο θανάτους.
Σχόλιο TaxCoach: Μάλλον ο ‘Σουλτάνος’ βλέπει μόνο τα των άλλων, με επιλεκτική μνήμη, αφού ξεχνάει τις αιματηρές διαδηλώσεις με συμπατριώτες του, τούρκους, νεαρούς ως επί το πλείστον, στην Κωνσταντινούπολη, πριν καμιά διετία.

• Χιλιάδες πολιτών σε περίπου 100 πόλεις στην Πολωνία, διαδηλώνουν ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Αντρέι Ντούντα, καθώς η Βουλή πέρασε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τίθεται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Related posts