26 Απριλίου 2024

Κίνα και ΝΑ Ασία: Οι ανησυχίες διατηρούνται αμείωτες…

Κίνα και ΝΑ Ασία: Οι ανησυχίες διατηρούνται αμείωτες…

Στην Κίνα που από τον Ιούνιο έσκασε η χρηματιστηριακή φούσκα και έκτοτε ο βασικός δείκτης, Shanghai SE Index έχει καταρρεύσει, συμπαρασύροντας βέβαια συνεπακόλουθα και τα χρηματιστήρια της περιοχής της ΝΑ Ασίας, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει προβληματικό και σήμερα (1η Σεπτεμβρίου).

Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει προβληματικό και δεν βοηθάει στον εφησυχασμό, καθώς:

1) Ο δείκτης Purchasing Management Index (PMI) του τομέα μεταποίησης της Κίνας, χτύπησε χαμηλό τριών ετών και κατήλθε στο 47,3, δηλαδή σε τιμή κατώτερη του 50 που δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο ΡΜΙ μάλιστα βρέθηκε σε τιμές συρρίκνωσης για δεύτερη φορά στους έξι τελευταίους μήνες.
Βλέποντας το όλο γράφημα του κινέζικου ΡΜΙ, είναι εμφανές πως στο τελευταίο περίπου χρόνο, έχει χάσει σε δυναμική και τείνει σε περιορισμό, καταγράφοντας την σημαντική επιδείνωση στην  πραγματική οικονομία.

china-pmi
2) Παράλληλα, οι εξαγωγές της Νοτίου Κορέας που είναι όπως γνωρίζουμε όλοι μας άλλο ένα πολύ δυνατό εξαγωγικό κράτος σε βιομηχανικά προϊόντα, έπεσαν σε ετήσια βάση κατά 14,7% τον Αύγουστο.
Σημειώθηκε δε πτώση για όγδοο συνεχόμενο μήνα και ως ένταση, είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009.

Η μεγάλη αυτή κάμψη και μάλιστα εντεινόμενη των εξαγωγών της Ν. Κορέας, οφείλεται βέβαια εν πολλοίς στο βύθισμα της Κϊνας, αφού περίπου το ¼ των εξαγωγών της Ν. Κορέας κατευθύνονται στην Κίνα.
Επιπλέον, δεν επηρεάστηκαν μόνο οι εξαγωγές της · υποχώρησε και η εσωτερική κατανάλωση τραβώντας και τις εισαγωγές προς τα κάτω, χάνοντας τον μήνα που πέρασε 18,3% YoY που αποτελεί την μεγαλύτερη κάμψη από τον Φεβρουάριο. Το εμπορικό της πλεόνασμα υποχώρησε σε $4,35 δισ. από $7,72 δισ. τον Ιούλιο (πτώση σχεδόν 44%!).

skorea-exports

Το οικονομικό περιβάλλον λοιπόν στη ΝΑ Ασία παραμένει ασθενές και λόγω της διασύνδεσης των οικονομιών, οδηγεί προς το παρόν σε μια αυτοτροφοδοτούμενη χειροτέρευση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και εγκαίρως, θα καταστήσει τα πράγματα αρκετά χειρότερα και όχι μόνο για την περιοχή της ΝΑ Ασίας

Σημειώστε ότι από τη Σελίδα μας στο facebook, είχαμε σημειώσει το σκάσιμο της φούσκας του κινέζικου χρηματιστηρίου, από την έναρξη αυτής – μπορείτε να το δείτε, εδώ.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

 

Εμπορεύματα: Εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία…

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Αρχίσαμε…

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

 

Related posts