26 Απριλίου 2024

Η Φινλανδία λανσάρει πρόγραμμα βασικού εισοδήματος €560 μηνιαίως

Η Φινλανδία λανσάρει πρόγραμμα βασικού εισοδήματος €560 μηνιαίως

Διάφοροι ειδικοί αναρωτιούνται εάν αυτό θα ωθήσει τους ανθρώπους να πειραματίζονται με διαφορετικές δουλειές ή αν θα τους κάνει περισσότερο τεμπέληδες

Η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πληρώνει τους άνεργους πολίτες της ένα βασικό μηνιαίο εισόδημα, σε ένα ριζοσπαστικό πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην μείωση της φτώχειας και της ανεργίας.

Περί των 2.000  ανθρώπων θα λάβουν 560 ευρώ μηνιαίως και για δύο έτη, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουν εάν ψάχνουν για απασχόληση ή πως δαπανούν τα εν λόγω χρήματα. Το ‘ επίδομα’  αυτό θα προέλθει από επιδόματα που ήδη λαμβάνουν.

Τα σχήμα δημιουργήθηκε από τον KELA, την κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα κοινωνικά επιδόματα.

Πολίτες που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, θα επιλεχθούν τυχαία για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Εάν ένας συμμετέχων στο πρόγραμμα βρει εργασία, θα συνεχίσει να λαμβάνει την πληρωμή, κάτι που γίνεται για να καθησυχάσουν τους φόβους των επωφελούμενων πολιτών ότι μπορεί να βρουν μια πρόσκαιρη εργασία, να χάσουν τα 560 ευρώ μηνιαίας και μετά από λίγο να είναι πάλι άνεργοι και χωρίς καθόλου εισόδημα.

Το ερώτημα είναι εάν όντως, αυτό το βασικό μηνιαίο εισόδημα, προσφέρει την άνεση, έτσι ώστε οι άνεργοι που θα επωφεληθούν να αρχίσουν να ψάχνουν για εργασία –  και να δοκιμάζουν διάφορες εργασίες – ή εάν θα επαναπαυθούν σε αυτό, καθιστώντας τους ουσιαστικά τεμπέληδες και αρκούμενους σε αυτό το βασικό εισόδημα, χωρίς να κάνουν τίποτα.

Ένα ποσοστό περί 8% ή γύρω στους 213.000 φινλανδούς βρίσκονταν εκτός εργασίας τον Νοέμβριο, ποσοστό σταθερό σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το σχήμα του βασικού μισθού, είναι μέρος των μέτρων που λαμβάνει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Juha Sipila, για την αντιμετώπιση  του προβλήματος ανεργίας της χώρας.

Το πρόγραμμα του βασικού εισοδήματος θα επεκταθεί αργότερα και σε άλλες ομάδες χαμηλού εισοδήματος όπως ελεύθερους επαγγελματίες, μικρούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός στην Φινλανδία στον ιδιωτικό τομέα, είναι €3.500 μηνιαίως, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά των χαμηλότερα αμειβομένων, είναι γύρω στα €2.000.

Τέτοια συστήματα βασικού εισοδήματος έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και στην Ινδία, ένα σύστημα βασικού εισοδήματος μελετάται στην Ελβετία, την Ολλανδία και την Γαλλία.

Related posts