18 Ιουλίου 2024

Προσεχώς, η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Προσεχώς, η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Προσεχώς, η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: Συζητήθηκαν χθες, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Σημειώνουμε σχετικά, ότι στο ΣτΕ προσέφυγαν σχετικά η Ε.Σ.Ε.Ε., η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και μερικοί μεμονωμένοι έμποροι.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, στάθηκε κυρίως στην μη ύπαρξη των αναγκαίων μελετών τεκμηρίωσης του θέματος της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, που θα διευκόλυνε την λήψη απόφασης, κατακρίνοντας κυρίως την κυβερνητική πλευρά.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει άμεσα την απόφαση του, έτσι ώστε να μελετήσει καλύτερα τις παραμέτρους του θέματος.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πάντως, έως την λήξη του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε, ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όσον αφορά στην διαδικασία της Δίκης, ο δικηγόρος της πλευράς των εμπόρων, ανάφερε ότι η αργία της Κυριακής έχει μια ‘κοινωνική λειτουργία’ και οι μικροκαταστηματάρχες που δεν θα ανοίξουν, θα καταστραφούν λόγω του ανταγωνισμού.
Επιπλέον, ανάφερε παρόμοια απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, αποφασίστηκε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, προσκομίστηκε πρόσφατη μελέτη της Ε.Σ.Ε.Ε., η οποία δείχνει ότι κατά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν υπήρξε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα, ούτε κερδοφορία, ούτε βέβαια επέδρασε και στην αύξηση της απασχόλησης, που να δικαιολογεί το να παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, ενώ επιβαρύνθηκε και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Από την άλλη μεριά, ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Όσον αφορά το θέμα της Γερμανίας που θίχτηκε, είπε ότι ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανάφερε ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ, η προστασία της κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο. Σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία και απευθυνόμενος προς τη δικηγόρο του Δημοσίου, ανάφερε ότι η Διοίκηση βγάζει ένα νόμο άνευ αιτιολογικής εκθέσεως και χωρίς να έχει τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες για να το τεκμηριώσει.

Ο δε, πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., Βασίλης Κορκίδης, είχε δηλώσει σχετικά με το θέμα, μια μέρα πριν τη Δίκη:

«Η εκδίκαση από το ΣτΕ της ασκηθείσας από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και άλλους φορείς της αγοράς, αίτησης ακυρώσεως της απόφασης σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα σηματοδοτήσει πολλά για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου.
Η ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη, παραμένει το τελευταίο καταφύγιο ελπίδας για τον εμπορικό κόσμο με ελληνική και θρησκευτική ταυτότητα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δικαιώσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δίνουν έναν άνισο αγώνα ανταγωνισμού.
Για όλους εμάς η Κυριακή αργία, είναι μια μάχη αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Όλοι οι Έλληνες εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την Κυριακή ιδιαίτερη ημέρα και να μην επιτρέψουμε παιχνίδια με το μέλλον των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας».

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Γιατί κ. Τζήμερε να είναι ανοικτά γενικευμένα τα καταστήματα τις Κυριακές;
Που βρίσκεται η Κρυφή Είσοδος στο ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά;

• Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς σας περνάει μέσα από…

Άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις…

Related posts