30 Απριλίου 2024

Οι Δείκτες Ευημερίας δείχνουν ισχυρότατη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος

Οι Δείκτες Ευημερίας δείχνουν ισχυρότατη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος

Οι Δείκτες Ευημερίας δείχνουν ισχυρότατη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και εν γένει αυξημένη και αυξημένες καταστάσεις μη ικανοποίησης, εκνευρισμού και άγχους.261114-6

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ περί των Δεικτών Ευημερίας του πληθυσμού της Ελλάδος, όπως αυτά προκύπτουν από την δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2013, με περίοδο αναφοράς το έτος 2012, προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

• Στο σύνολο του πληθυσμού, πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του συνολικά δηλώνει το 5,1% του πληθυσμού και πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία του δηλώνει το 5,0% των εργαζομένων.
Αντίθετα, το 3,3% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή του και το 2,9% των εργαζομένων ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την εργασία του.
Πολύ ικανοποιημένο από την εργασία του (βαθμοί 7 έως 9 της κλίμακας) δηλώνει το 43,2% του συνολικού αριθμού εργαζομένων.

• Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ανέρχεται σε 11,7%, ενώ πλήρως ικανοποιημένοι είναι το 1,4%.

• Πλήρως ικανοποιημένο από την στέγασή του δηλώνει το 8,6% του πληθυσμού, ενώ ανάλογα είναι και τα ποσοστά του πληθυσμού που δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένα από τους χώρους αναψυχής και πρασίνου και από το περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή τους (8,0% και 8,3% αντίστοιχα).
Πολύ ικανοποιημένο από την στέγασή του (βαθμοί 7 έως 9 της κλίμμακας), δηλώνει πάνω από το 48% του πληθυσμού, ενώ λίγο ικανοποιημένο (βαθμοί 1 έως 3 της κλιμακας) δηλώνει το 8,9%.

• Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού, ήτοι πληθυσμός με εισόδημα μικρότερο ή ίσο με το κατώφλι της φτώχειας, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 56,4% δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό, ήτοι τον πληθυσμό που έχει εισόδημα μεγαλύτερο από το κατώφλι της φτώχειας, ανέρχεται σε 31,7%.
Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, δηλώνει το 0,9% του φτωχού πληθυσμού και το 1,5% του μη φτωχού πληθυσμού.

• Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται από τη ζωή, την οικονομική κατάσταση, την εργασία, την στέγαση και το περιβάλλον διαβίωσής τους, αλλά και τις προσωπικές τους σχέσεις, 6 στα 10 άτομα (60%), στο σύνολο του πληθυσμού, δηλώνουν ότι ο τρόπος ζωής τους έχει περιεχόμενο σε μεγάλο βαθμό (βαθμοί ίσοι ή μεγαλύτεροι του 7 στην κλίμακα).
Για τον φτωχό πληθυσμό η αναλογία είναι 5 στα 10% (περίπου 51%) και για το μη φτωχό πληθυσμό 6 στα 10 άτομα (περίπου 61%).

• Το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα, ενώ 19,2% και 12,5% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία αντίστοιχα.
Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα στους άνδρες (46,4%, 20,3% και 13,7% αντίστοιχα) σε σχέση με τις γυναίκες (43,7%, 18,2% και 11,5% αντίστοιχα). Επίσης, στον φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά είναι αντίστοιχα 47,4%, 22,8% και 15,3%, όταν παρομοίως στον μη φτωχό πληθυσμό είναι 44,3%, 18,2% και 11,8%.
Πλήρως δηλώνει ότι εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα μόλις το 0,6% του συνολικού πληθυσμού, χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

• Όσον αφορά αυτούς που δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία, στην ομάδα των ανέργων τα ποσοστά είναι αντίστοιχα 50,6%, 24,0% και 16,6%. Τα ίδια ποσοστά για τους εργαζόμενους, είναι αντιστοίχως 46,2% (απουσία εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα), 18,1% για τη Δικαιοσύνη και 12,5% για την Αστυνομία.
Οι συνταξιούχοι και οι μη οικονομικά ενεργοί δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 42%. Οι άνεργοι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται πολύ ή πλήρως τη Δικαιοσύνη, σε ποσοστό 21,6% και την Αστυνομία σε ποσοστό 29,0%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους συνταξιούχους είναι 26,2% και 37,9%.

• Το 7,8% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), ήταν πολύ νευρικό ή ανήσυχο συνεχώς, ενώ για τον φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται σε 10,8% και 7,0% αντίστοιχα.

• Αντίστοιχα, το 10,4% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), δεν ήταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό, είναι αντίστοιχα 16,4% και 8,7%.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Κυριαρχεί η εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα
✎ Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

• Ἀπλά,Εὐεπιχειρεῖν!

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts