Το Κτηματολόγιο δίδει περιθώριο επιπλέον δύο ετών στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να τα δηλώσουν και να αποφύγουν περαιτέρω «τρεχάματα».
Υποχρεωτική η δήλωση στο Κτηματολόγιο
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2664/1998.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.).
Σημειώνουμε ότι ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια (από τα 12 που ίσχυε έως τώρα) από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό, το Δημόσιο και τους Δήμους.
Τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Συνολικά, τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες. Βέβαια τα ουσιαστικά μεγέθη ακινήτων που τίθενται εν κινδύνω, είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερα, καθώς από αυτά τα 200 χιλιάδες, η πλειοψηφία ανήκει ήδη στο Δημόσιο. Η εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είναι ότι έως το τέλος του 2015, περί των 10.000 ακινήτων θα άλλαζαν χέρια και θα περνούσαν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Τα ακίνητα που εντέλει θα χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης.