Η έρευνα καταγραφής των επιχειρήσεων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας ξεκίνησε από το ΙΝΕΜΥ τον Αύγουστο του 2010, και πραγματοποιείται έκτοτε σε εξαμηνιαία βάση. Συμπληρώνονται δηλαδή παραπάνω από 5 χρόνια συνεχόμενης παρατήρησης και αποτύπωσης των αλλαγών που συμβαίνουν στη χωρική και λειτουργική διάρθρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η πρωτοβουλία του ΙΝΕΜΥ να παρακολουθήσει και να αποτυπώσει τις μεταβολές που συντελούνται στη δομή και τη σύνθεση της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς τα διαθέσιμα- πλέον σε διαχρονική βάση –δεδομένα, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην ανάλυση της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας και στον ποσοτικό προσδιορισμό των δραματικών επιπτώσεων της ύφεσης στη βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η έρευνα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, στον εμπορικό κέντρο του Πειραιά, σε 7 κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και 2 κεντρικές εμπορικές αγορές της Περιφέρειας.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:
“….Η γεωγραφική συρρίκνωση των εμπορικών αγορών, η συγκέντρωση του λιανεμπορίου στο κέντρο και ο περιορισμός των καταστημάτων σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, έχει ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση και την υπαρκτή πτώση των λουκέτων στα κέντρα των πόλεων, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία «ζωνών ερημοποίησης» στις περιφερειακές και συνοικιακές αγορές.
Η οικονομία δεν αντέχει την επανάληψη του 2015 αλλά και η αγορά δεν αντέχει νέα φορολογικά μέτρα. Με τα νέα μέτρα ύψους 5,5 δις δεν μπορεί να υπάρχουν κερδισμένοι, παρά μόνο χαμένοι. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά, δημιουργούν εκ νέου το κίνδυνο να δούμε περισσότερα λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η «επιδημία των λουκέτων» που κλόνισε το ελληνικό εμπόριο μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά σίγουρα δεν έχει απομακρυνθεί…“
Διαβάστε αναλυτικά τις βασικές διαπιστώσεις για την κάθε περιοχή όπου διεξάγεται η έρευνα, εδώ.