2 Ιουλίου 2024

Περιορισμός της χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ. – 2nd Athens Summit 

Περιορισμός της χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ. – 2nd Athens Summit 

27.05.16 – Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο 2nd Athens Summit, o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των υψηλών ποσοστών χρήσης επιταγών στα τελωνεία, μέσω της χρήσης του ICISNet και πραγματοποίηση οποιασδήποτε πληρωμής με: χρέωση τραπεζικού λογαριασμού του πληρωτή και πίστωση λογαριασμού του τελωνείου, ή/και τη χρήση κάρτας πληρωμών (χρεωστική, πιστωτική, προπληρωμένη).

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: “O σταδιακός – αλλά διαρκής- περιορισμός της χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ., ακόμα και για τις εισπράξεις και τις επιστροφές μικρών ποσών, θα πρέπει να εκτελείται χωρίς τη χρήση μετρητών, μέσω: της χρεοπίστωσης τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου, των ταμείων των Δ.Ο.Υ. με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών των φορολογούμενων, μέσω τερματικών αποδοχής καρτών (POS) όπως επίσης και μέσω του διαδίκτυου, με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών των φορολογούμενων (e-POS).
Ήδη, σήμερα, υπέγραψα απόφαση, που χαμηλώνει το όριο υποχρεωτικής καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο με επιταγές ή με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, από τα 250 στα 100 ευρώ.

Επίσης, η ολοκλήρωση της  χρήσης  του e-παράβολου από όλους τους φορείς του Δημοσίου και η επέκταση της διαδικασίας έκδοσης e-παραβόλου και σε άλλες υποδομές των τραπεζών, με μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή είναι γεγονός. Η κατάργηση των έντυπων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων από τις Δ.Ο.Υ. προς την Τράπεζα της Ελλάδος και η αποστολή τους με ηλεκτρονικό τρόπο.”

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις είναι:  on line συναλλαγή (σύγχρονη / αξιόπιστη / εύκολη) – ασφάλεια στη συναλλαγή – μείωση κόστους διαχείρισης συναλλαγής, αποφυγή παρουσίας σε Τράπεζα για την έκδοση επιταγής (τραπεζικές) ή προμήθεια μπλοκ επιταγών (προσωπικές) με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου και της παρουσίας των συναλλασσομένων στις υπηρεσίες.

Τα οφέλη που προκύπτουν για το δημόσιο είναι: ασφάλεια συναλλαγών – μείωση κυκλοφορίας μετρητών και επιταγών στις Υπηρεσίες και κατά συνέπεια ελαχιστοποίηση κινδύνων από ενδεχόμενα φαινόμενα διαφθοράς – μείωση κυκλοφορίας μαύρου χρήματος – εξάλειψη περιπτώσεων ακάλυπτων επιταγών – διαχείριση από Κεντρική Υπηρεσία, χωρίς διακίνηση χρημάτων με ασφάλεια – αξιοποίηση προσωπικού σε άλλες εργασίες – ελέγχους  – μείωση κόστους μεταφοράς εισπράξεων στην Τράπεζα της Ελλάδος – ηλεκτρονικές επιστροφές – κατάργηση έγχαρτων εντολών μεταφοράς προς Τράπεζα της Ελλάδος /αποστολή ηλεκτρονικά μέσω διεπαφών.

Επίσης, από το βήμα συνεδρίου το οποίο είχε ως στόχο την ανάδειξη των ευκαιριών που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και των ευρύτερων ωφελειών για την Ελληνική Οικονομία από την περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών διαδικασιών πέρασαν περισσότεροι από εβδομήντα ομιλητές από όλους τους stakeholders των ψηφιακών πληρωμών αλλά και από το εξωτερικό. Κατά την διάρκεια του διημέρου αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που διέπουν το οικοσύστημα των ψηφιακών πληρωμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε ο ρόλος των Τραπεζών σε σχέση με τα Social Payments, η διασύνδεση των ψηφιακών πληρωμών με την καθημερινότητα του πολίτη και του καταναλωτή ενώ αναπτύχθηκαν και ζητήματα όπως Cyber-Insurance, E-invoicing και Crypto-currency.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Αντώνης Παπαδεράκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά στα πλαίσια της Ε.Ε., η οποία αποτελεί ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε “Η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών δεν πρέπει να περιορίζεται στις πληρωμές για αγορές λιανικής.  Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού. Χαρακτηριστικό του οφέλους που μπορεί να προκύψει από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορούμε με αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσουμε έως και 1,4 δις ευρώ ετησίως από τα διοικητικά και γραφειοκρατικά κόστη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σήμερα. Επομένως, η διεύρυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα συμβάλλει στην πλήρη ψηφιοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.” Επιπλέον ενημέρωσε του συμμετέχοντες του συνεδρίου, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση άμεσα νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ως επιδίωξη την υλοποίηση 4 βασικών στόχων: Την κατοχύρωση  του  δικαιώματος  των καταναλωτών να επιλέγουν οι ίδιοι τα μέσα πληρωμής – Τη σταδιακή εφαρμογή της υποχρεωτικής αποδοχής των πιστωτικών καρτών στο σύνολο της αγοράς – Την ενίσχυση της διαφάνειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν με σαφήνεια τους καταναλωτές για τα μέσα πληρωμής που αποδέχονται ή δεν αποδέχονται, πριν την ολοκλήρωση της κάθε συναλλαγής και τέλος την επιδίωξη νομοθετικής ρύθμισης για την πλησιέστερη ενημέρωση των εμπόρων για τις χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται τόσο μέσω λεπτομερούς ανάλυσης  των προμηθειών από τα τραπεζικά ιδρύματα, όσο και μέσω της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου τιμών.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Πέτρος Τριάρχης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών. Σημείωσε ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αδιάλειπτη λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων με τη βέλτιστη σχέση κόστους/ωφέλειας, αλλά και η διαμόρφωση εύχρηστου, εργονομικού και ασφαλούς περιβάλλοντος χρήσης των εφαρμογών για όλους τους συναλλασσομένους. Αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει η Γενική Γραμματεία, καθώς και στα προγραμματισμένα νέα έργα σε θέματα ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικών τιμολογίων. Τόνισε τη σημασία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων και των δεδομένων όλου του δημοσίου, το οποίο έχει δημιουργηθεί για την ορθή, γρήγορη και ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχημένη πορεία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού παραβόλου, στην οποία έχουν ενταχθεί ήδη 45 φορείς του δημοσίου.  To ηλεκτρονικό παράβολο μπορεί να πληρωθεί με χρήση πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης κάρτας από το site της Γενικής Γραμματείας (www.gsis.gr), αλλά και στις τράπεζες (web banking) και είναι χαρακτηριστικό ότι εκδίδονται σε μηνιαία βάση 300.000-350.000 ηλεκτρονικά παράβολα, συνολικής αξίας 17 – 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Προϊσταμένη  Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών, κ. Σοφία Παπαγιάννη δήλωσε “Με στόχο την υλοποίηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών και λαμβάνοντας υπόψη τη νευραλγική θέση των Τελωνείων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η Ελληνική Τελωνειακή Διοίκηση έχει προσαρμόσει τα συστήματά της κάνοντας χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων, με την προώθηση του Ηλεκτρονικού Τελωνείου. Στα πλαίσια αυτά έθεσε το Δεκέμβριο 2013 σε παραγωγική λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα στα Τελωνεία ICISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των τελωνειακών παραστατικών, αλλά και τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών για τις οφειλόμενες δασμοφορολογικές  επιβαρύνσεις. Η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών στα Τελωνεία τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία τον Ιούνιο 2015 με την εφαρμογή των capital controls. Η μη υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών εστιάζεται στη μη εφαρμογή ακόμη των ηλεκτρονικών επιστροφών καθώς οι δύο καταστάσεις είναι άμεσα συνδεόμενες μεταξύ τους. Ωστόσο, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικαστικές ενέργειες. Η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συνδυασμό με σειρά απλουστεύσεων που έχει προωθήσει η Τελωνειακή Υπηρεσία  έχει ιδιαίτερα οφέλη για τους οικονομικούς φορείς, όπως είναι η μείωση της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου στο τελωνείο, η ασφάλεια συναλλαγών, η μείωση χρόνου και κόστους για την έκδοση μιας επιταγής, η μείωση κυκλοφορίας μετρητών και επιταγών στις Υπηρεσίες, η κατάργηση έγχαρτων εντολών μεταφοράς προς ΤτΕ κ.ά. Με μια λέξη εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τον συναλλασσόμενο“.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Αριστομένης Κωτσάκης υπογράμμισε: “Το στρατηγικό έργο εφαρμογής κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2015 που δημιουργήθηκε η διοικούσα επιτροπή για την εφαρμογή του οδικού χάρτη του έργου. στη διοικούσα επιτροπή συμμετέχουν διευθυντικά στελέχη από το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΕΒΕΑ και των επιχειρήσεων πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας. Η διοικούσα επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση με 8 υπο-ομάδες υλοποίησης του έργου, συντονίζοντας τόσο την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο όσο και τη συστημική στρατηγική εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους stakeholders. Παράλληλα, προετοιμάζει την εκούσια και αποτελεσματική σύνδεση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, προς αύξηση του ΑΕΠ και την επιβράβευση των συμμετεχόντων πολιτών και επιχειρήσεων με τη στρατηγική αυτή.”

To 2nd Athens Summit πραγματοποιήθηκε από την ΕΜηΠΕΕ, το ΤΕΕ,  την ITU, και τον ΣΕΚΕΕ  με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Eλληνικής Ένωσης Tραπεζών (ΕΕΤ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ)του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ)της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας(ΕΕΚΤ), του ELTRUN, του GRECA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβερνήσεως, του Υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Αθηναίων. 

Για πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του συνεδρίου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.digitpayment.com  καθώς και τα social media facebook.com/digitpayment , Twitter @DigitPayment,
Instagram: digitalpayments

Platinum Sponsors: Viva Wallet – Obrela Security Industries – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος – Τράπεζα Πειραιώς
Gold Sponsors: Τράπεζα Αττικής –  Protergia – RBS – Domino’s
Silver Sponsors: CYTA – Gemalto – Mellon Technologies – Warply – Kayak – ΒΙΚΟΣ – Mediterra Wines

Media Partner: DPG Media
Powered by one9six

Communication Sponsors
adbusiness – Business File – Business Partners – Επιχείρηση – Εφημερίδα των Συντακτών – European Business Review – Free Sunday – Greek Law Digest – IT Security – Retail Business – Οικονομική Επιθεώρηση
Online Communication Sponsors
advertising.gr – BusinessNews.gr – CNN Greece – Cyber Insurance – Dikaiologitika.gr – Emea.gr – Epixeirisi.gr – Epixeiro.gr – Euro2day.gr – Startupper.gr – Techblog.gr – Voria.gr
TV Com. Sponsor
SBC

>>>•<<<

Be smart! Διαφημιστείτε στο TaxCoach.gr!

Related posts