3 Ιουλίου 2024

Ανησυχητικές ενδείξεις για την Βρετανική οικονομία από τον ΡΜΙ

Ανησυχητικές ενδείξεις για την Βρετανική οικονομία από τον ΡΜΙ

Ο μεικτός δείκτης ΡΜΙ για την βρετανική οικονομία, όπως τον μετράει η Markit, έπεσε τον Ιούλιο στο 47,7 έναντι 52,4 του Ιουνίου. Η εξέλιξη του δείκτη ΡΜΙ αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη και για την ακρίβεια την πρώτη ισχυρή ένδειξη, για το τι μέλλει γενέσθαι με την υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο δείκτης ΡΜΙ υπολογίζεται βάσει των εκτιμήσεων μιας ευρείας βάσης στελεχών σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση και την διαφαινόμενη προοπτική της οικονομίας προσεχώς, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από σημαντικές και βασικές παραμέτρους. Έτσι, διαμορφώνεται ένας δείκτης (ο ΡΜΙ), ο οποίος δείχνει με αρκετή ακρίβεια το προς τα πού βαδίζει η οικονομία. Πόση ακρίβεια; Δείτε το παρακάτω γράφημα που εκτός από τον ΡΜΙ, έχει παράλληλα τοποθετημένη και την εξέλιξη του ΑΕΠ της Βρετανίας: η σκιασμένη περιοχή, είναι η πραγματική μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ΡΜΙ δείχνει έγκαιρα και με ακρίβεια προς τα πού βαδίζει η οικονομία.

2207164Οι τιμές του ΡΜΙ, πάνω από 50 δείχνουν επέκταση της οικονομίας και όσο πιο ψηλά, τόσο εντονότερη αναμένεται η ανάπτυξη ενώ οι τιμές του ΡΜΙ κάτω από 50, δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας και όσο πιο χαμηλές, τόσο εντονότερη αναμένεται η ύφεση.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία καταγραφή του ΡΜΙ για την Βρετανία (στοιχεία για μήνα Ιούλιο) και την πρώτη καταγραφή μετά την απόφαση για Brexit, ο PMI πέρασε από το 52,4 του Ιουνίου στο 47,7 τον Ιούλιο, δηλαδή σε περιοχή που δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, αυτά τα επίπεδα τιμών, έχουν σημειωθεί ξανά, το 2009.
Μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί και από το ΑΕΠ, κάτι βέβαια που όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, συμβαίνει τις περισσότερες φορές.

Ο δε, ειδικότερος δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών που ‘βαραίνει’ ιδιαιτέρως στην βρετανική οικονομία, κατήλθε τον Ιούλιο στο 47,4, δηλαδή χαμηλότερα από την ένδειξη του μεικτού ΡΜΙ, που είναι για το σύνολο της οικονομίας, ήτοι μεταποίηση και υπηρεσίες. Αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως, η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών, με το ιδιαίτερο βάρος που έχουν στην βρετανική οικονομία, μπορεί να είναι κατά τι χειρότερη από ό,τι για το σύνολο της οικονομίας.

Στο άκουσμα της εξέλιξης του ΡΜΙ, η στερλίνα συνέχισε διολισθαίνοντας έναντι του δολαρίου αλλά παραδόξως, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ο FTSE-100, στην αρχή σημείωσε μικρές απώλειες, όχι σημαντικές (της τάξης του 0,5%) αλλά πέρασε σε περιοχή κερδών, συνεχίζοντας την ανοδική κατά βάση πορεία του τελευταίου μηνός. Και βέβαια, είναι ακόμα σημαντικότερη, η συμπεριφορά του FTSE-100 σε σχέση με τον ΡΜΙ, αφού ως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο FTSE-100 δείχνει πως πραγματικά και σε real time, αποτιμά η αγορά, δηλαδή οι επενδυτές, τις όποιες εξελίξεις.

Ενδεχομένως, η ανησυχητική εξέλιξη του ΡΜΙ, μπορεί να ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας σε μείωση επιτοκίων και παροχή ρευστότητας προς την οικονομία, σε μια προσπάθεια να την αναθερμάνει προτού ψυχρανθεί επικίνδυνα.

Ευεπιχειρείν: αεί βέλτιστον

Related posts