Στην συνάντηση των G20, δηλαδή των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον πλανήτη, που γίνεται στην Κίνα, κυριάρχησαν στην συζήτηση η επίδραση του Brexit από την Ε.Ε. και οι φόβοι για τον αυξανόμενο προστατευτισμό.
Ο Philip Hammond, ο νέος Βρετανός υπουργός οικονομικών, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν διακυμάνσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων κατά τα επόμενα χρόνια. Η αβεβαιότητα θα αρχίσει να μειώνεται όταν θα είμαστε σε θέση να ξεκαθαρίσουμε το είδος των ρυθμίσεων που θα προσδορίσουν τις σχέσεις του Η.Β. με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην κοινή δήλωση που ακολούθησε την συνάντηση των G20, ανέφερε ότι το Brexit, που κυριάρχησε στις συζητήσεις, πρόσθεσε σε αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία όπου η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την επιθυμητή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα μέλη, ήταν καλά προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες.
Στο ανακοινωθέν, αναφέρονταν επίσης ότι ξανατονίζουν την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής – νομισματική, δημοσιονομική και δομική – μεταρρυθμίσεις – ξεχωριστά αλλά και συλλογικά για να πετύχουν τον στόχο μιας δυνατής, διατηρήσιμης, ισορροπημένης και διευρυμένης ανάπτυξης.
Σημειώνουμε ότι το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, έκοψε τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω του Brexit.
Στην σύνοδο των G20 δεν συζητήθηκε το θέμα των λεγόμενων helicopter money, ήτοι μιας διαφορετικής προσέγγισης αντιμετώπισης της στασιμότητας και ροπής προς ύφεση σε σχέση με την κλασσική ποσοτική χαλάρωση (QE). To helicopter money, θα περιέχει πάλι εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες με την διαφορά ότι θα βρεθεί μια διαδικασία για να δίδεται αυτή η νομισματική βάση κατευθείαν στην οικονομία και τους πολίτες. Έχει καθιερωθεί δε ο όρος helicopter money από το θεωρητικό ότι θα μπορούσαν να ρίπτονται από ελικόπτερο, οπότε σε αυτή τη περίπτωση, τα χρήματα θα κατέληγαν κυρίως σε πολίτες· θα ήταν ένα εφάπαξ γεγονός και θα ενδυνάμωνε αφενός την κατανάλωση, αφετέρου τις επενδύσεις. Θα μπορούσε να ειδωθεί κάτι ως μέρισμα, διανεμόμενο στον λαό, έναντι μελλοντικού πλούτου. Και βέβαια, το helicopter money συζητείται ως τακτική, επειδή η κλασσική QE έχει φτάσει σε σημείο που δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το θέμα των helicopter money θα συζητηθεί αργότερα στο μέλλον.