3 Σεπτεμβρίου 2024

15 γρήγορα Tips για Εσωστρεφείς που χρειάζονται να δικτυωθούν

15 γρήγορα Tips για Εσωστρεφείς που χρειάζονται να δικτυωθούν

Της Χρύσας Σωτηράκη

Η δικτύωση με άλλους ανθρώπους είναι ένας σπουδαίος παράγοντας, πολλές φορές καθοριστικός για την επαγγελματική σου επιτυχία, για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου και προκειμένου να διευρύνεις την επιρροή σου. Όμως κάποιοι μειονεκτούν, όντας εσωστρεφείς, εν συγκρίσει με τους εξωστρεφείς που το επιτυγχάνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι εσωστρεφείς και δεν νοιώθουν άνετα με τις κοινωνικές συναναστροφές.

Ωστόσο και οι εσωστρεφείς, μπορούν με δοκιμασμένες μεθόδους να βελτιώσουν πολύ την κοινωνικοποίησή τους, χωρίς μάλιστα να βγουν, τουλάχιστον ενοχλητικά, από την “ζώνη άνεσής” τους. Ας δούμε λοιπόν τα ακόλουθα 15 tips ενίσχυσης και ώθησης της κοινωνικοποίησης των εσωστρεφών συνανθρώπων μας. Ακόμα και εάν εσείς δεν είστε εσωστρεφής, μοιραστείτε τα ακόλουθα tips με τους εσωστρεφείς φίλους σας και βοηθήστε τους να δικτυωθούν ευκολότερα!

Η δικτύωση λοιπόν μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την καριέρα σας και ιδιαιτέρως χρήσιμη για το κτίσιμο σχέσεων με ανθρώπους που να σκέφτονται ως επί το πλείστον παρόμοια με εσάς. Ως εσωστρεφής όμως, η δικτύωση σας φαίνεται έως και “Γολγοθάς”…
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν…
• Πριν από μία Εκδήλωση;

Συνδεθείτε με ανθρώπους online, πριν από την Εκδήλωση. Εφόσον γνωρίζετε με ποιους θα συναντηθείτε σε μια εκδήλωση προσεχώς, πριν από την εκδήλωση, συνδεθείτε και επικοινωνήστε με τους άλλους που θα συμμετέχουν σε αυτήν, διαδικτυακά, που είναι αρκετά πιο εύκολο. Μελέτη έχει δείξει ότι σε εκδηλώσεις, οι άνθρωποι είναι ευκολότερο να ανοιχτούν σε ξένους με τους οποίους έχουν έστω μια μικρή εξοικείωση, παρά με πλήρως ξένους. Συνεπώς, η προ της εκδήλωσης, σύνδεσή σας και μικρή και σύντομη επικοινωνία με άλλους που θα παρευρεθούν σε μια εκδήλωση, θα σας βοηθήσει και εσάς αλλά και τους άλλους, να προσεγγίσετε ευκολότερα και πιο χαλαρά αλλήλους, στην ίδια την εκδήλωση, σε βαθμό μεγαλύτερο από το να ήσασταν παντελώς ξένοι.

Ετοιμάστε εγκαίρως, μερικές σύνθετες ερωτήσεις. Μελέτη που έγινε σε σπουδαστές και τους ζητούσαν να μιλούν για 45 λεπτά, έδειξε ότι το υποκείμενο που του ζητήθηκε να θέτει βαθύτερες προσωπικές ερωτήσεις, ένοιωθε περισσότερο συνδεδεμένος και είχε θετική αποδοχή από το άλλο μέλος της συζήτησης.

Συνδεθείτε με φίλους αυτών με τους οποίους θέλετε να δικτυωθείτε. Έχει διαπιστωθεί ότι μεταξύ των χρηστών του facebook, δέχονται αιτήματα φιλίας (fiend requests) από ξένους, στο 80% των περιπτώσεων, εφόσον είχαν 11 ή περισσότερους κοινούς φίλους. Προφανώς, όταν κάποιος – εν προκειμένω, αυτός με τον οποίο θέλετε να δικτυωθείτε – βλέπει ότι έχετε 11+ περισσότερους κοινούς φίλους, νοιώθει ασυνείδητα ότι μοιράζεστε κάποια κοινά, και επομένως σας κάνει add πολύ ευκολότερα, που είναι ένα πρώτο βήμα για την μεταξύ σας εξοικείωση.

• Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης

Να βρίσκεστε γύρω από το φαγητό. Τα επίπεδα ενδορφίνης αυξάνονται όταν βρίσκεστε γύρω από φαγητό και κάνουν τους ανθρώπους πιο ανοικτούς και στην συζήτηση. Σημειώνουμε ότι οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Συνεπώς, σας βοηθούν να κάνετε πιο εύκολα την επικοινωνία που επιθυμείτε.

Να χαμογελάτε συχνά. Τα χαμογελαστά πρόσωπα είναι ελκυστικότερα προς τους άλλους που τα βλέπουν και ενισχύουν και την οπτική αναγνώριση, ήτοι να σας θυμούνται ευκολότερα.


Γνωρίζετε ότι μόλις το 7% στην επικοινωνία είναι Λεκτική, συνεπώς το 93% είναι μη λεκτική όπως Γλώσσα Σώματος κλπ.; Και συνεπώς όλα όσα λέτε, στις περισσότερες επικοινωνίες αποτελούν μόλις το 7% όσο και αν πασχίζετε; … γι’αυτό, Σεμινάριο…
ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ… Η Δύναμη της Μη Λεκτικής επικοινωνίας
(πατάτε στο τίτλο του Σεμιναρίου για περισσότερα και για Εγγραφή)
την ΠΕ 08/03/2018 (15:00-21:00) – 6 ώρες
(!) Επωφεληθείτε της Early Bird τιμής, έως 26/02/2018.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντακόπουλος Ανδρέας


Να έχετε κάποιον να σας συστήσει / εγκωμιάσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό γύρω στο 80 με 85%, θεωρεί την σύσταση ενός μέχρι τότε αγνώστου που γίνεται η σύσταση αυτή από άλλον γνωστό ή φίλο του, ως την πιο αξιόπιστη μορφή προβολής για τον ξένο που του παρουσιάζεται. Μετά από μια σύσταση που κάποιος θα κάνει για εσάς, σε αυτόν με τον οποίο θέλετε να δικτυωθείτε, ή μετά από μια σύσταση και έναν καλό λόγο σε σχέση με το πεδίο σας ή και κάτι άλλο, αυτός στον οποίο θα σας συστήσουν, να είστε σίγουροι ότι θα σας κοιτάξει με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, από το εάν απουσίαζε η σύσταση για το πρόσωπό σας.
Εφόσον λοιπόν έχετε την δυνατότητα, βάλτε κάποιον να σας συστήσει, εγκωμιάσει, στην εκδήλωση, σε αυτόν που θέλετε να πετύχετε μια δικτύωση και επαφή.

Να κάνετε κομπλιμέντα. Σε ποιον δεν αρέσει να αναφέρονται άλλοι για αυτούς, με θετικά λόγια; Ακόμα και εάν τα κομπλιμέντα είναι τραβηγμένα, πάλι αρέσουν. Και όταν αρέσουν, ο άλλος που δέχεται τα κομπλιμέντα, είναι κατά πολύ πιθανότερο, να νοιώσει άνετα μαζί σας, να σας ανοιχτεί, όπως επίσης, ασυνείδητα, να σας επιστρέψει και σε εσάς κοπλιμέντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάντε τα κομπλιμέντα σας, ήπια και γλυκά και όχι τραβηγμένα και επιδεικτικά · θα είναι αποτελεσματικότερα έτσι.

Ρωτάτε για τον άλλο που θέλετε να δικτυωθείτε. Είστε εσωστρεφής και γενικότερα, δεν είστε και ιδιαιτέρως ομιλητικός τύπος. Κάντε λοιπόν ερωτήσεις για τον άλλον, που έχετε απέναντί σας ή στο πλάι σας καλύτερα και τον οποίο θέλετε να πλησιάσετε και να δικτυωθείτε μαζί του. Εάν του κάνετε ερωτήσεις που να έχουν να κάνουν με τον εαυτό του, κατά κανόνα όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, ο άλλος νοιώθει ασυνείδητα κολακευμένος, απαντάει γιατί του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του και νοιώθει μάλιστα και πολύ ευχάριστα, διότι θεωρεί ότι είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εφόσον ρωτάνε για αυτόν. Οι ερωτήσεις δεν χρειάζεται να είναι εξειδικευμένες: Κάντε του απλές ερωτήσεις, που όμως να είναι ανοικτές, έτσι ώστε να μην απαντώνται με ένα ναι ή όχι, οπότε να του δίδουν την δυνατότητα να ξεκινήσει να μιλάει αυτός. Τι ποιο εύκολο από το να κάνετε εσείς μια ερώτηση που και που, και ο άλλος να μιλάει;  Και τον γνωρίζετε καλύτερα, και δικτυώνεστε μαζί του, και σας συμπαθεί διότι ενδιαφέρεστε γι’αυτόν.

Δώστε έμφαση στις κοινές αξίες/ιδέες. Κάποιος προσελκύεται πολύ ευκολότερα με κάποιον άλλον, εάν μοιράζεται κάποια κοινά. Γι’αυτό οι άνθρωποι συγκροτούν ομίλους, ομάδες, κλαμπ κ.λπ.. Για παράδειγμα, εάν ο άλλος που θέλετε να προσεγγίσετε είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ολυμπιακού στα αθλητικά, δηλώστε και εσείς το ίδιο. Ή εάν αυτή που θέλετε να προσεγγίσετε είναι μια νέα και ενθουσιώδης μητέρα, πιάστε της κουβέντα για το παιδί της, εγκωμιάστε το και εγκωμιάστε την ως μητέρα, αναφέρετε ότι σας αρέσουν και εσάς πολύ τα παιδιά, εάν μάλιστα έχετε, κάντε “παιγνίδι” με το κοινό αντικείμενο ενδιαφέροντος. Ή εάν κάποιος άλλος ενδιαφέρεται για την επιστήμη, πιάστε ανεπιτήδευτα μια σχετική κουβέντα… Τα κοινά, μας κάνουν φίλους.

• Μετά την Εκδήλωση

Κάντε ένα follow up μετά την Εκδήλωση, που να εκφράζετε την ευχαρίστησή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση, σε άλλους ανθρώπους που τους εκφράζουν ότι ένοιωθαν ευχάριστα με την παρέα τους, ότι τους συμπάθησαν κλπ, κλπ. Επομένως, μετά την εκδήλωση, εάν π.χ. έχετε πάρει το τηλέφωνο αυτού με τον οποίο πετύχατε την προσέγγιση και δικτυωθήκατε, στείλτε του ένα μήνυμα του στυλ “Ωραία περάσαμε χθες Βασίλη!”.

Βάσει των παραπάνω τεχνικών, θα έχετε πετύχει το πρώτο βήμα και την ουσιαστική προσέγγιση και δικτύωση. Από εκεί και ύστερα, είναι σαφώς ευκολότερο να την συντηρήσετε και να την ενισχύσετε.

Αποφθέγματα σχετικά με την Δικτύωση, από Διάσημους:

Ο στόχος πρέπει να είναι να κτίσουμε αληθινές σχέσεις, όχι να συμπληρώσουμε μια λίστα επαφών – Tony Hsiech (Zappos CEO)

Κάντε το άλλο πρόσωπο να αισθανθεί σπουδαίος –Bill Clinton (πρώην πρόεδρος ΗΠΑ)

Δώστε στον άλλον, την πλήρη, αδιατάρακτη προσοχή σας και ενεργή ακρόαση – Arianna Huffington (Ιδιοκτήτης και Εκδότης του ομώνυμου μέσου ενημέρωσης)

Να επενδύετε με αυθεντικότητα στους άλλους και στα επιτεύγματά τους – Britt Morgan-Saks (Στέλεχος στο Spotify)

Πολλές φορές, ένα απλό «Σ’ευχαριστώ!» σας πάει πολύ μακριά – Laura Lee (Στέλεχος στον όμιλο Google)

Μη κρατάτε αυτά τα tips για τον εαυτό σας! Μοιραστείτε τα με τους εσωστρεφείς φίλους σας. Διευκολύνετέ τους την ζωή!

30.01.2018 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr 

Διαβάστε επίσης:
• Το Νο 1 ‘μυστικό’ για να είμαστε Aρεστοί στους άλλους

Related posts