5 Ιουλίου 2024

H Uber αναστέλλει την λειτουργία της στην Ελλάδα, μετά τη νέα νομοθεσία

H Uber αναστέλλει την λειτουργία της στην Ελλάδα, μετά τη νέα νομοθεσία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Uber δήλωσε ότι θα αναστείλει την αδειοδοτημένη υπηρεσία της, που διαθέτει στην Ελλάδα μετά τη νέα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει αυστηρότερη ρύθμιση στον κλάδο.

Η Uber, η οποία λειτουργεί αδειοδοτημένη υπηρεσία της στην Αθήνα, αντιμετώπισε έντονη αντίθεση από τους ντόπιους οδηγούς Ταξία, που κατηγορούν την Uber ότι τους παίρνει την δουλειά τους.

“Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιέχει διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινητιστικών διαδρομών” αναφέρθηκε από πλευράς Uber και προστέθηκε ότι “Πρέπει να αξιολογήσουμε εάν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο και έτσι θα αναστείλουμε την υπηρεσία μας uberX στην Αθήνα από την επόμενη Τρίτη μέχρι να βρούμε την κατάλληλη λύση”.

Η Uber παρέχει δύο concept υπηρεσιών στην Αθήνα: την UberX, η οποία έχει επαγγελματικά αδειοδοτημένεους οδηγούς, και την UberTAXI, η οποία χρησιμοποιεί οδηγούς Ταξί.

Οι νέες ρυθμίσεις απαιτούν για κάθε διαδρομή, να αρχίζει και να τελειώνει στις εγκαταστάσεις του στόλου του συνεργάτη της Uber στην Ελλάδα ή χώρους στάθμευσης αυτού, κάτι που η Uber δεν κάνει. Επίσης θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή εγγραφή σε μια πλατφόρμα για όλες τις υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινητιστικών διαδρομών και τους επιβάτες τους.

Η Uber η οποία επεκτάθηκε στην Ευρώπη το 2011, μπήκε “στο μάτι” πολλών τοπικών εθνικών αρχών αλλά και οδηγών Ταξί, οι οποίοι βεβαίως ανησυχούν από τον ανταγωνισμό, επιχειρηματολογώντας ότι δεν συμμορφώνεται με τους ίδιους κανόνες ασφάλισης, αδειοδότησης και ασφάλειας (εν ολίγοις, κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό).

Ακολουθώντας τις ευρείες διαμαρτυρίες, δικαστικές διαμάχες και απαγορεύσεις, η Uber υιοθέτησε μια πιο μαλακή στάση υπό τον νέο CEO της, τον Dara Khosrowshahi, αναστέλλοντας την λειτουργία της σε πολλές πόλεις προκειμένου να αξιολογήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο και να συμμορφωθεί με τις νέες ρυθμίσεις.

Η υπηρεσία UberX λανσαρίστηκε στην Αθήνα το 2015 και περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή smartphone για να πάρουν μια διαδρομή.

Οι οδηγοί της υπηρεσίας UberX, πρέπει να απασχολούνται από συνεταίρους στόλου, όπως εταιρίες car rental ή τουριστικά γραφεία και τα αυτοκίνητά τους δεν μπορεί να είναι παλαιότερα των εφτά ετών.

Η εγγραφή στο σχετικό Μητρώο και η απαίτηση επιστροφής στο χώρο στάθμευσης, επιβάλλεται μόνο στις εταιρίες διαμοιρασμού διαδρομών όπως η Uber και η Beat, ενώ στους οδηγούς Ταξί, επιτρέπεται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που είναι έως και 22 ετών.

Related posts