Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ρ/σ Real fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω από την πολιτική παρέμβαση, που έκανε εχθές η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η κυρία Φώφη Γεννηματά. Ζητά πρόωρες εκλογές και προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αναπτυξιακό Σχέδιο. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνο δρόμο και αχαρτογράφητα νερά. Και λέει, μάλιστα, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν ώστε να επιλέξει ο λαός ποιος θα τον οδηγήσει στη μεταμνημονιακή περίοδο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2015 το Σεπτέμβρη, ο ελληνικός λαός επέλεξε ποιος θα πρέπει να διαπραγματευθεί και την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά προφανώς και την έξοδο από το πρόγραμμα. Έδωσε εντολή τετραετίας στην κυβέρνηση και αυτή την εντολή, ακριβώς, εμείς και την σεβόμαστε και την εκτελούμε. Θέλω να είμαι πολύ σαφής ως προς την ουσία αυτών που είπε η κυρία Γεννηματά. Είναι απολύτως εντός των ορίων της εντολής της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα, πρώτον. Και δεύτερον, έχω την πεποίθηση ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά, ακριβώς αυτήν την έξοδο, η οποία πρέπει να σας πω ότι γίνεται με πολύ θετικότερους, με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που ήθελαν να προβλέπουν τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και η Ν.Δ.. Έχουμε μπροστά μας μία λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Έχουμε μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα το καταστήσει βιώσιμο. Έχουμε, δεύτερον, μία μεταπρογραμματική εποπτεία, η οποία θα γίνει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, βλέπω στη δήλωση της κυρίας Γεννηματά να λέει ότι δεν επιτρέπεται η χώρα και ο λαός να βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα. Το ερώτημα είναι απλό: θα ενημερώσετε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοεί τετελεσμένα η κυρία Γεννηματά;
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για την επόμενη ημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υπάρχει κανένα τετελεσμένο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ερώτημα είναι απλό: αν θα ενημερωθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, βεβαίως. Και στη βάση της πρότασης της κυρίας Γεννηματά, εμείς καλοδεχόμαστε την πρόταση για συζήτηση προ-ημερησίας διατάξεως και, βεβαίως, θα υπάρχει δυνατότητα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να κάνουμε αναλυτική συζήτηση και για τους όρους της εξόδου, αλλά και για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο αίτημα για εκλογές, όμως, λέτε όχι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, η οποία αυτό το οποίο παρουσίαζε ως success story ήταν το 2014, ήταν η πιθανότητα η χώρα να εξέλθει του δεύτερου προγράμματος με μία προληπτική γραμμή πίστωσης, την οποία, βεβαίως, προσπαθούσαν να περιγράψουν στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και, προσέξτε, η προληπτική αυτή γραμμή πίστωσης, υπήρχε μόνο στη δική τους φαντασία. Ούτε καν είχε συζητηθεί από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, τότε, ήδη από τον Ιούνιο του 2014, έλεγαν ότι το δεύτερο πρόγραμμα έχει βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας. Επομένως, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση για το γεγονός ότι οδηγεί τη χώρα σε καθαρή έξοδο. Μπορείτε, δηλαδή, να δείτε την αντιφατικότητα των δηλώσεων της κυρίας Γεννηματά, αρκεί να ανατρέξετε λίγο πίσω στο παρελθόν και να δείτε τις πολιτικές δηλώσεις και τις πολιτικές υποσχέσεις που έδιναν όλοι όσοι συμμετείχαν στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για να κλείσουμε το θέμα αυτό. Καταλαβαίνω, επομένως, ότι λέτε «ναι» σε συζήτηση στη Βουλή, λέτε κατηγορηματικά «όχι» σε πρόωρες εκλογές. Και το ερώτημα είναι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν ανεύθυνο από τη δική μας μεριά, την ώρα που κλείνει το ελληνικό πρόγραμμα, να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια εκλογική αντιπαράθεση.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: … εκλογική αναμέτρηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται απολύτως ανόητο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να προσθέσω όμως μία παράμετρο που βλέπω σήμερα σε διάφορα ρεπορτάζ εφημερίδων. Όλοι αναρωτιούνται αν θα αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβρη του 2019, δηλαδή μέχρι την εκπνοή της τετραετίας. Ή αν μπορεί να αναγκαστεί από την πολιτική και οικονομική συγκυρία να προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο θα αντέξει, κύριε Χατζηνικολάου, αλλά θα ισχυροποιηθεί η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και θα σας πω τους λόγους για τους οποίους θα ισχυροποιηθεί. Πρώτον, διότι θα οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονιακού προγράμματος και θα περάσουμε σε μία νέα φάση, τη φάση της μεταπρογραμματικής εποπτείας, που καμία σχέση δεν θα έχει με όσα έχουμε ζήσει αυτά τα οκτώ χρόνια, με τις αλλεπάλληλες αξιολογήσεις, από τις οποίες εξαρτώνται εκταμιεύσεις δόσεων. Αντιθέτως, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές. Κι αυτό, όπως είναι απολύτως δεδομένο, θα δημιουργήσει και μία πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην ελληνική κυβέρνηση, πράγμα το οποίο το έχουμε ως εμπειρία από τις τρεις άλλες χώρες, οι οποίες εξήλθαν από προγράμματα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να επιτυγχάνονται, δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούμε. Ωστόσο, νομίζω ότι το πεδίο της πολιτικής από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μετά, δεν θα έχει καμία σχέση με όσα έχουν ζήσει οκτώ χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Βλέπουμε ότι γίνονται μια σειρά από προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση και για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και για τη στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων και, βεβαίως, για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που θα παράξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Και ακριβώς, αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο πιστεύω ότι όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα ισχυροποιηθούμε και θα έχουμε τη δυνατότητα στο τέλος της τετραετίας να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, επειδή μιλήσατε για ενίσχυση των νοικοκυριών, εχθές ο κύριος Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», παρουσίασε το σχέδιο της Ν.Δ. για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Και είπε, διαβάζω τα λόγια του, «όχι σε ανάκαμψη χωρίς δουλειές, ούτε σε πολίτες – πελάτες, που είναι εξαρτημένοι από την κρατική ελεημοσύνη. Ναι, στις ευκαιρίες και στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους». Και παρουσίασε μία πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, λέγοντας ότι θα δώσει η Ν.Δ. 1 δις. ετησίως. Θέλω το σχόλιο σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει υιοθετήσει, έχει νομοθετήσει και έχει εφαρμόσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο στον Προϋπολογισμό του 2018, αν δεν κάνω λάθος, βρίσκεται στα 750 εκατομμύρια και πρόκειται να αυξηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής. Επομένως, σε αυτό το επίπεδο, ο κύριος Μητσοτάκης κρούει ανοιχτές θύρες. Σε ό,τι αφορά, τώρα, την ταύτιση του κοινωνικού κράτους με την ελεημοσύνη, διότι αυτό στην πραγματικότητα εννοεί ο κύριος Μητσοτάκης, νομίζω ότι είναι μια κλασική αντίληψη μιας σκληρής υπερφιλελεύθερης -να το πούμε έτσι- δεξιάς, που θέλει να επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι το να μιλάει ο κύριος Μητσοτάκης για αντιμετώπιση της φτώχειας και για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, είναι σαν να βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. είναι ότι εσείς κάνετε επιδοματική πολιτική.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε, τώρα; Επιδοματική πολιτική είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιδοματική πολιτική είναι η δημιουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιδοματική πολιτική είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το γεγονός, βεβαίως, ότι διαπραγματευθήκαμε για τα οικογενειακά επιδόματα και καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό τους από τα 650 εκατομμύρια στα 900 εκατομμύρια, νομίζω ότι θα πρέπει να πιστωθεί ως επιτυχία και όχι να χρεωθεί ως αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Εκτός, αν ο κύριος Μητσοτάκης, έχει διαφορετική γνώμη. Ποια είναι ακριβώς η επιδοματική πολιτική, την οποία εννοεί; Θέλει να καταργήσουμε τα κοινωνικά επιδόματα; Θέλει να καταργήσουμε τα επιδόματα της πρόνοιας; Θέλει να καταργήσουμε τα οικογενειακά επιδόματα; Αν, πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε οφείλει να βγει και να το πει. Διαφορετικά, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ως πελατειακή πολιτική το κράτος πρόνοιας. Διότι, ξέρετε, εκτός από το κοινωνικό κράτος, υπάρχει και το κράτος πρόνοιας, το οποίο παραδοσιακά λειτουργεί με όρους επιδοματικής πολιτικής. Λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης έχει σύγχυση στο μυαλό του. Μιλάει για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει. Είναι δεδομένο ότι δεν γνωρίζει το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας, διότι δεν είχε και ποτέ την ανάγκη να το χρησιμοποιήσει και, νομίζω ότι για αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε να τον συμβουλεύουν καλύτερα όσοι έχει δίπλα του.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, ένα θέμα που επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα και για το οποίο θέλω ένα σύντομο σχόλιο σας. Είναι το θέμα που αφορά τα Εξάρχεια. Σήμερα, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το έχει πρώτο θέμα. Μιλά για παρέμβαση εισαγγελέα, μετά την κραυγή απόγνωσης 400 κατοίκων για την αφόρητη κατάσταση ανομίας και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα των Εξαρχείων έχει έρθει πολλές φορές στην επικαιρότητα. Δεν είναι τώρα, εν έτει 2018…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλήθεια είναι αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …που ένα κομμάτι της δεξιάς προσπαθεί να το αναβαθμίσει σε κυρίαρχο θέμα της ατζέντας. Αυτό το οποίο μπορώ να σας εγώ είναι ότι από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, είναι υπαρκτό θέμα τις τελευταίες δεκαετίες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πρόβλημα, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πρόβλημα, το οποίο –εντάξει- μην το ανάγουμε στην πρώτη προτεραιότητα της δημόσιας συζήτησης. Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, αλλά αυτό χωρίς να περιπέσουμε σε μία κατάσταση ιερής αγανάκτησης και άγριας καταστολής, όπως θέλει να επιβάλλει η Ν.Δ. και ένα κομμάτι της σκληρής δεξιάς στο εσωτερικό της. Νομίζω ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας που υπάρχουν, ούτως ή άλλως, σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου. Αντιθέτως, πρέπει με σχεδιασμό και με επαγγελματισμό να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας προκύπτουν.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να έρθω και σε ένα ακόμη θέμα και με αυτό να ολοκληρώσουμε τη σημερινή μας συζήτηση. Στο θέμα του πολιτικού κλίματος. Είμαστε σε μια περίοδο, που το λογικό θα ήταν να επιδιώκουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με πρώτη την κυβέρνηση, να υπάρχει μία στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ τους. Και για τα εθνικά θέματα, που είναι ανοιχτά -βλέπε ελληνοτουρκικά, βλέπε διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, βλέπε ΑΟΖ της Κύπρου και όσα συμβαίνουν εκεί- αλλά και για την επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, τη ρύθμιση για το χρέος, την αναπτυξιακή πολιτική. Όλα αυτά είναι ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει ένα κλίμα συνεννόησης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορθά τα λέτε, κύριε Χατζηνικολάου, ωστόσο…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά, αντί για αυτό, βλέπουμε πόλωση και όλοι είστε στα «κόκκινα».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τη Ν.Δ. παρέα με ολιγάρχες, διωκόμενους επιχειρηματίες για εμπορία ναρκωτικών και μια σειρά από σκοτεινά, οικονομικά και παραθεσμικά κέντρα, να προσπαθεί να οικοδομήσει ένα μαύρο πολιτικό μέτωπο με μοναδικό στόχο την παλινόρθωση ενός αποτυχημένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία. Αυτό έχουμε, κύριε Χατζηνικολάου, και νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε αυτή τη στάση από τη μεριά της Ν.Δ. και από τη μεριά των οικονομικών κέντρων, που την υποστηρίζουν, την προωθούν, αλλά και των εκδοτικών κέντρων, που έχουν αναλάβει εργολαβία τις συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης, είναι διότι ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεμείνει από πολιτικά «καύσιμα». Έχει ξεμείνει από πολιτικό λόγο. Έχει ξεμείνει από αφήγημα, διότι βλέπει ότι πρώτον, η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά. Δεύτερον, η ανεργία έχουμε καταφέρει -παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι απαράδεκτα υψηλή- να μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Σας θυμίζω ότι τον Απρίλη μόνο, είχαμε 100.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομία. Βλέπει ότι η ρύθμιση του χρέους έρχεται. Βλέπει ότι η λήξη του μνημονιακού προγράμματος είναι προ των πυλών. Βλέπει ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία δεν θα έχει καμία σχέση με το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο εκείνος καταστροφολογώντας προέβλεπε. Και εκτιμώ ότι αυτή ακριβώς η κατάσταση τον οδηγεί σε κινήσεις πανικού, σε κινήσεις έντασης και αυτόν, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, το οποίο τον υποστηρίζει.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. ακόμη πρώτη, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015, κύριε Χατζηνικολάου, έδειχναν ισοπαλία, αν όχι τη Ν.Δ. να κερδίζει τις εκλογές. Και σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε κέρδισε τις εκλογές με οκτώ μονάδες διαφορά. Επομένως, θα κράταγα μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Χατζηνικολάου.