Εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Παρίσι
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Γαλλία, στο Παρίσι.
Αποτελεί όμως και ξεχωριστή τιμή να κηρύσσω μαζί σας, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που μου απηύθυνε αυτή την τιμητική πρόσκληση.
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Μελέτησα πρόσφατη παρέμβασή σας για την ανάπτυξη των Γαλλοελληνικών σχέσεων.
Οι θέσεις που διατυπώσατε, για ποικίλα θέματα, με βρίσκουν σύμφωνο.
Για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, για την ανάγκη επίδειξης δημοσιονομικής σοβαρότητας, για την ενθάρρυνση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην κλιματική μετάβαση και στις αλλαγές στην τεχνολογία, για την προτροπή σας στις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα.
Και πέραν των θέσεών σας για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων και των σχέσεών μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω με ικανοποίηση να υπογραμμίσω τη σθεναρή στάση σας στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι γνωστό ότι η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται με βαθιές, μακρόχρονες, πολυεπίπεδες, φιλικές, ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις.
Αυτές οι σχέσεις αποδεικνύονται ανθεκτικές στον χρόνο.
Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα, σε δύσκολες για εμάς περιόδους.
Όπως κατά την Επανάστασή μας πριν 200 χρόνια, κατά την φάση της ένταξής μας ως 10ο μέλος της Ενοποιημένης Ευρώπης, καθώς και κατά την πρόσφατη μεγάλη οικονομική κρίση.
Αυτή τη στήριξη την διαπιστώνουμε σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για τον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας, είτε για θέματα πολιτισμού ή οικονομίας.
Σταθερά και διαχρονικά, η Ελλάδα και η Γαλλία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης, και η σχέση αυτή έχει δημιουργήσει, ανάμεσά μας, μεγάλη εμπιστοσύνη.
Το «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία», ένα από τα πλέον οικεία για την ελληνική κοινωνία συνθήματα, που ακούγεται μέχρι και σήμερα, προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας κατά την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας, το 1974.
Τότε, όταν στο τιμόνι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ήταν ο Σαρλ Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης.
Αυτή η στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως σημαντική κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η Γαλλία, δείχνοντας την αλληλεγγύη της, συνέδραμε να συγκλίνουν απόψεις, να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν λύσεις, για την ομαλή και δημιουργική πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Ενώ πολλές εταιρείες γαλλικών συμφερόντων έμειναν στην Ελλάδα, και κάποιες άλλες ίδρυσαν θυγατρικές μεσούσης της κρίσης.
Γι’ αυτή τη στήριξη σας ευχαριστούμε.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τιμώντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και έχοντας επίγνωση της εμπιστοσύνης που μας δείξατε, προχωρά.
Κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Προχωρά, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για να καταστήσουμε την Ελλάδα, το ταχύτερο δυνατόν, μια πλήρως κανονική, ευρωπαϊκή, δυτικού τύπου οικονομία.
Μία χώρα που θα αποτελεί στρατηγικό παράγοντα στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Τους τελευταίους 6 μήνες:
- Καλύψαμε δημοσιονομικά κενά.
- Ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, την αξιολόγηση της χώρας.
- Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας.
- Βελτιώσαμε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών.
- Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
- Προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα.
- Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις.
- Υλοποιήσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
- Ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο.
- Ψηφίστηκε μία συστημική λύση για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους θεσμούς, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες.
Όπως αποδεικνύεται:
- Από τη θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών.
- Από τις δημόσιες αναφορές εγχώριων και διεθνών παραγόντων και φορέων.
- Από τις επιτυχημένες – ως προς το επιτόκιο και την ποιότητα – εκδόσεις χρέους, ομολόγων και εντόκων γραμματίων.
- Από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.
- Από τη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης.
Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Ξεκινώντας από αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, επιτυγχάνουμε ρυθμό μεγέθυνσης 2% – ίσως και περισσότερο – το 2019, και προβλέπουμε ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2020, υπερδιπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Αυτή η δυναμική σταθεροποιείται, βελτιώνεται και κινητοποιεί δυνάμεις, εγχώριες και ξένες.
Γνωρίζουμε βεβαίως ότι μαγικές συνταγές δεν υφίστανται.
Αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Κίνδυνοι παραμονεύουν.
Δομικά προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται.
Εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.
Γι’ αυτό, δεν επαναπαυόμαστε!
Εντείνουμε τις προσπάθειές μας.
Προχωράμε μπροστά, γρήγορα και με ασφάλεια!
Με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση!
Ως Οικονομικό Επιτελείο, για το επόμενο διάστημα, επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη υψηλής οικονομικής μεγέθυνσης, στα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά, στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην μείωση της ανισοκατανομής και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, στη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, στην περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τους εταίρους.
Σημασία όμως δεν έχουν μόνο οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτοί να είναι και διατηρήσιμοι.
Στοχεύουμε έτσι και σε ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές, αλλά κυρίως τις επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της μεγέθυνσής του.
Η οικονομική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.
Η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής και η αναπλήρωση του χαμένου αποθέματος κεφαλαίου, αποτελούν τα κλειδιά για τη μετάβαση της οικονομίας σε υψηλότερη καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων.
Η νέα πολιτική στόχευση είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και με την αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής, παραδοσιακών και νέων.
Και η νέα ποσοτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν.
Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα ενισχύουν την ψηφιακή οικονομία και θα τονώνουν τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Προς αυτή την κατεύθυνση, και λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των οικονομιών τους, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράφουμε σήμερα, από κοινού, δήλωση προθέσεων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα.
Δηλώνουμε την κοινή μας πρόθεση:
- Να εντατικοποιήσουμε τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
- Να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία.
- Να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το πεδίο της διμερούς τεχνικής συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
- Να υποστηρίξουμε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
- Να διευκολύνουμε την επιλογή ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία.
- Να αναπτύξουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία διευρυμένη εταιρική σχέση έρευνας και ανάπτυξης, σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες μας.
- Να ενισχύσουμε την ελληνο-γαλλική συνεργασία στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος.
- Να αναπτύξουμε τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
- Να ενισχύσουμε τις κοινές θέσεις μας για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.
- Να εργαστούμε για τη δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων στους ψηφιακούς τομείς.
- Να ενισχύσουμε τη μεταφορά υπάρχουσας και την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και της πράσινης χρηματοδότησης, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.
- Να μεριμνήσουμε για την παρακολούθηση των δράσεων συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας δήλωσης, μέσω τακτικών συναντήσεων, με τη διατήρηση τακτικών επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!
Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτάται.
Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.
Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανέρχονται στη χώρα.
Η μετριοπάθεια και η σοβαρότητα εγκαθίστανται, και πάλι.
Με αυτά ως δεδομένα, σας καλώ να ενισχύσετε, περαιτέρω, τους ήδη ισχυρούς δεσμούς.
Πιστεύω ότι η απάντησή μας στο επιδεινούμενο ρευστό και αβέβαιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να είναι η ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας μας, σε μια κοινή πορεία.
Ας κινηθούμε ομόρροπα προς όφελος της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ!
<><><><><><><><>
• ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: Λογιστική – Φορολογική αντιμετώπιση – Ηλεκτρονικά Βιβλία, στις 06 Φεβρ.
• Πρακτικό σεμινάριο Διαχείρισης ψηφιακής πλατφόρμας AIRBNB, στις 07 Φεβρ.
• ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ τα Εμπόδια σε Σκαλοπάτια, στις 12 Φεβρ.
• Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για κέρδη στα Χρηματιστήρια, στις 15 Φεβρ.
• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ Σωστά… Πετυχαίνω Συμφέρουσες Συμφωνίες, στις 24 Φεβρ.
• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παραπόνων και Ψυχολογίας Πελάτη, στις 5 Μαρτ.