Το Bitcoin είναι καταδικασμένο να πέφτει εντόνως, να καταρρέει, ασχέτως εάν μέχρι σήμερα, σε κάποια στιγμή ισορροπεί, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Το Bitcoin είναι λοιπόν καταδικασμένο να καταρρέει, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν (δεδομένο), και που οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν έχει χρήση / χρήσεις (είναι άχρηστο).
Για να το κατανοήσετε, ας δώσουμε ένα παράδειγμα: όταν η τιμή του χρυσού, δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι πιέσεις απορροφώνται σχετικά σύντομα, διότι η πτώση της τιμής του, πυροδοτεί αγοραστικό ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή ο χρυσός έχει χρήσεις πέραν της χρήσης του ως μέσο αποθήκευσης αξίας.
Αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες, ακριβώς επειδή είναι το μόνο κοινά αποδεκτό και παγκοσμίως, μέσο διατήρησης αξίας. Όμως έχει και πολλές άλλες χρήσεις: στην κοσμηματοποιία, στην τεχνολογία, στις κατασκευές, στην γαστρονομία. Η πυροδοτούμενη λοιπόν ζήτηση, συνεπία των πραγματικών και πολλαπλών χρήσεών του, μετριάζουν τις όποιες πιέσεις, και η τιμή του ισορροπεί ευκολότερα, και ανακάμπτει.
Σκεφτείτε π.χ. ότι εσείς, έχετε μια εταιρία που φτιάχνει κοσμήματα: εάν δείτε την τιμή του χρυσού να πέφτει κατά 20%, θα σπεύσετε να αγοράσετε το πολύτιμο μέταλλο προκειμένου να στοκάρετε σε μια καλή τιμή, που θα χρησιμεύσει αργότερα, για την παραγωγή σας (με χαμηλότερο κόστος, άρα μεγαλύτερο όφελος για την επιχείρησή σας).
Όταν όμως, ένα “asset” όπως το bitcoin, δεν έχει καμία πραγματική, ουσιαστική και ευρεία χρήση, και η άνοδός του έχει βασιστεί σε 90% κερδοσκοπία και trading (υπάρχει και ένα 10%, οι bitcoiners, που του έχουν θρησκευτική πίστη, αλλά είναι λίγοι διεθνώς), όταν εκδηλώνονται πιέσεις, προφανώς διότι κάποια ισχυρά χαρτοφυλάκια αποφάσισαν ότι κέρδισαν αρκετά και θέλουν να πραγματοποιήσουν το κέρδος τους και να μην μείνει λογιστικό, τότε λοιπόν που εμφανίζονται πιέσεις στο bitcoin, ελλείψει ουσιαστικής πραγματικής χρησιμότητάς του, η τιμή του καταρρέει. Ουσιαστικά, όταν εμφανίζονται πιέσεις στο bitcoin, και έχουν μια μικρή διάρκεια, π.χ. δυο εβδομάδες, τότε αποφασίζουν να βγουν σχεδόν όλοι, ενώ δεν υπάρχουν αγοραστές για κάποια πραγματική χρήση, προκειμένου να αγοράσουν και να μετριάσουν / απορροφήσουν την πίεση των πωλητών. Συνεπώς σχεδόν όλοι θέλουν να πουλήσουν, σχεδόν κανείς να αγοράσει, γι΄αυτό και η τιμή του καταρρέει.
Και βέβαια, αυτό ακυρώνει το βασικό “επιχείρημα” των bitcoiners, ότι το bitcoin αποτελεί μέσο διατήρησης της αξίας, ότι αποτελεί το νέο ψηφιακό χρυσό, που είναι ανώτερος του πραγματικού χρυσού. Γιατί το ακυρώνει; Διότι όταν σε οποιοδήποτε asset που δηλώνει μέσο διατήρησης της αξίας, πέφτει σε λίγους μήνες η τιμή του π.χ. κατά 50%, είναι αυτό διατήρηση αξίας ή καταστροφή της;
Ναι μεν, θα πουν οι bitcoiners, αλλά μέχρι σήμερα το bitcoin έχει ανακάμψει, και έχει πετύχει υψηλότερες τιμές. Αληθές (έως σήμερα), όμως στην πράξη, όταν κάποιος θέλει ένα μέσο διατήρησης της αξίας, δεν μπορεί να περιμένει δυο και τρία χρόνια, για να συμβεί το επόμενο φούσκωμά του.
Και βέβαια, αυτό ακυρώνει και το άλλο βασικό “επιχείρημα” των bitcoiners, ότι το bitcoin αποτελεί το νέο, πιο εξελιγμένο χρήμα (σε σύγκριση με το fiat χάρτινο χρήμα, διότι συγκριτικά με άλλα cryptos, το bitcoin υστερεί σημαντικά), διότι όταν το αποκτάς για να το χρησιμοποιήσεις ως χρήμα, για να κάνεις συναλλαγές, πέραν των δομικών ανωμαλιών του που δεν του επιτρέπουν αυτό τον ρόλο (πολύπλοκο, κοστοβόρο λόγω αμοιβών, χρονοβόρο για την πιστοποίηση των συναλλαγών, και γι’ αυτό είναι χειρότερο ως χρήμα, σε σχέση με άλλα cryptos), φανταστείτε εσείς να έχετε αποκτήσει bitcoin για να κάνετε συναλλαγές, και μέσα σε λίγες εβδομάδες, να έχει πέσει η τιμή του, π.χ. κατά 50%. Εφόσον θα το είχατε αποκτήσει για να κάνετε συναλλαγές, θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει…
Και επειδή οι bitcoiners, λένε ως “επιχείρημα” ότι το bitcoin έχει μεγάλη ανοδική προοπτική, επειδή “θεσμικοί” παράγοντες της Wall Street το ανακαλύπτουν, οπότε και μπορούν να τροφοδοτήσουν μεγάλη άνοδο, η απάντηση σε αυτό, είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα συμβαίνει, αυτό από μόνο του είναι πλεονέκτημα αλλά και δυνητικά μειονέκτημα. Διότι οι παίκτες της Wall Street, δεν έχουν καμία ευλαβική πίστη στο bitcoin, όπως έχουν οι bitconers. Οι παίκτες της Wall Street, μπαίνουν στο bitcoin μόνο και μόνο, επειδή βλέπουν σε αυτό, την τεράστια φούσκα και άτυπο σχήμα ponzi (που έως σήμερα έχει επαναληφθεί μερικές φορές) και εισέρχονται σε αυτό, για να κερδοσκοπήσουν. Έτσι, όταν υφίσταται άνοδος, οι παίκτες της Wall Street, ενισχύουν σημαντικά την άνοδο, αλλά όταν γυρνάει σε πτώση, οι ίδιοι αυτοί παράγοντες, θα ενδυναμώνουν την ισχυρή πτωτική τάση. Όπως έκαναν την περίοδο 2004 με 2007, όταν έμπαιναν και εμπλέκονταν στα περίπλοκα παράγωγα προϊόντα – το έκαναν για να κερδοσκοπήσουν, και η είσοδος των παραγόντων της Wall Street στα πολύπλοκα παράγωγα προϊόντα, δεν προσέδιδε κύρος σε αυτά τα προϊόντα. Έτσι και παρομοίως, το bitcoin δεν κερδίζει σε κύρος, από την είσοδο των μεγάλων παραγόντων της Wall Street σε αυτό. Ούτε μακροπρόθεσμα, είναι καλό για το bitcoin, ακριβώς διότι η είσοδος μεγάλων παικτών, εντείνει τις ακρότητες και τις υπερβολές, οδηγώντας κάποια στιγμή αναπόφευκτα, σε τέτοια ανισορροπία που η όποια φούσκα σκάει οριστικά, όπως συνέβη το 2008 (με τα παράγωγα).
Το bitcoin σιγά – σιγά, θα σβήσει. Ο κόσμος θα κατανοεί σταδιακά, ότι άλλα cryptos είναι κατασκευαστικά ανώτερα, και ότι είναι λειτουργικά πολύ καλύτερα του bitcoin, θα το καταλαβαίνει διότι θα τα χρησιμοποιεί ενώ θα εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί το bitcoin. Συνεπακόλουθα, το ενδιαφέρον σταδιακά θα συγκεντρώνεται στα καλύτερα του bitcoin, cryptos και θα φεύγει δια παντός από το bitcoin. Τότε σιγά – σιγά ή ακόμα χειρότερα, γρήγορα, θα εγκαταλείψουν το bitcoin και οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street, με αποτέλεσμα το bitcoin, να πάει σε τέτοια επίπεδα τιμών, που πλέον θα καταστεί ένα κρυπτονόμισμα ζόμπι ή μπορεί και να πεθάνει εντελώς.
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του
Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.
…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.
Bilingual book (English and Greek) – Βιβλίο δίγλωσσο (στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)
Για αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν στο BTC ή και σε άλλα cryptos.
Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το webinar, με τίτλο
Διαβάστε επίσης:
Κρυπτονομίσματα: Η παραβολή των αυτοκινήτων