6 Σεπτεμβρίου 2024

Έρευνα της PwC στα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων διεθνώς: Ο ανήσυχος αισιόδοξος στο Γωνιακό Γραφείο

Έρευνα της PwC στα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων διεθνώς: Ο ανήσυχος αισιόδοξος στο Γωνιακό Γραφείο

Η PricewaterhouseCoopers (PwC) διεξήγαγε την ετήσια έρευνά της που εστιάζει στο πως ‘βλέπουν’ το προσεχές μέλλον τα ανώτατα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων (CEOs). Από την έρευνα προέκυψε ότι οι CEO είναι όσον αφορά στο γενικότερο περιβάλλον, πιο αισιόδοξοι από ποτέ, ωστόσο σε επίπεδο προοπτικών των δικών τους επιχειρήσεων, εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι. Η έρευνα, όπως πάντα, ερευνά και τις ανησυχίες και φόβους των CEO.

Η έρευνα έλαβε στοιχεία από 1.293 συνεντεύξεις με τους CEOs σε 85 χώρες. Το δείγμα σταθμίστηκε με το εθνικό ΑΕΠ προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι απόψεις των CEOs παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά μεταξύ όλων των σημαντικών χωρών. Οι συνεντεύξεις επίσης, είχαν μια διασπορά σε ένα μεγάλος εύρος βιομηχανιών και τομέων δραστηριότητας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τι έδειξε η νέα έρευνα για το 2018:

Πρώτα απ’όλα, όσον αφορά στο επίπεδο αισιοδοξίας, οι CEOs παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά. Όπως μπορείτε να δείτε στο πάνω γράφημα, ποσοστό 57% των CEOs, μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά, θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη διεθνώς στους 12 μήνες του 2018, θα βελτιωθεί (το 2017 το ποσοστό ήταν 29%). Αυτοί που απάντησαν ότι θα μείνει το ίδιο, φέτος ήταν 36% έναντι 53% στην περσινή αντίστοιχη έρευνα, και αυτοί που θεώρησαν ότι θα χειροτερεύσει, ήταν μόλις 5% από 17% το 2017.

Αυτή η γενικότερη αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη το 2018, παρατηρήθηκε σε όλες τις (γεωγραφικές) περιοχές, που διεξήχθη η έρευνα. Παντού δηλαδή, επικράτησε η απάντηση ότι θα βελτιωθεί. Συγκεκριμένα και όσον αφορά τις ειδικότερες περιοχές, οι CEOs από την Λατινική Αμερική θεώρησαν ότι η οικονομική ανάπτυξη διεθνώς θα βελτιωθεί φέτος και το πίστευαν σε ποσοστό 65%, στην Βόρειο Αμερική το ποσοστό αυτό ήταν 63%, στην Ασία και Ειρηνικό ήταν 60%, στην Δυτική Ευρώπη 58%, στην Μέση Ανατολή 52%, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 45% (από 28% πέρσι) και στην Αφρική 41% (από 30% πέρσι).
Η υπερίσχυση δηλαδή της άποψης ότι η οικονομική ανάκαμψη διεθνώς θα βελτιωθεί, ήταν καθολική και με ισχυρές αυξητικές τάσεις εν συγκρίσει με την έρευνα του 2017.

Ωστόσο στο ερώτημα «Πόσο εμπιστοσύνη έχετε στις αυξητικές προοπτικές  όσον αφορά στα έσοδα του δικού σας οργανισμού, κατά την διάρκεια των επόμενων 12 μηνών;», όπου δηλαδή η άποψη έφευγε από το τι θα κάνει η διεθνής οικονομία και εξειδίκευε στο τι θα κάνει ο δικός τους οργανισμός, εκεί οι CEOs ήταν αισιόδοξοι μεν, αρκετά πιο συγκρατημένοι δε, καθώς: στην Βόρειο Αμερική ήταν σε ποσοστό 53% που ήταν το υψηλότερο (προφανώς έχει να κάνει με την πολιτική φοροελαφρύνσεων που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ), αλλά στις υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές το ποσοστό ήταν κάτω του 50% και συγκεκριμένα: στην Λατινική Αμερική 45%, στην Ασία και Ειρηνικό 44%, ο μέσος δείκτης διεθνώς 42%, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 40%, στην Δυτική Ευρώπη 38%, στην Μέση Ανατολή 33% και στην Αφρική 26% – παρατηρούμε ότι στις δύο τελευταίες περιοχές, το ποσοστό εμπιστοσύνης για βελτίωση μεγεθών στον δικό τους οργανισμό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαμηλό. Ωστόσο πάλι στις περισσότερες περιοχές, παρουσιάστηκε βελτίωση σε σχέση με τις αντίστοιχες απαντήσεις του 2017, για παράδειγμα στην Λατινική Αμερική το ποσοστό ήταν 40% και φέτος ανήλθε όπως είπαμε στο 45% – δείτε το γράφημα:

Στην ερώτηση «Ποιες τρεις χώρες, εκτός της δικής σας, θεωρείτε πιο σημαντικές για την ανάπτυξη του οργανισμού σας, κατά τους επόμενους 12 μήνες;», που προφανώς στοχεύει στο να εκμαιεύσει που προσανατολίζεται το επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, στην πρώτη θέση βγαίνουν οι ΗΠΑ με 46% έναντι 43% στην αντίστοιχη περσινή έρευνα, δεύτερη η Κίνα με 33% άνευ μεταβολής σε σχέση με το 2017 και τρίτη η Γερμανία με 20% έναντι 17% το 2017. Άλλες σχετικές παρατηρήσεις: η Ινδία βελτιώθηκε αισθητά, λαμβάνοντας φέτος την 5 θέση και συγκεντρώνοντας το 9% των προτιμήσεων έναντι 6ης θέσης το 2017 και ποσοστού 7%. Από την άλλη μεριά, κάμψη παρουσίασε η Ιαπωνία, από την 5η θέση το 2017 και 8% των προτιμήσεων στην 6η θέση φέτος διατηρώντας όμως το 8% των προτιμήσεων. Μεγάλη βελτίωση παρουσίασε ο Καναδάς, που πέρσι ήταν 15ος με το 4% των προτιμήσεων και φέτος ανήλθε στην 9η θέση με το 6% των προτιμήσεων. Δείτε το σχετικό γράφημα, αμέσως από κάτω:

Και ας πάμε τώρα στις ‘απειλές’ που ανησυχούν τους CEOs. Στην ερώτηση «Λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω απειλές, πόσο ανησυχείτε γι’αυτές στο να βλάψουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του οργανισμού σας;», διεθνώς και σταθμισμένα, η μεγαλύτερη απειλή το 2018 είναι κατά τους CEOs πάντα, η υπερ-ρύθμιση (έντονη και ευρεία εμπλοκή της πολιτείας στα των δραστηριοτήτων τους) με ποσοστό 42% όσο ήταν και πέρσι. Στην δεύτερη θέση όμως φέτος ανήλθε η τρομοκρατία, που το 2017 ήταν στην 12 θέση, που ανησυχεί τους CEOs σε ποσοστό 41% έναντι 20% πέρσι. Στην τρίτη θέση φέτος είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, που πέρσι ήταν στην 5η θέση. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τις διαδικτυακές απειλές, που το 2017 ήταν στην 10η θέση. Και στην πέμπτη θέση, είναι η διαθεσιμότητα αναγκαίων προσόντων και ικανοτήτων, που πέρσι ήταν στην 4η θέση, δηλαδή η εν λόγω ανησυχία έγινε μικρότερη.
Μεγάλη κάμψη όσον αφορά την σπουδαιότητα των ανησυχιών, πραγματοποίησε από το 2017 στο 2018, η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη, η διακυμανσιμότητα των ισοτιμιών και η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών.
Δείτε σχετικά το ακόλουθο γράφημα, που παρουσιάζει τις απειλές και τις μεταβολές τους μεταξύ της Έρευνας του 2017 και 2018:

Βεβαίως όσον αφορά στις απειλές, υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση αναμεταξύ των γεωγραφικών περιοχών. Συγκεκριμένα:

• στην Βόρειο Αμερική πρώτη απειλή με ποσοστό 53% είναι οι διαδικτυακές απειλές, δεύτερη η υπέρ-ρύθμιση με 50% και τρίτη η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 44%.

• στην Δυτική Ευρώπη πρώτη απειλή είναι ο λαϊκισμός με ποσοστό 42%, δεύτερη η υπέρ-ρύθμιση με 35% και τρίτη η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 34%.

• στην Ασία και Ειρηνικό πρώτη απειλή με ποσοστό 52% είναι η διαθεσιμότητα ικανών προσόντων και ικανοτήτων, δεύτερη η ταχύτητα των τεχνολογικών αλλαγών με 51% και τρίτη η τρομοκρατία με 48%.

• στην Λατινική Αμερική πρώτη απειλή με ποσοστό 55% είναι ο λαϊκισμός, δεύτερη οι ανεπαρκείς βασικές υποδομές με 48% και τρίτη η αύξηση των φορολογικών εμποδίων με 42%.

• στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πρώτη απειλή με ποσοστό 51% είναι η διαθεσιμότητα επαρκών προσόντων και ικανοτήτων, δεύτερη η υπέρ-ρύθμιση με 48% και τρίτη η γεωπολιτική αβεβαιότητα με 42%.

• στην Μέση Ανατολή πρώτη απειλή με ποσοστό 63% είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, δεύτερη οι διαδικτυακές απειλές με 54% και τρίτη η υπερ-ρύθμιση με 44%.

• στην Αφρική πρώτη απειλή είναι η κοινωνική αστάθεια με ποσοστό 50%, δεύτερη η αύξηση φορολογικών εμποδίων με 49% και τρίτη η υπερ-ρύθμιση με 48%.

Διαβάστε όλη την Έκθεση, σε μορφή pdf, ΕΔΩ, όπου αφού ανοίξετε το έγγραφο, μπορείτε να το σώσετε τοπικά, επιλέγοντας File >  Save as…

Related posts