23 Απριλίου 2024

Αλλαγές δρομολογούνται από το υπ.οικ. στο Φόρο Ακινήτων

Αλλαγές δρομολογούνται από το υπ.οικ. στο Φόρο Ακινήτων

Αλλαγές δρομολογούνται από το υπ.οικ. στο Φόρο Ακινήτων, όσον αφορά στον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση πολλών φορολογουμένων.Αλλαγές δρομολογούνται από το υπ.οικ. στο Φόρο Ακινήτων

Σύμφωνα με «Τα Νέα ‘Σαββατοκύριακο’», με την υλοποίηση των αλλαγών θα προκύψουν ελαφρύνσεις και διόρθωση αδικιών, για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπου 4.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών το 2011 στον συμπληρωματικό φόρο.

Επιπλέον, δίδεται προθεσμία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, να τροποποιήσουν το έντυπο Ε9 ως το τέλος του 2014 και οριστικοποιώντας έτσι τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο και κάποια χαράτσια.

Οι συντελούμενες αλλαγές, ρυθμίζουν εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό του φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Έπειτα, οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν με e-mail περί των οφειλών τους, τόσο για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των €300 χιλιάδων.

Οι σημαντικές αλλαγές, πέραν της δυνατότητας τροποποίησης του Ε9 που αναφέραμε, είναι οι ακόλουθες:

  • Μείωση Συντελεστού Αξιοποίησης: Θα προκύψει σημαντική μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες προσφάτως εντάχθηκαν στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών.
  • Συμπληρωματικός Φόρος: Από την προσθήκη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, προκύπτει σημαντική μείωση του φόρου που επιβάλλεται στους έχοντες συνολική ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των €300 χιλιάδων.
  • Κληρονομιές: Στα ακίνητα από κληρονομιά, η υποχρέωση υποβολής Ε9 θα τίθεται σε εφαρμογή 4 μήνες μετά το θάνατο του κληρονομούμενου, συμπίπτει δηλαδή με την προθεσμία αποδοχής κληρονομιάς. Με αυτό τον τρόπο, οι κληρονόμοι θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την κληρονομιά πριν κληθούν να συμπεριλάβουν τα ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση.
  • Εταιρίες: Επεκτείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω του Ε9, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και του πρόσθετου φόρου.

Related posts