26 Φεβρουαρίου 2024

Breaking News

Αναπτύσσεται το Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», που συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας μας ως γαστρονομικό τουριστικό προορισμό

Αναπτύσσεται το Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», που συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας μας ως γαστρονομικό τουριστικό προορισμό

Όπως αναφέρει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ήδη στο Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», συμμετέχουν 780 ξενοδοχεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την προσεχή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σε έξι χρόνια, το «Ελληνικό Πρωινό», με τα 31 τοπικά πρότυπα Ελληνικών Πρωινών (Κως, Ρόδος, Νάξος, Χαλκιδική, Μαγνησία, Λέσβος, Κέρκυρα, Κρήτη -ξεχωριστές παρουσιάσεις σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι-, Σαντορίνη, Εύβοια, Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Ήπειρος, Ζάκυνθος, Φωκίδα, Λακωνία, Λευκάδα, Σίφνος, Ημαθία, Τήνος, Πάτμος, Φολέγανδρος, Σκύρος, Λήμνος, Αστυπάλαια, Αίγινα, Μύκονος, Αμοργός, Σύρος) κατόρθωσε να αναδείξει και να προτείνει προϊόντα και εδέσματα, να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία της γαστρονομίας, υποβοηθώντας στη συγκρότηση της τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου αλλά και στην οικονομική ανάπτυξή του.

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος Ελληνικό Πρωινό και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Πίττας επισήμανε ότι το Επιμελητήριο κατάφερε, μέσα στον ερημικό γαστρονομικό ορίζοντα της ελληνικής ξενοδοχίας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως σήμερα 780 ξενοδοχεία, εκτιμώντας ότι μέχρι τις αρχές του 2017, ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 1.000 ξενοδοχεία.

«Είναι εμφανές ότι η ξενοδοχειακή κοινότητα έχει αγκαλιάσει το Ελληνικό Πρωινό έτσι ώστε να θεωρείται ως ένα από τα πιο γνωστά brand name της ελληνικής γαστρονομίας. Τριανταμία περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές συνταγές», προσθέτει ο κ. Πίττας.

Στα πλαίσια του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζονται πλήθος τοπικών προϊόντων καθώς και των τοπικών πιάτων.

Στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, στην Αιγιάλη, ένα από τα πρώτα ελληνικά ξενοδοχεία που υιοθέτησαν το «Ελληνικό Πρωινό» στην Αμοργό, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δήμος Αμοργού για το «Ελληνικό Πρωινό» Αμοργού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες Αμοργιανές γεύσεις. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος τοπικών φορέων, εκπροσώπων των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και παραγωγών. Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:

• σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),
• ελιόψωμα και σταφιδόψωμα από τον Φούρνο του Νίκου Βασσάλου της Λαγκάδας,
• παστέλια, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
• παραδοσιακά τυριά Αμοργού (γραβιέρα, μελίχλωρο, μυζήθρα) από τους τυροκόμους Βλαβιανό Γιώργο και τον γιο του Λεωνίδα,
• παστέλι, ρυζόγαλο, λουκούμια, ανεβατές τηγανίτες, ξεροτήγανα, τυρόπιτες, κουραμπιέδες, μπάρες δημητριακών με μέλι, αμοργιανή μυζήθρα και ελιές από το ζαχαροπλαστείο Μέλι και Κανέλα,
και τέλος ξεροτήγανα, λουκουμάδες, τηγανίτες, μέλι, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ψωμάκια με σουσάμι, μεθυσμένα αμοργιανά, μαρμελάδες, αμοργιανές ομελέτες, αυγά αμοργιανά, αμοργιανά τυριά, αμοργιανοί παύλοι (ντακάκια), σοκολατόπιτες, κέικ, ραβανί, πάστα φλώρες, πορτοκαλόπιτες, σύκα ξερά, αμύγδαλα και καρύδια, που ετοίμασε το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa.

Η συγκέντρωση έκλεισε με μια συζήτηση όλων των συμμετεχόντων, στην οποία περιγράφηκαν οι διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο «Ελληνικό Πρωινό» και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει το νησί για να αναπτυχθεί ως γαστρονομικός προορισμός.

Σεμινάρια Yield Management για τον Ξενοδοχειακό τομέα και Λογιστικής και Φορολογικής αντιμετώπιση των Ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, στις 16 και 17 Νοέ.

Related posts