3 Μαΐου 2024

Μόνο για τους φοροφυγάδες θα πραγματοποιηθεί αναστολή ή απενεργοποίηση ΑΦΜ

Μόνο για τους φοροφυγάδες θα πραγματοποιηθεί αναστολή ή απενεργοποίηση ΑΦΜ

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι Μόνο για τους φοροφυγάδες θα πραγματοποιηθεί αναστολή ή απενεργοποίηση ΑΦΜ. Φυσικά και θα ληφθούν υπόψη οι περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων.

Κατά την παρέμβασή του στο Β’ Θερινό Τμήμα, επί του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε επίσης και στο δικαίωμα του φορολογούμενου να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν προϋποθέσεις αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ.αναστολή ή απενεργοποίηση ΑΦΜ

Σε σχετική του ανάλυση περί του πλαισίου αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ, ο υφυπουργός τόνισε ότι

  • αφορά είτε σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας,
  • είτε σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών ή ανακριβών στοιχείων για την απόκτηση του ΑΦΜ ή
  • διάπραξης φοροδιαφυγής.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ένα απαραίτητο βήμα

  • για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αποστολής ειδοποιήσεων για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όπως της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που έχουν πάψει να λειτουργούν ακόμη και προ τριακονταετίας και 
  • να δοθεί στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα αναστολής ή απενεργοποίησης ΑΦΜ, όχι σε περιπτώσεις διάπραξης της οποιασδήποτε φορολογικής παράβασης, αλλά μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το επίκαιρο και πολυσυζητημένο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι καταγράφει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των φορολογούμενων, κάτι που ήδη έχει αναφερθεί στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

ΥΠΟΙΚ: σε δύο κατηγορίες εντάσσει προβλήματα και υπερβολικές επιβαρύνσεις που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ

Σε 12 μηνιαίες δόσεις, ακόμα και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία

 

Related posts