3 Σεπτεμβρίου 2024

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ την συνεχή παράταση χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ την συνεχή παράταση χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η συνεχής παράταση χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων και αξιώσεων.

Το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των συνεχών παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων, παρέπεμψε 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναφερόταν σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος της Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

Κατόπιν της αναίρεσης που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο, το Β΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου με την υπ’ αριθ. 675/2017 απόφασή του παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ το ζήτημα κρίσης της συνταγματικότητας των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το τμήμα της συνεχούς παράτασης σχετικά με το χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ΣτΕ 675/2017, η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δίνει μια νέα διάσταση στη συνεχή ομηρία των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων στους φορολογικούς ελέγχους και στις κυρώσεις λόγω της συνεχούς ανανέωσης χρόνου παραγραφών των φορολογικών υποθέσεων και αξιώσεων καθώς με την τακτική αυτή  παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ασφάλειας δικαίου.

Με την απόφαση του αυτή (περί ακυρότητας φόρων και προστίμων 11.102.850 ευρώ σε εταιρεία πετρελαιοειδών προϊόντων) το ΣτΕ δίνει το δικαίωμα και ανοίγει το δρόμο για ακύρωση πολλών φορολογικών κυρώσεων από ελέγχους που διαιωνίζονται επί σειρά ετών, πίσω από τη «μάσκα» των συνεχών παρατάσεων παραγραφή τους. Αυτό έχει επέκταση και σε φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις.

 

Related posts