3 Μαρτίου 2021

Breaking News

Απλοποιείται η αδειοδότηση ξενοδοχείων και μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων

Απλοποιείται η αδειοδότηση ξενοδοχείων και μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων

Απλοποιείται η αδειοδότηση ξενοδοχείων και μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων:

Σε συνδυασμό νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων προχωρεί το υπουργείο Τουρισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ξενοδοχειακών και άλλων καταλυμάτων, καθώς και μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων. Απλοποιείται η αδειοδότηση ξενοδοχείων και μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων
Στο πλαίσιο των αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο, στόχος είναι να μετατοπισθεί το κέντρο βάρους της αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανά κατηγορία από τις κτιριολογικές στις ποιοτικές προδιαγραφές.
Παράλληλα, με τις αλλαγές επιδιώκεται να περιορισθεί η άμεση επαφή των τουριστικών επιχειρηματιών, για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που προδιαθέτει την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς.

Τα δωμάτια

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με τις επερχόμενες αλλαγές για τα ξενοδοχεία, δεν θα υπάρχει πλέον, υποχρέωση συγκεκριμένων διαστάσεων, μήκους και πλάτους των δωματίων, αλλά μόνο ελάχιστου εμβαδού. Παράλληλα θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή διαμόρφωσης του μπάνιου.
Επίσης, θα απαλειφθούν κριτήρια κατά τη βαθμολόγηση των καταλυμάτων, όπως η υποχρέωση να διαθέτουν… βάζο στα δωμάτια, τασάκι ή συγκεκριμένες προδιαγραφές υλικών στον εξοπλισμό των επίπλων. Παράλληλα, εξετάζεται η κατάργηση των πολλαπλών τύπων που διαχωρίζουν τα ξενοδοχεία σε μοτέλ, σε κλασικού τύπου και σε επιπλωμένα διαμερίσματα.

Οι νέες διατάξεις, που στοχεύουν στην ανάδειξη ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας των ξενοδοχείων, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν μεταβολές και στην κατάταξη των μονάδων. Δηλαδή ξενοδοχεία που παρείχαν ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά είχαν κτιριολογικούς περιορισμούς για την αναβάθμισή τους, θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μία θέση σε ανώτερη κατηγορία. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά των ξενοδοχείων, καθώς οι ιδιοκτήτες των αναβαθμισμένων μονάδων θα έχουν τη δυνατότητα να τιμολογήσουν διαφορετικά το προσφερόμενο προϊόν τους.

Επιπροσθέτως, στις αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπεται η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από τις τουριστικές υπηρεσίες να αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση μηχανικού συμμόρφωσης με τις νέες σύγχρονες προδιαγραφές.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις μείωσης της γραφειοκρατίας θα γίνουν και στο καθεστώς αδειοδότησης των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Τροποποιήσεις αναμένονται και στο πλαίσιο των προδιαγραφών των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων προκειμένου να επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες έναρξης υλοποίησης των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού δεν επικαλύπτουν παράλληλες παρεμβάσεις που επιχειρούνται από άλλα υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, στο μέτωπο πάταξης της γραφειοκρατίας.

Η υπουργός Τουρισμού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη έχει δώσει κατευθύνσεις στην αμέσως επόμενη φάση να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ηλεκτρονικών αδειοδοτήσεων, μια εξέλιξη που θα διευκολύνει τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε νησιωτικούς προορισμούς. Εξάλλου, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Τουρισμού δεν θα μειωθεί, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί, ο αριθμός των δεκατεσσάρων Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού που μεταφέρονται από τον ΕΟΤ.

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές μνημονιακές υποχρεώσεις που αφορούσαν τον τουρισμό, το υπουργείο πέτυχε να παραμείνει ο διαχωρισμός των αστικών από τις τουριστικές μισθώσεις. Ομως, το ελάχιστο χρονικό όριο πάνω από το οποίο μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε αστική μίσθωση περιορίζεται στον ένα μήνα από τρεις που ήταν μέχρι πρότινος. Επίσης, οι επαύλεις θα μπορούν να πάρουν ειδικό σήμα λειτουργίας για τουριστική χρήση με ελάχιστο όριο επιφάνειας τα 80 τ.μ. από τα 100 τ.μ. που ήταν μέχρι σήμερα, κάτι που αναμένεται να τονώσει και τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης των τιμών πόρτας ξενοδόχων και ιδιοκτητών camping στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ενώ καθίσταται εθελοντική η συμμετοχή των μονάδων και των camping ως μελών. Πάντως, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί στην πιστοποίηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη διαδικασία. Στο μεταξύ, το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται εκτός απροόπτου έως το Πάσχα να αναθέσει το έργο κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας με στόχο την ολοκλήρωσή της στις αρχές του 2015. Πρόκειται για μια οπωσδήποτε χρήσιμη διαδικασία η οποία, δεν επιχειρήθηκε ποτέ τα τελευταία χρόνια δυστυχώς.

06/04/2014

Related posts