17 Μαΐου 2024

Αποδίδει η πίεση της ΕΕ: 8 χώρες εκτός Μαύρης Λίστας για Φορολογικούς Παραδείσους

Αποδίδει η πίεση της ΕΕ: 8 χώρες εκτός Μαύρης Λίστας για Φορολογικούς Παραδείσους

Ένα μήνα αφού 17 χώρες μπήκαν στην Μαύρη Λίστα επειδή αρνούνταν να συνεργαστούν στα θέματα φοροδιαφυγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ανακοίνωσε ότι βγάζει από την Λίστα, περίπου τις μισές.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια “δεσμεύσεων που έλαβαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τις ανησυχίες της Ε.Ε.”. Τα Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Νότιος Κορέα, Μακάο, Μογγολία, Παναμάς, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βγήκαν από την λίστα των μη συνεργαζόμενων και μπήκαν σε μια λίστα υπό έλεγχο.

“Η διαδικασία μας με τις Λίστες, αποδεικνύει ήδη την αξία της” είπε ο Vladislav Goranov, υπουργός οικονομικών της Βουλγαρίας, που έχει την Προεδρία της Ε.Ε. “Στόχος μας είναι να προωθήσουμε, καλή φορολογική κυβερνητική διεθνώς”, πρόσθεσε.

Η απόφαση αφήνει βεβαίως, εννέα χώρες στην κατάσταση των μη συνεργάσιμων: Αμερικάνικη Σαμόα, Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Αγία Λουκία, Σαμόα και Τρινιτάντ και Τομπάγκο.

Η Μαύρη Λίστα είχε ανακοινωθεί αρχικά στις 5 Δεκεμβρίου 2017. Για να καθοριστεί εάν μια χώρα είναι “μη συνεργάσιμη” η Ε.Ε. μετρούσε βάσει δεικτών, την διαφάνεια του φορολογικού της καθεστώτος και των φορολογικών συντελεστών των. Επίσης ήλεγχε εάν το φορολογικό τους σύστημα ενθαρρύνει πολυεθνικές να μεταφέρουν κατά μη θεμιτό τρόπο, τα κέρδη τους εκεί, προκειμένου να γλυτώσουν σημαντική φορολογία, αποφεύγοντας άλλες μεγαλύτερες υποχρεώσεις που θα είχαν σε άλλες χώρες.

Σαράντα εφτά άλλα κράτη περιλαμβάνονται σε μια δημόσια ‘γκρίζα’ λίστα των χωρών που προς το παρόν δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα που θέτει η Ε.Ε. αλλά έχουν ωστόσο δεσμευθεί ότι θα αλλάξουν τους κανόνες φορολογίας που έχουν. Υπενθυμίζουμε ότι οι λίστες ακολούθησαν την σχετικά πρόσφατη διαρροή των Panama Papers και Paradise Papers.

Related posts