6 Σεπτεμβρίου 2024

Αποδομώντας το Bitcoin!

Αποδομώντας το Bitcoin!

Το Bitcoin:

• Λένε ότι είναι νόμισμα, αλλά δέκα περίπου χρόνια από την δημιουργία του, δεν γίνονται συναλλαγές ουσιαστικές, σε σχέση με το σύνολο. Εσείς που το υποστηρίζετε, αγοράζετε πολλά πράγματα με bitcoins ή μήπως με δολάρια ή ευρώ;

• Δεν είναι μέσο αποθήκευσης αξίας, διότι ακόμα και η αξία του ιδίου, αποτυπώνεται σε δολάρια. Αν ήταν μέσο αποθήκευσης αξίας, η αξία άλλων πραγμάτων θα αποτυπώνονταν σε bitcoins, πράγμα που δεν συμβαίνει.

• Λένε ότι είναι περιορισμένο και μη πληθωριστικό. Μα με τις υποδιαιρέσεις του, είναι πρακτικά απεριόριστο.

• Λένε ότι είναι επένδυση, αλλά ούτε αυτό είναι, αφού νοείται επένδυση χωρίς ένα χειροπιαστό asset και χρησιμότητα, όπως τις προαναφερθέντες (μέσο συναλλαγής, μέσο αποθήκευσης και αποτύπωσης αξίας κλπ);

• Λένε ότι είναι ασφαλές, αλλά έχουν υπάρξει περιστατικά που ηλεκτρονικά πορτοφόλια και πλατφόρμες που είχαν bitcoins, χακαρίστηκαν και χάθηκαν.

• Λένε ότι δεν είναι ελεγχόμενο από τις κεντρικές τράπεζες. Και λοιπόν; Μπορεί αυτό να μην είναι, αλλά όταν ενώ είχες bitcoins, πας να αγοράσεις κάτι, με πραγματικό χρήμα (δολάρια, ευρώ κλπ), οι κεντρικές κυβερνήσεις μπορούν πολύ εύκολα να σε πιάσουν (στην τελική κατανάλωση) βάζοντας μηχανισμούς πόθεν έσχες. Αρκεί να το θέλουν, που είναι θέμα της κάθε κυβέρνησης. Υποθέστε θεωρητικά ότι εγώ είχα σε bitcoins πολλά χρήματα, αλλά θέλω να αγοράσω κάτι, π.χ. ένα αυτοκίνητο. Αφενός για να αγοράσω το αυτοκίνητο, θα πρέπει να ευρωποιήσω τα bitcoin μου, πράγμα που δύσκολα θα το καταφέρω χωρίς την μεσολάβηση κάποιας τράπεζας. Αφετέρου εάν η κυβέρνηση θέλει, είτε μέσω της τράπεζας, είτε μέσω του σημείου που θα πουλάει το προϊόν που θέλω να αγοράσω, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση με την οποία θα καλούμαι να δικαιολογήσω το πως και από που βρήκα τα χρήματα. Εάν δεν μπορώ, μαντέψτε τι θα γίνει στη συνέχεια…
Η ουσία είναι λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις, εάν έχεις χρήμα (σε bitcoins, σε δολάρια ή ευρώ ή γουάν ή σε ό,τι άλλο) με τον έναν ή άλλον τρόπο μπορούν να σε βρουν, αρκεί να το θέλουν. Η τεχνολογία και τα συστήματα ελέγχου, τους δίνουν λύσεις.

Γιατί λοιπόν υπάρχει το Bitcoin και κατά καιρούς φουσκώνει;

  • Επειδή πλήθος ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν το τι είναι, και που ακούνε τους υποστηρικτές του που λένε ότι είναι το νόμισμα του αύριο, που δεν πληθωρίζεται και είναι εκτός ελέγχου των κεντρικών τραπεζών, σπεκουλάρουν πάνω σε αυτό. Δηλαδή κερδοσκοπία στον ‘αέρα’. Την κερδοσκοπία την τροφοδοτούν κυρίως, από όλο τον κόσμο, άνθρωποι που δεν κατανοούν τι είναι (ή καλύτερα τι δεν είναι) το Bitcoin και βεβαίως, νεαροί tech geeks, που τα μυαλά τους έχουν πάρει αέρα νομίζοντας ότι στην blockchain τεχνολογία, ανακάλυψαν ένα νέο πεδίο με περιθώρια επέκτασης σαν το internet, πιτσιρικάδες όμως που δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα, έχουν άγνοια, από οικονομία, χρηματιστήρια, φούσκες, φορολογικές αρχές και δυνατότητες ελέγχου αυτών κλπ, κλπ.
  • Διότι είναι το πρώτο μιας θεωρητικά υποσχόμενης τεχνολογίας (blockchain), και ως συνήθως, το πρώτο γίνεται γνωστότερο και συγκεντρώνει τις προτιμήσεις.
  • Επειδή internet scammers και εγκληματίες από όλο τον κόσμο, “παρκάρουν” περιστασιακά τα χρήματά τους, σε bitcoins. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων δηλαδή, το χρησιμοποιεί συχνά, άρα εκδηλώνεται από την πλευρά τους, μια έντονη και συστηματική ζήτηση.

Γιατί κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί οριστικά;

Α) Αν η ευρύτερη τεχνολογία του blockchain, είναι όντως χρηστική και επαναστατική (όπως ήταν π.χ. το internet που ήρθε, έμεινε και επεκτείνεται ολοένα περισσότερο), τότε θα παρουσιαστούν πολλά άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, και πιο έξυπνα, οπότε η όποια χρήση τους από πλευράς καταναλωτών, θα επικεντρωθεί στα  νεότερα και εξυπνότερα, και θα αποτραβηχθεί από το παλαιό και ‘ξεπερασμένο’ bitcoin. Ήδη κάποιες εταιρείες κολοσσοί, έχουν σκέψεις για την ανάπτυξη κάποιου δικού τους ψηφιακού νομίσματος, που προφανώς θα ελέγχεται από τις ίδιες, και θα εξυπηρετούν τις συναλλαγές τους. Δεν θα σβήσει σε αυτή την περίπτωση το bitcoin;

Β) Αν η ευρύτερη τεχνολογία του blockchain, δεν είναι όπως θεωρείτε από πολλούς, χρηστική και επαναστατική, και δεν ήρθε για να μείνει όπως συνέβη π.χ. με το internet, τότε προφανώς, όλα τα κρυπτονομίσματα θα εξαφανιστούν μαζί της.

Και τα πράγματα θα εξελιχθούν, εκ της λογικής, είτε όπως περιγράφονται στο σημείο Α είτε όπως περιγράφονται στο σημείο Β. Και άλλο σημείο πιθανής εξέλιξης, ας πούμε Γ, δεν υπάρχει και εάν υπάρχει, ας μου το πει και αναλύσει, κάποιος, όποιος το γνωρίζει.

Επομένως διαπιστώνουμε ότι το Bitcoin, με όποιο τρόπο και εάν εξελιχθούν τα πράγματα (Α ή Β), είναι καταδικασμένο να συρρικνωθεί εντόνως, μέχρι και να εξαφανιστεί.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του
HERETIC INVESTOR: A work smart, not hard, way to profit on Wall Street!

http://amzn.to/2dz6CVV • English Version
http://amzn.to/2qsjkbU • Greek Version

Διαβάστε επίσης:
Bitcoin: “King” of all bubbles!
Επιλέξτε μετοχές ‘τυχαία’ και κερδίστε την αγορά και τους επαγγελματίες!
Το Καλύτερο Βιβλίο περί Χρηματιστηριακών Επενδύσεων

 

Related posts