7 Σεπτεμβρίου 2024

Απόφαση του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας πλαισίου αναδιάρθρωσης εθνικών χρεών

Απόφαση του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας πλαισίου αναδιάρθρωσης εθνικών χρεών

Απόφαση του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας πλαισίου αναδιάρθρωσης εθνικών χρεών: Η υφήλιος τάχθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 11 ενάντια και 41 αποχές στην προσπάθεια στην οποία πρωτοστάτησε το Group 77 και η Κίνα.

Στην Συνέλευση που ελήφθη η Απόφαση
Στην Συνέλευση που ελήφθη η Απόφαση

Για την έκδοση αυτής της απόφασης, είχε αγωνιστεί σημαντικά η Αργεντινή με τα γνωστά προβλήματά της.

Βέβαια οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή αλλά σίγουρα φέρουν μια συμβολική διεθνή πολιτική ‘βαρύτητα’.

Από όσους ψήφισαν ‘Ναι’ στην πρόταση, στην ομιλία τους είπαν:

“Είναι κορυφαία μας προτεραιότητα να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο, που να στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και στην επίτευξη μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης” ανάφερε ο Πρόεδρος του G77 από την Βολιβία, Sacha Llorenti Soliz σε υπεράσπιση της Αργεντινής στην διαμάχη της με τα ‘ληστρικά’ Αμοιβαία Κεφάλαια (που εξανάγκασαν τη χώρα σε χρεοκοπία στα τέλη του φετινού Ιουλίου, βάσει της οποίας, η Αργεντινή έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες μαζί τους).

“Ο λαοί του κόσμου μίλησαν και αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για να ξεκινήσει μια ηθική, πολιτική και νομική πορεία μαζί, που θα βάλουν τέλος σε αυτή την αχαλίνωτη κερδοσκοπία” ανάφερε ο αργεντινός υπουργός Εξωτερικών, Hector Timerman, μετά το πέρας της Γενικής Συνελεύσεως.
“Έφτασε η ώρα για να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο στο χρηματοοικονομικό σύστημα για την αναδιάρθρωση εθνικών χρεών που θα σέβεται την πλειοψηφία των πιστωτών και που θα επιτρέπει στις χώρες να εξέλθουν από τις κρίσεις με έναν βιώσιμο τρόπο” πρόσθεσε.
Ο Timerman υπογράμμισε επίσης ότι ήταν βασικό τα κράτη να έχουν προστασία από εκείνους που ονόμασε ‘απαίσιους τζέντλεμεν της χλιδής’.

Ως ‘απαίσιους τζέντλεμεν της χλιδής’, ο Timerman εννοούσε όλα αυτά τα μεγαλοστελέχη των ‘ληστρικών’ κερδοσκοπικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που αγοράζουν τίτλους χρέους από την δευτερογενή αγορά, χωρών με οικονομικά προβλήματα και που εξ αιτίας των οικονομικών τους προβλημάτων, τα ομόλογά τους διαπραγματεύονται με σημαντικό discount (έκπτωση) έναντι της ονομαστικής τους αξίας, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος χρεοκοπίας. Συχνά δε, τα κερδοσκοπικά αυτά Κεφάλαια, κάνουν και ‘παιγνίδια’ με αγοραπωλησίες τίτλων χρέους χωρών με προβλήματα, έτσι ώστε οι διακυμάνσεις των ομολόγων των προβληματικών χωρών να γίνουν εντονότερες και να διαχυθεί μια ώρα νωρίτερα ή και εντονότερα ο πανικός μεταξύ των διεθνών σοβαρών επενδυτών, οι οποίοι και φοβούμενοι τα χειρότερα, σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα ομόλογα της επικίνδυνης προς χρεοκοπία χώρας, με αποτέλεσμα η αξία των συγκεκριμένων ομολόγων να φτάνει σε αστεία επίπεδα, όπως π.χ. στο 50 ή 40% ή και ακόμα χαμηλότερα, της ονομαστικής αξίας (το 100%).

Μαζεύουν λοιπόν τίτλους χρέους των επικίνδυνων προς χρεοκοπία χωρών, σε χαμηλότατες τιμές. Έπειτα, όταν οι τίτλοι αυτοί λήγουν, ζητούν την πληρωμή τους κανονικά στην ονομαστική τους αξία (στο 100 ενώ έχουν αποκτήσει και με τα υποτιμητικά ‘παιγνίδια’τους, σε τιμές όπως 50 και 40 ή και χαμηλότερα), αποκομίζοντας πολύ υψηλά κέρδη στην περίπτωση που πληρωθούν κανονικά από τα κράτη, ενώ αν τα κράτη επιλέξουν να μην τους πληρώσουν (εφόσον γνωρίζουν ή έχουν βάσιμα στοιχεία ότι οι τίτλοι τους απαξιώθηκαν σημαντικά λόγω των υποτιμητικών ‘παιγνιδιών’ αυτών των Αμοιβαίων Κεφαλαίων), τότε αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια-‘γύπες’, πηγαίνουν δικαστικώς, προκειμένου να διεκδικήσουν τα ληστρικά τους κέρδη – και βέβαια τα δικαστήρια αποφασίζουν πάντα υπέρ αυτών των Κεφαλαίων-‘γυπών’, προφανώς διότι στέκονται στο γράμμα του νόμου ή και λόγω των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης διεθνώς και που δεν μπορεί να αγνοεί το λεγόμενο και δίκαιο του ισχυροτέρου (εν προκειμένου των μεγαλαοκεφαλαιούχων).

Σημειώνουμε δε, ότι αυτά δε τα ληστρικά κερδοσκοπικά Κεφάλαια, συνήθως κάνουν και hedging, έτσι ώστε εάν το κράτος δεν πληρώσει, να μην έχουν 100% ζημιά στο σύνολο των τοποθετήσεών τους στα ομόλογα της χώρας που έκανε προς αυτά, στάση πληρωμών, αλλά να πάρουν ένα μέρος πίσω από τα σχετικά ασφάλιστρα (CDS) έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.

Σε μεγέθυνση, ο Πίνακας που καταγράφει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Με κόκκινο οι αντίθετες χώρες και κίτρινο, όσες απείχαν.
Σε μεγέθυνση, ο Πίνακας που καταγράφει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Με κόκκινο οι αντίθετες χώρες και κίτρινο, όσες απείχαν.

Ο Timerman είπε ότι “Πρέπει να εμποδίσουμε το να πληρώνουν πολλοί άνθρωποι με πείνα και εξαθλίωση την κερδοσκοπία αυτών των ‘απαίσιων τζέντλεμεν της χλιδής’ και των ληστρικών τους Αμοιβαίων Κεφαλαίων” και πρόσθεσε ότι “Η κατάσταση της χώρας μου αντανακλά την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου εργασίας που θα μας προστατεύει από έναν δικαστή που βγάζει αποφάσεις υπέρ του 1% των κατόχων ομολόγων της χώρας μου”, εννοώντας τον αμερικανό Th. Griesa, που σε Δικαστήριο των ΗΠΑ έβγαλε απόφαση υπέρ αυτών των ληστρικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όταν η Αργεντινή δεν θέλησε να πληρώσει αυτά και μόνο αυτά τα κερδοσκοπικά Κεφάλαια και όχι βέβαια το υπόλοιπο 99% των σοβαρών πιστωτών της που εξακολουθεί να εξυπηρετεί το χρέος της προς αυτούς, κανονικά.

Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών “αποφασίζει να εκπονήσουν και να εγκρίνουν μέσα από μια διαδικασία διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της 69ης σύνοδό της, ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους”.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ που ψήφισαν ‘Όχι’ στην απόφαση αυτή, ανάφερε ότι η δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών θα επέφεραν αναστάτωση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και μερικές χώρες, είπαν ότι σχετικός οργανισμός για να προτείνει και να προωθήσει κάτι τέτοιο, δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη αλλά το ΔΝΤ.

“Εάν οι δανειστές αντιμετωπίζουν υψηλότερη αβεβαιότητα όσον αφορά τις αποπληρωμές όταν αυτές πρέπει να γίνουν, είναι λιγότερο πιθανό να παράσχουν χρηματοδότηση και θα χρεώνουν υψηλότερα risk premiums, κάτι που θα οδηγούσε πιθανότατα σε δυσκολίες χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών” είπε ο αμερικανός εκπρόσωπος, Terri Robl.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι “Η πρόσβαση από πλευράς αναπτυσσομένων χωρών σε λειτουργικές αγορές χρέους βοηθά τις χώρες στην υλοποίηση επενδύσεων υποδομών που είναι απαραίτητες για την διαφοροποίηση των οικονομιών τους και την επέκταση της παραγωγικής τους δυναμικότητας”.

Στην Αργεντινή, η πρόεδρος της χώρας, Cristina Fernandez ανάφερε ότι η Απόφαση των Η.Ε. “δεν είναι προς όφελος μόνο της Αργεντινής, αλλά για όλες αυτές τις χώρες με χρέος που είναι στο έλεος των κερδοσκόπων”.

Την Πρόταση-Απόφαση των Η.Ε., όπως είπαμε ψήφισαν 124 χώρες, ενώ καταψήφισαν (Όχι) έντεκα. Οι 11 που ήταν αρνητικές, ήταν οι: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Γερμανία, Τσεχία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Ουγγαρία.

Και η χώρα μας, που αντιμετωπίζει καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της Αργεντινής, τι ψήφισε; Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν (!)… το ίδιο έκαναν, απείχαν δηλαδή και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι κατ’ουσίαν χρεοκοπημένες αφού για να λειτουργήσουν χρειάζονται οικονομική βοήθεια είτε οι ίδιες οι χώρες είτε οι τράπεζές τους · αναφερόμαστε βεβαίως στις Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία.

Ως TaxCoach, θεωρούμε απαράδεκτο χώρες που θα ήταν αυτές που θα έπρεπε να πρωτοστατούν σε τέτοιες προσπάθειες και να προσπαθούν να επηρεάσουν το μέγιστο δυνατόν και άλλες χώρες να υποστηρίξουν μια τέτοια Απόφαση, μια Απόφαση που είναι προς το συμφέρον των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και είναι σωστό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο χρεοκοπίας των κρατών που θα προστατεύει τα κράτη και τους πολίτες έναντι στρεβλών και παράλογων απαιτήσεων κερδοσκόπων, να απέχουν από την ψηφοφορία, ως να μην τους ενδιαφέρει.

Ως να μην τους ενδιαφέρει ότι οι ίδιοι οι πολίτες τους, εξαθλιώνονται εν πολλοίς λόγω μέτρων που πρέπει να ληφθούν, στην περίπτωση που η ικανοποίηση των κερδοσκόπων μπει σε προτεραιότητα από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Πραγματικά, θεωρούμε πολύ ‘λίγες’ τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος, που σε ένα θέμα που μας αφορούσε άμεσα και ήταν προς το συμφέρον μας να ψηφίσουμε ‘Ναι’, απείχαμε.

Ειδικά για την χώρα μας, στελέχη της παρούσας κυβερνήσεως λένε άμεσα ή έμμεσα ότι στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής που εφαρμόζουν, είναι να προωθήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους μας που δέχονται ότι είναι μη βιώσιμο.

Και αναρωτούμαστε: Είναι δυνατόν να λες ότι για να ανακάμψει η χώρα, πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα από την παρούσα στιγμή, να ξεκινήσει συζήτηση με τους πιστωτές μας, για αναδιάρθρωση του Χρέους μας και όταν στα Η.Ε. συζητήθηκε μια to the point Απόφαση, εμείς να απέχουμε;
Τουλάχιστον σε εμάς, φαίνεται παρανοϊκό να υπερψηφίζουν την Πρόταση η οποία έγινε και Απόφαση, 124 χώρες και να μην είναι η Ελλάδα η 125η.

Εδώ, όποιος θέλει να διαβάσει αναλυτικά την Απόφαση των Η.Ε.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ H Fed πρέπει ‘να δίνει χρήματα άμεσα στους πολίτες’

Related posts