19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία

Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία

Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία. Από δημιουργίας της Ευρωζώνης, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί ευρωπαϊκής ενοποίησης κ.λπ., επωφελήθηκε σημαντικά μόνο η Γερμανία. Το γράφημα που σας παρουσιάζουμε δίπλα, το καταδεικνύει.

100415-1
ελλείμματα / πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών

Το γράφημα μας παρουσιάζει τα ελλείμματα / πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι οι περισσότερο ανταγωνιστικές χώρες, που εξάγουν εντονότερα, παρουσιάζουν πλεονάσματα, ενώ όσες εισάγουν εντονότερα, παρουσιάζουν ελλείμματα.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, από δημιουργίας της Ευρωζώνης, οι τέσσερις ‘αδύναμες’ χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία (μαύρη γραμμή) αύξησαν σημαντικά τα ελλείμματά τους, σε σημείο που πλέον είναι επικίνδυνο και τις ωθεί σε προγράμματα στήριξης και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

Η Γερμανία από την άλλη μεριά (κόκκινη γραμμή), με την Ευρωζώνη επωφελήθηκε διότι αύξησε τα πλεονάσματά της, καθώς ήταν εξαρχής πολύ πιο ανταγωνιστική και μπορούσε να εξάγει πολύ ευκολότερα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Η γκρίζα γραμμή, που ξεκίνησε με πλεονάσματα και κατέληξε με ελλείμματα, είναι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή δεν ζημιώθηκαν μόνο οι χώρες της “περιφέρειας”, ζημιώθηκαν όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση – και μόνους ωφελημένους – τους Γερμανούς.

Πως τα κατάφεραν οι Γερμανοί; Πριν την είσοδό τους στην Ευρωζώνη, είχαν εντονότερη παραγωγή σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η παραγωγή τους, αν και σίγουρα έχει βοηθηθεί και από άλλους παράγοντες, ωστόσο ήταν μεγαλύτερη από αυτές άλλων χωρών, διότι απευθύνονταν σε μια μεγαλύτερη αγορά (την ίδια την γερμανική αγορά). Αυτό βοηθούσε – και βοηθάει πάντα – στην δημιουργία οικονομιών κλίμακος, που χαμηλώνουν το κόστος παραγωγής ανά τεμάχιο.

100415-2
Δείκτες Ανεργίας

Άρα εξαρχής οι Γερμανοί δεν ‘έπαιζαν’ στην Ευρωζώνη με ίσους όρους, ‘έπαιζαν’ με πλεονέκτημα. Και το πλεονέκτημα άρχισε να αποδίδει καρπούς σιγά – σιγά, δυναμώνοντας ολοένα περισσότερο τη Γερμανία και αποδυναμώνοντας ολοένα περισσότερο τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Αυτό είναι εμφανές και από τα γραφήματα των δεικτών ανεργίας (βλ. δίπλα), που είναι ολοφάνερο πόσο έχει ωφεληθεί η Γερμανία στην οποία η ανεργία μειώνεται και πόσο έχουν ζημιωθεί σε επίπεδο ανεργίας, για τους λόγους που προαναφέραμε, οι χώρες της περιφέρειας (στις οποίες αυξάνεται).

Οι Γερμανοί επωφελήθηκαν και από την συγκυρία ότι η χώρα τους εδράζεται γεωγραφικά περίπου στο κέντρο της Ευρώπης. Μπορούσαν συνεπώς να εξάγουν, άρα και να απευθυνθούν, εκτός από την δική τους χώρα και προς νότον και προς βορρά και προς δυσμάς και προς ανατολάς.

100415-3

Οι άλλες χώρες που είχαν μεγάλη εγχώρια αγορά, όπως η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, είναι λιγότερο προνομιούχες γεωγραφικά: αν  μία ισπανική επιχείρηση ήθελε εκτός της ισπανικής αγοράς να απευθυνθεί και στις χώρες του πρώην Σοβιέτ, θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερα μεταφορικά κόστη καθώς η Ισπανία βρίσκεται πολύ δυτικά.

Η γεωγραφική θέση ευνοεί λοιπόν τους Γερμανούς, τους βοηθάει να απευθυνθούν σε μεγαλύτερες αγορές και με μεγαλύτερες αγορές, πετυχαίνουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος. Είναι δηλαδή εκ “φύσεως” (γεωγραφικής θέσης), το οποίο όμως είναι θέμα τύχης, έτυχε να βρεθούν εκεί που βρίσκονται, πολύ πιο ανταγωνιστικοί.

Το €υρώ απογείωσε τις γερμανικές εξαγωγές
Το €υρώ απογείωσε τις γερμανικές εξαγωγές

Πολύ κατατοπιστικό, είναι το ανωτέρω γράφημα που παρουσιάζει τις συνολικές γερμανικές εξαγωγές σε ετήσια βάση και σε δισ. δολάρια · ούτε και με το Μάρκο βέβαια ήταν μικρές για τους λόγους που αναφέραμε (ευνοϊκή γεωγραφική θέση και μεγάλες οικονομίες κλίμακος) αλλά είναι εμφανές ότι με το €υρώ απογειώθηκαν, έχοντας φτάσει πλέον σήμερα, άνω του 1,5 τρισ. δολάρια (το 2001, δηλαδή προ €υρώ, ήταν 570 δισ.).
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι Γερμανοί έχουν να χάσουν πολύ περισσότερα με μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης και επιστροφή σε εθνικά νομίσματα: τότε, το πολύ πιο ακριβό Μάρκο, θα επιφέρει εν μία νυκτί, έντονη μείωση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα πέσουν οι παραγγελίες γερμανικών προϊόντων ανά τον κόσμο, θα μειωθεί εντόνως η παραγωγή της σε πολύ χαμηλότερα δεδομένα, αυξάνοντας κατακόρυφα και άμεσα την ανεργία της και βυθίζοντάς την σε μια πρωτόγνωρη ύφεση.

Και τώρα οι Γερμανοί, το παίζουν και αυστηροί, επιχειρώντας να μας επιβάλλουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγούν στην εξαθλίωση και “σκοτώνουν” την οικονομία. Γιατί; Διότι δεν τους φτάνουν όσα κέρδισαν. Θέλουν “σκοτώνοντας” την οικονομία, αφενός να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους ‘άσωτους’, αφετέρου να έρθουν μετά από κάποιο διάστημα αυτοί, έχοντες χρήμα με τις μεταφορές του ΑΕΠ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου προς τους γερμανούς, και να αγοράσουν ότι περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν οι χώρες του νότου, μεταξύ αυτών και η δική μας, σε εξευτελιστικές τιμές, συν το γεγονός ότι θα έχουν κερδίσει και από τους τόκους των δανείων που μας έχουν δώσει και έχουμε αποπληρώσει.

Η Γερμανία της Μέρκελ και Σόιμπλε, δεν ενεργεί στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ενεργεί στα πλαίσια του δόγματος Deutsch über alles (η Γερμανία πάνω από όλους). Νομίζετε ότι θα τους αφήσει ο κόσμος να το εφαρμόσουν;

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος
Συνεργάτης TaxCoach.gr

Ακολουθεί και ένα ενδιαφέρον βίντεο του κ. Παζόπουλου

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Εκνευρίζοντας τους Ευρωλάτρες
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε
✎ Γιατί να επενδύσω;

Related posts