24 Απριλίου 2024

Από την 1η Οκτωβρίου θα λειτουργήσει o Enterprise Greece

Από την 1η Οκτωβρίου θα λειτουργήσει o Enterprise Greece

Από την 1η Οκτωβρίου θα λειτουργήσει o Enterprise Greece, ο νέος φορέας διευκόλυνσης επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως γνωστοποιήθηκε στη πρώτη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οργανισμού.Από την 1η Οκτωβρίου θα λειτουργήσει o Enterprise Greece

Θέμα της συζήτησης που διεξήχθη χθες 17 Ιουλίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ήταν πως να αναπτυχθούν συνέργειες, συνεργασίες και να βρεθούν νέες υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και την αγορά στο σύνολο της.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της χώρας και ο κύριος στόχος της είναι η υποστήριξη της λειτουργίας του νέου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας, Enterprise Greece.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η διασύνδεση των υπηρεσιών του νέου φορέα με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον αναπτυξιακό στόχο της χώρας.

Στη συνάντηση έδωσε το παρόν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Αριστομένης (Άρις) Μ. Συγγρός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Στέφανος Ησαΐας, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Στη Συμβουλευτική Επιτροπή εκπροσωπούνται οι ακόλουθοι φορείς: ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΕ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΕΤ και ΣΕΤΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα καθώς και η τόνωση των εξαγωγών, με έμφαση στους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο νέος φορέας να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητήθηκαν πιθανές νέες υπηρεσίες, συνεργασίες και συνέργειες τις οποίες θα αναπτύξει το Enterprise Greece στο ερχόμενο διάστημα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Όπως ανάφερε ο υπουργός κ. Δένδιας: «…υπάρχει μια συστημική διαφορά του τρόπου που προσπαθεί να κινηθεί το Υπουργείο σε σχέση με το παρελθόν. Προσπαθεί να έρθει πολύ πιο κοντά στην αγορά και να ακούσει για τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσει, είτε αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ, τα structural funds, είτε οτιδήποτε άλλο, ώστε αυτά να είναι εξατομικευμένα και να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς… Εάν το υπουργείο αρκεστεί σε μία γραφειοκρατική συνολική αντιμετώπιση, όπως στο απώτερο παρελθόν, όπου καλή ώρα θα έρχεται ο υπουργός, θα σας λέει ωραία λόγια και δεν θα γίνεται τίποτα, φοβάμαι ότι δεν θα βοηθήσουμε σε κάτι».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Στέφανος Ησαΐας σημείωσε ότι: «Το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Ο νέος φορέας καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις, τους εξαγωγείς και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη. Έχει ήδη υπάρξει σημαντική πρόοδος στον τομέα των επενδύσεων, με συνεχή αύξηση των καθαρών εισροών των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις που έχουν ήδη έρθει και ταυτόχρονα προσελκύοντας νέα ξένα κεφάλαια. Οι εξαγωγές, μετά από τη ραγδαία αύξηση που σημείωσαν τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο σημάδια κόπωσης. Για να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο και να σπάσουμε αυτό το ταβάνι, χρειάζονται οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μας. Σε αυτό το πνεύμα και πλαίσιο συγκαλέσαμε τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Enterprise Greece, προκειμένου να αναπτύξουμε συνέργειες, συνεργασίες, και να ορίσουμε τις νέες υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις και την αγορά στο σύνολο της.»

Εμείς ως TaxCoach θα πούμε ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, σε οποιαδήποτε χώρα και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν είναι θέμα υποστηρικτικών οργανισμών, αλλά του γενικότερου φιλικού ή εχθρικού πλαισίου όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα, καθοριστικοί παράγοντες του οποίου (του πλαισίου), είναι η γραφειοκρατία και η φορολογία.
Και στα δύο αυτά σημεία, η χώρα μας δυστυχώς, παρουσιάζει άσχημα επιτεύγματα.
Όσους λοιπόν υποστηρικτικούς οργανισμούς και εάν στήσει η πολιτεία, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθουν σε σημαντικό για να συζητάμε μέγεθος, για όσο καιρό η έντονη γραφειοκρατία και υψηλή φορολογία, κρατούν.
Οι υποστηρικτικοί μάλιστα οργανισμοί κοστίζουν και κοστίζουν και πολλά λεφτά ενώ τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά έως κατ’ ουσίαν μηδενικά.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

✎ Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας

✎ Πείτε μου, πως η ελληνική επιχείρηση θα πετύχει να ανταγωνιστεί την ξένη;

Related posts