20 Απριλίου 2024

Δεν φορολογείται το χαρτζιλίκι – βέβαια!

Δεν φορολογείται το χαρτζιλίκι – βέβαια!

Δεν φορολογείται το χαρτζιλίκι – βέβαια! Βάσει της ΠΟΛ.1076 που δημοσιοποιήθηκε πριν μια – δυο μέρες και δίδει Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος, πλήθος από ‘μεγάλα’ sites γενικού ή και οικονομικού περιεχομένου, έγραψαν με τίτλους μάλιστα, ότι φορολογείται το χαρτζιλίκι που δίδουν οι γονείς στα παιδιά τους, εφόσον αυτό υπερβαίνει ετησίως τα €300.Δεν φορολογείται το χαρτζιλίκι - βέβαια!

Εμείς ως TaxCoach, θα σας πούμε ότι αυτές οι αναφορές είναι ανόητες και ανυπόστατες. Όταν στην ΠΟΛ. αναφέρουν τα περί γονικής παροχής, είναι αυτονόητο ότι δεν εννοούν το χαρτζιλίκι. Αλλά είναι με την νομική σημασία του όρου, καθώς στην νομική ορολογία, η δωρεά από γονέα σε τέκνο ονομάζεται συχνά γονική παροχή και τυγχάνει συνήθως ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης.
Επιπλέον, πάντα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε τι είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης όταν αναφέρει κάτι.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που έχει στο μυαλό του ο νομοθέτης είναι να ‘πιάσει’ φορολογούμενους που προσπαθούν να αποφύγουν την φορολογία τους, μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, χρηματικά ποσά κ.ά.) προς τα τέκνα τους.

Και πρακτικά και λειτουργικά να το πάρουμε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στο χαρτζιλίκι, καθώς ποια θα ήταν η διαδικασία που θα γίνονταν;  Πως θα εφαρμόζονταν;
Για παράδειγμα, θέλει ο υιός να πάει κινηματογράφο και για καφέ με τους φίλους του και ζητάει από τον πατέρα του να του δώσει ένα εικοσάευρω, λέτε να έβγαζε ο πατέρας μια κατάσταση να σημειώσει το ποσό; Και για πιο λόγο να το κάνει;

Αφού σύμφωνα με το νόμο, οι γονικές παροχές σε χρήμα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%, παλαβός θα ήταν ο πατέρας, να κατέγραφε τα ποσά που θα έδιδε σε διάστημα ενός έτους στο παιδί του (και που προφανώς είναι μεγαλύτερα των €300 ετησίως), για να φορολογηθεί επιπλέον; Ποιος και πως θα τον έλεγχε;

Ο λόγος που αναφέρεται τα περί γονικών παροχών, είναι για τις περιπτώσεις που ο γονιός μεταφέρει κάτι αξίας στο παιδί του, για ευνόητους λόγους…
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα καλείται ο γονιός να αποδείξει το πόθεν. Για παράδειγμα, εάν ένας γονιός έβαζε σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του παιδιού του, ένα ποσό π.χ. €80.000, θα έπρεπε να το αιτιολογήσει, βάσει του εισοδήματός του (του γονέα που κάνει την παροχή). Σε αυτή την περίπτωση, ο γονέας δεν μπορεί να αποφύγει την ελεγκτική διαδικασία, καθώς αυτή γίνεται μέσω τράπεζας και εάν δεν δηλωθεί, μπορεί να έχει προβλήματα – και θα έχει.

Τώρα, το ποσό που έχει θεσμοθετηθεί ως όριο (€300) μπορεί να είναι χαμηλό, αλλά έτσι διασφαλίζεται ότι κανείς δεν μπορεί να ‘περάσει’ κάποιο περιουσιακό στοιχείο προς τα παιδιά του, χωρίς να κληθεί να αιτιολογήσει το πόθεν.

Ο νομοθέτης λοιπόν, καλά πράττει με τα περί γονικών παροχών.

Και βέβαια δεν εννοεί τα περί χαρτζιλικιού, τα οποία είναι ανοησίες και μη δυνάμενα να εφαρμοστούν (λειτουργικά) ακόμα και εάν ο νομοθέτης επειδή τρελάθηκε, θεσμοθετούσε κάτι τέτοιο. Μην ανησυχείτε λοιπόν, εσείς και τα παιδιά σας. Όχι, το χαρτζιλίκι δεν φορολογείται, ούτε έγινε τεκμήριο.

Αλλά αναλογιστείτε τι σας ‘σερβίρουν’ ως ειδήσεις κάποιοι καθώς σε αυτή την περίπτωση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή προσπαθούν συνειδητά να κοροϊδέψουν τον αναγνώστη σπέρνοντας ανησυχία ή δεν γνωρίζουν να ερμηνεύσουν το γεγονός, οπότε πάλι, κοροϊδεύουν μη ηθελημένα βέβαια, τον αναγνώστη.

Στο TaxCoach, σεβόμενοι το κοινό, παρουσιάζουμε τις ειδήσεις, ορθά. Εσείς, επιλέγετε από που θα ενημερωθείτε.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 32.433 θέσεις εργασίας
✎ Προεδρείο ΠΟΜΙΔΑ με Ν. Βαλαβάνη: Επανέρχεται η Εκχώρηση για τα Ανείσπρακτα Ενοίκια

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Γιατί να επενδύσω;

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts