6 Σεπτεμβρίου 2024

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες δανειολήπτες σε δάνεια με Ελβετικό Φράγκο

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες δανειολήπτες σε δάνεια με Ελβετικό Φράγκο

Εγκλωβισμένοι χιλιάδες δανειολήπτες σε δάνεια με Ελβετικό Φράγκο: Υπολογίζονται σε 65 χιλιάδες οι δανειολήπτες που εγκλωβίστηκαν από την ‘κλειδωμένη’ ισοτιμία του ελβετικού φράγκου.Εγκλωβισμένοι χιλιάδες δανειολήπτες σε δάνεια με Ελβετικό Φράγκο

Αυτοί και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια πριν χρόνια, στηριζόμενοι κυρίως στο χαμηλό επιτόκιο που είχε το ελβετικό νόμισμα ως προς το ευρώ.

Όμως, η μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Euribor σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, εξαλείφει το πλεονέκτημα που είχε αποτελέσει ισχυρό κίνητρο επιλογής αυτής της μορφής δανείων πριν χρόνια, καθώς το ‘κλείδωμα’ της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου στα 1,20 ευρώ, δεν επιτρέπει τη μείωση του άληκτου κεφαλαίου.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (CHF) είχαν ‘κινηθεί’ εντόνως το 2006 έως και το 2008, λόγω του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου εκείνης, στο 2% με 2,5%, όταν συγκριτικά, το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν στο 3,6% με 5%.

Επίσης, όταν κάποιος την περίοδο εκείνη επέλεγε δάνειο με ελβετικό φράγκο, επωφελούνταν εκτός του χαμηλότατου επιτοκίου και από το γεγονός ότι τότε η ισοτιμία ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ, ήταν στο 1,610 και συνεπώς, κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα, ωφελούνταν επιπλέον και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, κάτι που καθιστούσε την αποπληρωμή του δανείου ευκολότερη.

Στα χρόνια που πέρασαν και συνεπία της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε στην Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, οδηγώντας την Ε.Κ.Τ. να επιβάλει τον Σεπτέμβριο του 2011, πλαφόν στην ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ στο 1,20. Έκτοτε, όσοι είχαν λάβει δάνειο στο ελβετικό νόμισμα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σταθεροποίηση της οφειλής τους, ακόμα και αν πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα ενδεικτικό παράδειγμα δανείου 100.000 ευρώ, που συνήφθη το 2009 με διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών, όταν δηλαδή η ισοτιμία ήταν στο 1,494 και το επιτόκιο στο 1,2%, η οφειλή σε ευρώ παραμένει σήμερα στα 96.116 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης κατέβαλε κανονικά τις δόσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Το παράδειγμα μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν διακύμανση του επιτοκίου, αλλά είναι ενδεικτικό του κόστους που μπορεί να προκαλέσει το συναλλαγματικό ρίσκο, ειδικά για κάποιον που δεν είναι σε θέση να το αναλάβει.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, αναλόγως της χρονικής στιγμής που κάποιος έλαβε ένα τέτοιο δάνειο, να οφείλει σήμερα παραπάνω από αυτά που δανείστηκε.

Το θέμα, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης χιλιάδων δανειοληπτών, έχει απασχολήσει τα δικαστήρια. Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, δικαίωσε δανειολήπτη-συνταξιούχο, ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα. Το Πρωτοδικείο αποφάσισε πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο δανειολήπτης στερείται οικονομικών γνώσεων και ως εκ τούτου, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι περιγράφεται στις σχετικές συμβάσεις που υπογράφονται με την τράπεζα, ορίζοντας ότι ο δανειολήπτης αποδέχεται να αναλάβει τον σχετικό συναλλαγματικό κίνδυνο.

Πηγή: Η Καθημερινή

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• Δικαστική απόφαση δικαιώνει άνεργο πατέρα 3 παιδιών και του δίνει ανάσα με μηνιαία πληρωμή δανείου 12,90 ευρώ

Related posts