21 Ιανουαρίου 2021

Breaking News

ΕΚΑΣ: με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ

ΕΚΑΣ: με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ

ΕΚΑΣ: Χωρίς αλλαγές για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕΕΚΑΣ

Με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγηθεί φέτος το ΕΚΑΣ, ενώ στο ίδιο ύψος παραμένουν και τα χορηγούμενα ποσά για το 2014 σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ.

Σε εγκύκλιο του Οργανισμού, αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΕΚΑΣ, καταβάλλεται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους προχώρησε ο ΟΑΕΕ. Ειδικά για τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας.

«Εξακολουθούν να εξαιρούνται από την συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου των 65 ετών, τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα και προστίθενται ως εξαίρεση οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Όπως τονίζεται, ειδικά για την κατηγορία των αναπήρων συνταξιούχων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από την ηλικιακή προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας τους εξαιρούνται όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, που πιστοποιούνται με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και τα χορηγούμενα ποσά του ΕΚΑΣ, δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν το2014 και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα ποσά που ίσχυαν για το έτος 2013. Για τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, δηλαδή προκειμένου για την χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2013 και αφορά εισοδήματα έτους 2012.

ΕΚΑΣ

ΠΗΓΗ IMERISIA.GR

Related posts