6 Σεπτεμβρίου 2024

Ελλάδα, η 4η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη

Ελλάδα, η 4η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη

Ελλάδα, η 4η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη: Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και μάλιστα η διαχρονική τάση είναι χειροτέρευσης.Ελλάδα, η 4η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη

Αναλυτικότερα, τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αναφέρονται στο έτος 2012, δείχνουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν στο όριο της φτώχειας, ήτοι με εισόδημα χαμηλότερο του 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος, ανήλθε σε 34,6% ή σε 3.795.100 άτομα. Ήδη δηλαδή, παραπάνω από έναν στους τρεις, είναι σχεδόν οικονομικά εξαθλιωμένος.

Προφανώς, όλα οφείλονται στο Μνημόνιο, καθώς στα μνημονιακά χρόνια, το ποσοστό αυτό ανέρχεται συνεχώς, καθώς ήταν 27,6% το 2009, 27,7% το 2010, 31% το 2011 και 34,6% το 2012.
Δείτε τα ποσοστά στο κάτωθι γράφημα και παρατηρείτε την σαφή αυξητική τάση, που με μελλοντική εκτίμηση βάσει στατιστικής γραμμικής παλινδρόμησης, πάει άνω του 40% έως το 2015. Βέβαια και να μην σας το λέγαμε, πλήθος συμπολιτών μας το βιώνει στη χρονιά που πέρασε (2013) και στο τρέχον έτος ‘στο πετσί του’ · δεν χρειάζεται στατιστικού τύπου εκτιμήσεις, για να το γνωρίζει.

ποσοστό στα όρια της φτώχειας

Η επίδοση αυτή, του 34,6% του πληθυσμού της χώρας μας που ζουν στο όριο της φτώχειας, τοποθετεί τη χώρα μας στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά δηλαδή στο υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας. Μας ξεπερνούν η Βουλγαρία στην οποία 49,3% του πληθυσμού της ζει στα όρια της φτώχειας, η Ρουμανία με 41,7% και η Λετονία με 36,2%.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι δεν φταίνε για αυτή την κατάσταση τα μνημόνια αλλά η μη πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όμως τα πολύ υψηλά ποσοστά πληθυσμού στα όρια της φτώχειας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που έχουν εμπλακεί με μνημόνια, και που οι χώρες αυτές, όπως είναι γνωστό, ακολούθησαν κατά γράμμα και εφάρμοσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις, διαψεύδει το ότι δεν φταίνε τα μνημόνια. Στην Ιρλανδία το 30% των πολιτών βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, στην Ισπανία το 28,2%, στην Πορτογαλία το 27,1% και στην Κύπρο το 25,3%.

Στον αντίποδα, οι τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το χαμηλότερο ποσοστό του πληθυσμού τους στα όρια της φτώχειας, είναι η Ολλανδία με 15%, η Τσεχία με 15,4% και η Σουηδία με 15,6%.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας, διαμορφώνεται σε 24,8% και στην Ευρωζώνη σε 23,3%. Με άλλα λόγια, σχεδόν ένας στους πέντε ευρωπαίους, είναι οικονομικά εξαθλιωμένος ή σχεδόν. Φοβερό επίτευγμα Ευρώπη!

Τέλος σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε πολύ στην Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%. Επιπλέον, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 25,4%.

Related posts