13 Απριλίου 2021

Breaking News

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων – Έναρξη αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τον Ιούνιο και πληρωμή σε 6 δόσεις

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων – Έναρξη αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τον Ιούνιο και πληρωμή σε 6 δόσεις

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Έναρξη αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τον Ιούνιο για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τους ιδιοκτήτες.

Τρόπος πληρωμής: σε 6 δόσεις με 1η δόση να καταβάλεται έως 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες 5 δόσεις τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο (31 Δεκεμβρίου 2014).Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Τι αλλάζει στη φορολόγηση ιδιοκτησίας ακινήτων για το 2014:

Φορολογούνται για πρώτη φορά αγροτεμάχια και  «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι. Απαλλάσσονται, όμως, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος θα περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν τα τελευταία τρία χρόνια. Αντίθετα όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

Προσοχή: ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, θα πρέπει να προβούν σε υποβολή εντύπου Ε9 προκειμένου να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή Ε9 από κάθε φυσικό πρόσωπο.

Εξαιρέσεις ηλεκτρονικής υποχρέωσης υποβολής: Μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος έχει αποβιώσει, η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ από όλους τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο.

Χρόνος υποβολής μεταβολών: οι μεταβολές της περιόδου από 1/1/2014 έως 31/5/2014 θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Ενώ από την 1η Ιουλίου 2014 θα αρχίσει η διαρκής ενημέρωση του Ε9. Δηλαδή, η προθεσμία ενημέρωσης κάθε μεταβολής ακινήτου θα γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία μεταβολής στο ακίνητο.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ο κύριος φόρος επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων και επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο, όπου θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτίσματα: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Με την εφαρμογή του νέου φόρου, όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας, θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος.

2. Οικόπεδα: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

3. Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Συμπληρωματικός φόρος (πρώην ΦΑΠ). Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

 

 

Related posts