6 Σεπτεμβρίου 2024

Επενδύσεις: Απλή τύχη ή μέθοδος που δουλεύει;

Επενδύσεις: Απλή τύχη ή μέθοδος που δουλεύει;

Του Σοφιανόπουλου Παναγιώτη

Κάποιος, ο οποιοσδήποτε μπορεί στο χώρο των χρηματιστηριακών επενδύσεων, να ισχυριστεί ότι έχει βρει την μαγική φόρμουλα· αυτή μπορεί να είναι μια πλατφόρμα με φοβερές και σούπερ ντούπερ ουάου δυνατότητες, μπορεί να είναι ένας σούπερ τεχνικός δείκτης, μια «εξωγήινη» μέθοδος που δεν μπορεί να εξηγηθεί το πώς δουλεύει από τον δημιουργό της διότι είναι πολύ προχώ για τους κοινούς θνητούς ή ο,τι άλλο, που δεν μου έρχεται τώρα στο μυαλό.

Όμως είναι σοφή η λατινική ρήση «Verba volant, scripta manent», η οποία στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως «τα (προφορικά) λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Και από λόγια βέβαια, άλλο τίποτα, μπλα, μπλα, μπλα… δεν κοστίζουν και ποιος θα τα θυμάται μετά από λίγο καιρό; Τα γραπτά όμως μένουν…

Όπως αυτό το παράδειγμα:

Ο γνωστός και πολύ πετυχημένος τραπεζίτης, αφού πήρε μια τράπεζα και από μικρή την έκανε μεγάλη, ωστόσο στην εκτίμησή του για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπεσε … λίγοοοοο … έξω.
Περιοδικό ΜΕΝ, τεύχος Φεβρουάριος 2000…

[Διευκρινιστικός σχολιασμός: Η κορυφή του ΧΑ, ήταν τον Σεπτ. ’99, περίπου στις 6.200 μονάδες, και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2000 ο ΓΔ είχε πέσει περί των 5.700 μονάδων]

Τώρα, ας πάμε λίγο παρακάτω… τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει τρεις φούσκες στον ευρύτερο χρηματιστηριακό χώρο, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη σκάσει και η άλλη μία, όπως δείχνουν τα πράγματα, έσκασε τώρα και αυτή.

Και βέβαια, εάν κάποιος, ο οποιοσδήποτε, έγραφε ένα άρθρο αφού κάποια φούσκα έσκασε, κατά την διάρκεια της κατάρρευσης, όταν όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι επρόκειτο για φούσκα, εξηγώντας τις αιτίες που έσκασε,  θα του έλεγα: Βρε μάστορα, τώρα τι να το κάνουμε; Που ήσουν να μας προειδοποιήσεις από πριν σκάσει η φούσκα

Ποιες είναι αυτές οι φούσκες;

Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, το Bitcoin, και η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά.

Ας δούμε αμέσως παρακάτω, ακριβώς διότι τα γραπτά μένουν, εάν είχε υπάρξει έγκαιρη και επιτυχής προειδοποίηση και για τις τρεις αυτές φούσκες.

• Για την φούσκα στην χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας link ΕΔΩ στην πηγή:

Υπήρξε ξεκάθαρη προειδοποίηση, χωρίς μάλιστα πολλά πολλά λόγια, ουσιαστικά στην κορυφή της φούσκας, η οποία στην συνέχεια κατέρρευσε και ουσιαστικά δεν έχει ανακάμψει έως και σήμερα.

• Για την φούσκα στο Bitcoin, δείτε ΕΔΩ το πηγαίο σχετικό άρθρο:

Υπήρξε καθαρή προειδοποίηση, ουσιαστικά στην κορυφή της φούσκας του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων … και των φουσκών, όπως αποδείχτηκε, καθώς σχεδόν από τα $20,000 έχει καταρρεύσει στα $3,200 και σήμερα είναι στα $4,000 αλλά δεν έχει περατωθεί η πτωτική προσαρμογή της φούσκας.

• Για την φούσκα στην αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά, δείτε ΕΔΩ το πηγαίο σχετικό άρθρο:


Υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, ότι το κραχ πλησιάζει, παρουσιάζοντας μια σειρά από λόγους (μην τεμπελιάζετε, διαβάστε τους στο link).

>>>•<<<

Συνεπώς σε τρεις περιπτώσεις φούσκας και μάλιστα σε φαινόμενα διεθνούς εμβέλειας και ενδιαφέροντος, προβλέφθηκαν και οι τρεις. Τρία στα τρία, όχι με προφορικά λόγια, αλλά με γραπτά, όχι εκ των υστέρων να αιτιολογήσω ότι ορθώς πέφτουν τώρα που πέφτουν, αλλά εκ των προτέρων για να έχει και νόημα, διότι όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, πας μετά Χριστόν προφήτης, γάιδαρος εστί…

Τρία στα τρία, είναι αναμφισβήτητα επιτυχία.  Στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε απόλυτη επιτυχία, όπως μπορείτε να δείτε και εσείς. Στην τρίτη περίπτωση, αυτή της αμερικάνικης χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν από νωρίς, δεν έγινε δηλαδή ουσιαστικά στην κορυφή. Αυτό όμως, δεν στερεί την επιτυχία και αυτής της θέσης – πρόβλεψης διότι κάθε φούσκα, έχει μια χαοτική δυναμική, διότι αλλιώς δεν θα ήταν φούσκα, αλλά θα ήταν μια λελογισμένη και εν μέρει δικαιολογημένη άνοδος.
Η φούσκα, η κάθε φούσκα, έχει στοιχεία υπερβολής που δεν δικαιολογούνται από την λογική. Η λογική, είναι μια συγκεκριμένη, θεμελιώδης και τεχνική ερμηνεία, στην βάση της απλή. Το δύσκολο δεν είναι να την εφαρμόσεις. Το δύσκολο είναι να μην παρασυρθείς από το ρεύμα της φούσκας, νομίζοντας ότι αυτή την φορά είναι διαφορετικά.

Ποτέ δεν είναι όμως διαφορετικά· απλώς κάθε φορά νομίζουμε ότι είναι διαφορετικά και συμπαρασυρόμαστε από την ψυχολογία (του πλήθους) μιας εξελισσόμενης φούσκας. Ενώ τα “τεχνικά” του θέματος, είναι απλούστατα, το δύσκολο είναι όταν χρειάζεται, με καθαρό μυαλό, να υπακούσουμε σε όσα ‘φωνάζουν’ οι ενδείξεις  της θεμελιώδους και τεχνικής ερμηνείας, και να μείνουμε πειθαρχημένοι στην απλή κατά τ’άλλα μεθοδολογία, χωρίς να συμπαρασυρθούμε από την εσφαλμένη ψυχολογία του πλήθους, που οδηγεί εντέλει το πλήθος στην καταστροφή.

Επομένως, και η τρίτη πρόβλεψη, που αφορά στην αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά, είναι και αυτή, ιδιαιτέρως αποτελεσματική, διότι έδωσε ορθή προειδοποίηση σε χρόνο άνετο, για να πράξει αναλόγως κανείς, όπερ και σημαίνει, να αρχίσει να μειώνει την έκθεσή του σε μετοχές, όπως και έπραξε, όπως πράττει κάθε φορά, το Έξυπνο Χρήμα. Νομίζετε ότι το Έξυπνο Χρήμα, που συνήθως είναι το μεγάλο χρήμα (όχι πάντα όμως), θα κατάφερνε να μειώσει αποτελεσματικά τις εκ των πραγμάτων μεγάλες θέσεις του, εάν επεδίωκε να βγει πάντα στην κορυφή; Δεν θα το κατάφερνε, και συνεπακόλουθα δεν θα ήταν έξυπνο. Δείτε άρθρο μου για το Έξυπνο Χρήμα ΕΔΩ.

Η ορθή δε, προειδοποίηση, επειδή δεν όριζε την κορυφή (κάτι που γίνεται πάντα τεχνικώ τω τρόπω) και απλώς έδειχνε με μια σειρά γραφημάτων το μέγεθος της υπερτίμησης της αγοράς και της ανοδικής υπερβολής που εξελίσσονταν σε σχέση με δεδομένα της πραγματικότητας, άφηνε το περιθώριο του να συνεχίσει να ακολουθεί την τάση, καθώς στα χρηματιστήρια, the trend is our friend και να ‘αδειάσει’ όταν πλέον τεχνικά, η τάση θα είχε αντιστραφεί, πράγμα που έγινε τώρα τελευταία.  Η πρόβλεψη λοιπόν, ήταν επιτυχής διότι προειδοποιούσε για μια εξελισσόμενη φούσκα – η φούσκα η κάθε φούσκα, δεν είναι φαινόμενο μιας χρονικής στιγμής, αλλά μιας περιόδου, κατά την οποία φουσκώνει και το έως που θα ανέλθει η κάθε φούσκα, είναι μη προβλέψιμο, αλλά όπως είπα, διαπιστώνεται τεχνικά, όπως στην περίπτωση της πρόβλεψης που αφορούσε στην κινέζικη χρηματιστηριακή αγορά.

Εν κατακλείδι, τρεις ορθές προβλέψεις στις τρεις περιπτώσεις φουσκών, είναι ή τύχη ή μεθοδολογία. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Ποια η μεθοδολογία, η οποία όπως σας ανάφερα είναι και απλή στην λειτουργία της; Περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο μου Heretic Investor ή στα ελληνικά ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ. Τίποτα εντέλει δεν είναι πραγματικά τυχαίο · έτσι γίνεστε εξΑιρετικοί επενδυτές.

Και είναι μία μέθοδος, που δεν απαιτεί για να την εφαρμόσετε, ούτε μεσάζοντες (που πληρώνονται ακριβά), ούτε ακριβά τεχνικά μέσα Η/Υ ή λογισμικά (που επίσης κοστίζουν ακριβά), ούτε καν πολύ χρόνο. Είναι η ευκολότερη μέθοδος που θα βρείτε, και σας οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αποδόσεις, όσο αυτές των καλύτερων επαγγελματιών του χώρου των επενδύσεων · δηλαδή με την ανάγνωση ενός βιβλίου, θα σημειώσετε σε βάθος χρόνου αποδόσεις που θα είναι καλύτερες από την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών των χρηματιστηριακών επενδύσεων, που χρησιμοποιούν βεβαίως – βεβαίως, σύνθετα και ακριβά συστήματα, τμήματα ανάλυσης κλπ, κλπ.

Η ευημερία σας είναι στο χέρι σας, και κοστίζει όσο ένα βιβλίο · μεγάλο ρίσκο;

Διαβάστε απαραίτητα και ΑΥΤΟ.

Καλές εορτές, καλή χρονιά σε όλους! Ό,τι καλύτερο!

Σοφιανόπουλος Παναγιώτης
Οικονομολόγος, επενδυτής με σχεδόν 30ετή πείρα … και πλέον και συγγραφέας

 

Related posts