3 Σεπτεμβρίου 2024

Επικοινωνείτε;;; … πραγματικά και εις βάθος;

Επικοινωνείτε;;; … πραγματικά και εις βάθος;

“Το σημαντικότερο στην επικοινωνία, είναι να ακούτε αυτό που δεν λέγεται” – Peter F. Drucker

Η λεκτική επικοινωνία, ως μια συνειδητή ενέργεια, μπορεί, εάν το θέλει ο άλλος, να είναι ψευδής. Αν αρκεστείτε λοιπόν μόνο στα λόγια, δεν θα επικοινωνείτε ποτέ στο μέγιστο που μπορείτε, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα επαγγελματικά σας, αλλά και την προσωπική και κοινωνική σας ζωή.

“Οι άνθρωποι μπορεί να ακούν τι λέτε, αλλά αισθάνονται την συμπεριφορά σας και προδιάθεσή σας” John C. Maxwell

Έχετε αισθανθεί πολλές φορές, ότι μιλάτε, μιλάτε, μιλάτε, αλλά εντέλει δεν πετυχαίνετε αυτό που θέλετε βάσει αυτών που λέτε; Αυτό συμβαίνει διότι, αυτός ή αυτοί με τους οποίους μιλάτε, εκτός από αυτά που λέτε, προσέχουν και δίδουν μάλιστα εντονότερη σημασία, σε όλα αυτά που δεν λέτε · σε όλα αυτά που η συμπεριφορά σας και προδιάθεσή σας, δείχνουν.

“Η γλώσσα του σώματος είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Είχαμε την γλώσσα του σώματος πριν αναπτύξουμε τον λόγο, και χονδρικά, 80% από ότι καταλαβαίνετε σε μια επικοινωνία είναι μέσω της ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος, όχι από τα λόγια” Deborah Bull

Το έχετε σκεφτεί ποτέ αυτό; Η γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, είναι σχετικά πρόσφατη κατάκτηση στο ανθρώπινο είδος. Για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν επινοήσουμε τον προφορικό λόγο, επικοινωνούσαμε και αλληλεπιδρούσαμε μεταξύ μας. Πως; Με την γλώσσα του σώματος. Και βεβαίως, αυτή δεν εξαφανίστηκε με την επινόηση του προφορικού λόγου, απλά έκτοτε συνυπάρχει. Και η γλώσσα του σώματος είναι ως πρωτόγονη, ενστικτώδης και αντανακλαστική, ενώ ο προφορικός λόγος είναι συνειδητός, και ως συνειδητός, μπορεί να υποκρύπτει διάφορα – άρα να είναι μη ειλικρινής, μη αληθής – ανάλογα με τα συμφέροντά μας και επιδιώξεις της.

“Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής” Ludwig Wittgenstein

Παρατηρώντας την όλη γλώσσα του σώματος, συμπεριφορές και στάσεις, μπορούμε να εμβαθύνουμε με τον πλέον ασφαλή τρόπο, στο ποιος είναι πραγματικά ο άλλος που έχουμε απέναντί μας, διότι όσο και να θέλει να κρύψει κάποια πράγματα, η παρατήρηση από πλευράς μας των συμπεριφορών του και στάσεών του – πέραν του τι λέει – αποκαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό, καθώς τα στοιχεία της μη λεκτικής επικοινωνίας, είναι κατά βάση μη συνειδητά, ενστικτώδη, αντανακλαστικά.

“Το σώμα ποτέ δεν ψεύδεται” – Martha Graham

Παρατηρώντας την ενστικτώδη, πρωτόγονη και αντανακλαστική γλώσσα του σώματος, λαμβάνετε την αληθινή εικόνα. Είναι το μόνο αψευδές στοιχείο που μπορείτε να έχετε από κάποιον άλλον, στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση που επιδιώκετε να έχετε. Τα λόγια μπορεί να είναι απατηλά.

“Οι μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας συνιστούν γλώσσα αλληλεπίδρασης, που κατά πολλούς τρόπους είναι πλουσιότερη και πιο θεμελιώδης από τις λέξεις που λέμε” Leonard Mlodinow

Ακριβώς επειδή οι μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας, είναι πανάρχαιες και ενστικτώδεις, συνεπώς μη ελέγξιμες δια του συνειδητού, πράγματι συμβάλλουν στην ενεργή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, με τρόπο συχνά πυκνά, δραστικότερο από ό,τι η λεκτική επικοινωνία. Άλλωστε επιστημονικές έρευνες, έχουν δείξει ότι σε μια μέση επικοινωνία επιδρά κατά μέσο όρο, κατά 7% οι λέξεις (μόνο), κατά 38% ο τόνος της φωνής και κατά 55% τα μη λεκτικά στοιχεία, κυρίως η γλώσσα του σώματος.

“Υπάρχουν τέσσερις τρόποι, και μόνο τέσσερις, με τους οποίους επικοινωνούμε με τον κόσμο. Κρινόμαστε και κατατασσόμαστε από αυτούς τους τέσσερις τρόπους: τι κάνουμε, ποια η εμφάνισή μας, τι λέμε, και πως το λέμε” – Dale Carnegie

Όπως πολύ ωραία είπε ο guru στο πεδίο των πωλήσεων και κοινωνικών σχέσεων, Dale Carnegie, ο τρόπος που εντέλει επικοινωνούμε, διαμορφώνεται από το τι κάνουμε, την εμφάνισή μας (φυσική, αλλά και ενδυματολογική) διότι το ωραίο προδιαθέτει θετικά, το τι λέμε με τα λόγια και το πώς το λέμε, διότι μπορεί π.χ. να λέμε κάτι που από μόνο του και ‘μηχανικά’ να έχει μια θετική χροιά αλλά με τον τόνο της φωνής μας να προδίδεται σκωπτική διάθεση από πλευράς μας, ειρωνεία, υποτίμηση, όπως και το αντίθετο.

“Η σωστή στάση κατά την διαδικασία μιας συνέντευξης, που παρουσιάζεται από την καλή σας στάση και γλώσσα του σώματος— είναι τα πάντα” – Cindy Ann Peterson

Είναι προφανές ότι όταν κάποιος αναζητεί εργασία και με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει τα βασικά απαιτούμενα προσόντα, που βεβαίως πολλοί μπορεί να τα έχουν, αυξάνει πολύ τις πιθανότητες επιλογής του, εφόσον έχει μια καλή στάση και γλώσσα του σώματος, ενώ οι άλλοι που δεν την διαθέτουν επειδή την αγνοούν, υστερούν στις εντυπώσεις που δημιουργούν. Η γλώσσα του σώματος έχει πολλά κομμάτια που είναι ενστικτώδη και αντανακλαστικά και επομένως είναι χαρακτηριστικά μη ελέγξιμα, αλλά κάποια άλλα, είναι για κάποιον που θα εκπαιδευτεί σχετικά και επιμείνει, ελέγξιμα. Εάν λοιπόν ελέγχει αυτά που μπορεί να ελέγξει στην στάση και γλώσσα του σώματός του, μπορεί να δείχνει κατά το δοκούν, την εικόνα που θέλει, κάτι που βέβαια, του προσδίδει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων.

“Όταν τα μάτια λένε κάτι, και η γλώσσα κάτι άλλο, ένας έμπειρος άνθρωπος, επαφίεται στην ‘γλώσσα’ του πρώτου” – Ralph Waldo Emerson

Όπως είπαμε, τα λόγια εύκολα εάν το επιθυμεί κάποιος, μπορεί να είναι ψευδή. Και όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ψεύδονται και μάλιστα συχνά. Και δεν είναι όλα τα ψέματα με κακό σκοπό, για να βλάψουν τους άλλους · πολλά ψέματα είναι αβλαβή και ενδεχομένως δρουν προστατευτικά σε επίπεδο σχέσεων κ.λπ.. Τα μάτια δε, μαζί με το περιβάλλον χώρο τους (φρύδια κλπ) δείχνουν πολλά: εάν κάποιος σε μια επικοινωνία, δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που λέτε εσείς, μπορεί στα λόγια να πει ότι συμφωνεί, αλλά να κάνει μια μικρή αποδοκιμαστική κίνηση με τα μάτια και φρύδια, που εάν είστε έμπειρος και την παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε την διαφωνία μεταξύ των λέξεών του και της εικόνας των ματιών του. Όπως μπορείτε να δείτε και το αντίθετο: ενώ θα λέει ότι είναι αντίθετος με κάτι, τα μάτια να εμφανίζουν διεσταλμένες κόρες (αυξημένο δηλαδή το μαύρο του ματιού), πράγμα που δείχνει ότι διάκειται ιδιαιτέρως “θετικά” απέναντί σας · και όλα αυτά, ακριβώς επειδή είναι αντανακλαστικές ενστικτώδεις κινήσεις, είναι απολύτως αληθινές.

Εάν λοιπόν θέλετε να επικοινωνείτε και να αλληλεπιδράτε καλύτερα, όπως και να κατανοείτε καλύτερα την προδιάθεση των άλλων απέναντί σας, μάθετε την…
Γλώσσα του Σώματος και την Δύναμη της Μη Λεκτικής Επικοινωνίας!

Related posts