13 Μαΐου 2024

Ερωτήσεις για τη Τραπεζική Αργία και τα ΑΤΜ

Ερωτήσεις για τη Τραπεζική Αργία και τα ΑΤΜ

Ερωτήσεις για τη Τραπεζική Αργία και τα ΑΤΜ. Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες έως και την Δευτέρα 6 Ιουλίου, ενώ το όριο αναλήψεων στα ATM μέσω κάρτας, περιορίζονται σε €60 ημερησίως ανά κάρτα.lots of euros

Τι σημαίνει Τραπεζική Αργία;

Σημαίνει ότι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, δεν εκτελούνται συναλλαγές στα ταμεία τους, δεν εκκαθαρίζονται συναλλαγές, δεν γίνονται μεταφορές και γενικότερα δεν ολοκληρώνεται καμία τραπεζική πράξη.

• Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες;

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται όμως η ημερομηνία να αλλάξει, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Θα κλείσουν και τα ATM;

Θα μείνουν κλειστά μόνο για όσο χρειάζεται για να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις στο σύστημά τους. Σύμφωνα με το κείμενο της ΠΝΠ, τα ATM θα λειτουργήσουν σε 12 ώρες από την εφαρμογή της πράξης και η εκτίμηση είναι ότι οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται στα ATM ξανά από το μεσημέρι ή το βράδυ της Δευτέρας.

Θα υπάρχει όριο αναλήψεων;

Ναι, και αυτό ορίζεται σε €60 ημερησίως ανά κάρτα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει λογαριασμούς σε δύο τράπεζες θα μπορεί να σηκώσει συνολικά €120 ανά ημέρα κ.ο.κ..

Θα κλείσει και το Χρηματιστήριο;

Ναι, εφόσον είναι κλειστές οι τράπεζες, δεν είναι δυνατόν να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές από τις τράπεζες και δεν μπορεί να γίνουν και αγοραπωλησίες μετοχών.

Θα υπάρξουν επιπλέον capital controls;

Κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας. Εξαρτάται από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Πέραν του περιορισμού των αναλήψεων μέσω ATM που είναι ούτως ή άλλως, ένα είδος κεφαλαιακού ελέγχου, μπορεί όταν ανοίξουν οι τράπεζεςνα επιβληθούν περαιτέρω capital controls, όπως περιορισμοί στις αναλήψεις, στις μεταφορές, στα εμβάσματα και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Όταν από πλευράς ρευστότητας, επιστρέψουμε σε συνθήκες επάρκειας και ομαλότητας. Αυτό προφανώς εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση της Κύπρου, οι περιορισμοί ήρθησαν σταδιακά έως δύο χρόνια (μέγιστο) από την επιβολή τους. Αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η περίοδος θα είναι ίδια και στην Ελληνική περίπτωση.

Θα λειτουργούν οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες;

Κατά τη διάρκεια Τραπεζικής Αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες γίνονται κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της Ελλάδος. Δεν γίνονται δηλαδή συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης να δεχθεί «πλαστικό χρήμα».
Σε πολλά βενζινάδικα, παρατηρήθηκε να μην γίνονται αποδεκτές προς πληρωμή κάρτες, με την δικαιολογία ότι τα καύσιμα τα αγοράζουν με μετρητά.

Θα λειτουργούν οι υπηρεσίες e-banking;

Εντολές θα μπορούν να καταχωρίζονται κανονικά μέσα από τα ψηφιακά συστήματα των τραπεζών, και πάλι όμως υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν το εσωτερικό της χώρας.
Για τις εταιρίες τι θα ισχύει;
Για τις εταιρίες θα υπάρχει ξεχωριστό όριο αναλήψεων στους λογαριασμούς όψεως, που θα είναι κλιμακούμενων ποσών.

Θα πληρωθούν οι μισθοί;

Εφόσον μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων μέσω Web-banking τα χρήματα δύναται να μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα ισχύει το ημερήσιο όριο των €60 ανά κάρτα.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Ειδικά για τις συντάξεις και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που τυχόν δεν έχουν κάρτα κλπ, προβλέπεται ότι αυτές εξαιρούνται από την τραπεζική αργία και οι τράπεζες που ττα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα ς καταβάλλουν, θα ανακοινώσουν αριθμό καταστημάτων τους όπου θα είναι ανοικτά για αυτό το σκοπό και την καταβολή συντάξεων.

Θα μπορώ να πληρώσω δόσεις δανείων ή άλλα χρέη;

Όσοι θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές εντολές μέσω ATM ή web-banking. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ορίζει η ΠΝΠ, για το διάστημα της Τραπεζικής Αργίας, δεν οφείλεται τόκος υπερημερίας ενώ αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.

Μπορώ να στείλω χρήματα στο εξωτερικό;

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αφού ανοίξουν οι τράπεζες, όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα έχουν επιβληθεί επιπλέον κεφαλαιακοί περιορισμοί..

Βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να σηκώσω χρήματα από λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα;

Ναι, σε καθεστώς τραπεζικής αργίας γίνονται κανονικά αναλήψεις από ATM του εξωτερικού. Εντούτοις, το όριο αναλήψεων σε αυτή την περίπτωση είναι κατά κανόνα περιορισμένο σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα έχουν τα ίδια όρια ανάληψης;

Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Διαφημιστείτε στο TaxCoach.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας, στο info@taxcoach.gr, για να ακούσετε την πρότασή μας.

✎ Κομισιόν: Ποιο ήταν το τελευταίο κείμενο στο τραπέζι όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα
✎ Ας λάβουμε υπόψη μας πριν το Δημοψήφισμα…
✎ Πώς να ηρεμήσετε κάποιον πελάτη / συνεργάτη που είναι αγχωμένος / εκνευρισμένος

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts