2 Μαΐου 2024

Η Αικατερίνη Σαββαΐδου στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Η Αικατερίνη Σαββαΐδου στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Η Αικατερίνη Σαββαΐδου στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Επιλέχθηκε εντέλει από το υπ.οικ. η κα Σαββαΐδου ως διάδοχος του Χ. Θεοχάρη. Ποια είναι;

Αικατερίνη Σαββαΐδου
Αικατερίνη Σαββαΐδου

Η Αικατερίνη Σαββαΐδου είναι Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια φορολογικού και δημοσιονομικού δικαίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι επίσης δικηγόρος Αθηνών και senior manager στην εταιρεία PriceWaterhouseCoopers Hellas (PwC Hellas). Επίσης είναι Knowledge Manager όλης της PwC Hellas που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Δημοσιονομικό, Φορολογικό και Δημόσιο Δίκαιο αντίστοιχα των Πανεπιστημίων Paris I (Sorbonne) Paris II και (Assas) αντίστοιχα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris IΙ στο γνωστικό αντικείμενο του φορολογικού δικαίου και ειδικότερα σε ζητήματα είσπραξης δημοσίων εσόδων και κάτοχος μεταδιδακτορικής διατριβής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της φορολογίας επιχειρήσεων. Έχει επίσης παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη Συγκριτική Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση στη Σχολή Διακυβέρνησης (John F.Kennedy) στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομική Σύμβουλος του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ειδικός Συνεργάτης στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων και Φορολογικός Σύμβουλος στην εταιρεία «ARTHUR ANDERSEN Tax et Business Consultants SA».

Είναι μέλος του καταλόγου των Ανεξάρτητων Προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διόρθωσης των κερδών μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων των συμβαλλομένων κρατών μελών. Είναι μέλος σε επιστημονικές επιτροπές, ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και συγγραφέας βιβλίων και άρθρων στον τομέα του φορολογικού, δημοσιονομικού και διοικητικού δικαίου, όπως «Η ποινική διάσταση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων», «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο ελληνικό και γαλλικό δίκαιο», «Η Οικονομική Διοίκηση και Διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «Προτάσεις για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων», «Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης», «Η επιδείνωση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογούμενων σε περιόδους οικονομικής κρίσης», «Οι συνταγματικές φορολογικές αρχές που εφαρμόζονται σε περίπτωση επιβολής δημοτικής φορολογία», «Η ενημέρωση – πληροφόρηση των πολιτών και η δημόσια διαβούλευση των φορολογικών νομοσχεδίων ως παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας της φορολογικής νομοθεσίας», «Κανόνες τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών», κ.λπ. (taxcoach.gr).

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στις 6 Ιουνίου προκήρυξε ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, με ημερομηνία λήξης την 15η Ιουνίου.
Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συνεδρίασε τρεις φορές, στις 17, 21 και 22 Ιουνίου. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη στις 22/6/2014. Από αυτή τη διαδικασία, η Επιτροπή κατέληξε ομοφώνως, στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου.
Ανεξαρτήτως εάν εκλέχτηκε ομόφωνα, σύμφωνα με φήμες, ήταν η επιλογή του νέου υπ.οικ., Γκ. Χαρδούβελη.

Related posts