17 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα η ακριβότερη χώρα στην βενζίνη

Η Ελλάδα η ακριβότερη χώρα στην βενζίνη

Η Ελλάδα η ακριβότερη χώρα στην βενζίνη: Σε έρευνα του Bloomberg σε σύνολο 61 χωρών, η χώρα μας πάλι πρωταγωνίστησε αρνητικά.Η Ελλάδα η ακριβότερη χώρα στην βενζίνη

Η έρευνα αυτή, συνέκρινε τις τιμές της βενζίνης ανά χώρα (σε δολάρια όσον αφορά στο νόμισμα και  σε γαλόνι όσον αφορά την ποσότητα /  όγκο του καυσίμου) σε συνδυασμό με το μέσο ημερήσιο εισόδημά των πολιτών τους και κατέληξε στις ακριβότερες βάσει αυτής της σύγκρισης.

Για την ακρίβεια, η χώρα μας είναι η ακριβότερη από τις εντός ή εκτός εισαγωγικών προηγμένες μεγάλες χώρες και δη, στην Δυτική Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την αρνητική κατάταξή μας έχουμε αφαιρέσει τις μικρού μεγέθους χώρες λόγω του μεγέθους τους. Θα αναφέρουμε τις πέντε χειρότερες και έπειτα θα κάνουμε ειδική μνεία σε ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Ας δούμε ποιες είναι οι ακριβότερες χώρες όσον αφορά τη βενζίνη για τα αυτοκίνητά μας, ως προς το σύνολο των 61 χωρών της μελέτης και εστιάζοντας στην Ευρώπη:

040614-4Πρώτη η Ελλάδα, που ενώ το ένα γαλόνι βενζίνης κοστίζει 8,81 δολάρια, οι πολίτες της χώρας μας θέλουν ωστόσο το 14,2% του (μέσου) ημερήσιου εισοδηματός τους για να το αποκτήσουν. Από πλευράς απόλυτης τιμής του γαλονιού (8,81 δολάρια), κατατασσόμαστε στην 5η ακριβότερη θέση μεταξύ των 61 χωρών της έρευνας.

Παρομοίως με τον ίδιο δείκτη ποσοστού του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για αγορά ενός γαλονιού βενζίνης, στο 14,2%, βρίσκεται η Πορτογαλία. Μπορούμμε να πούμε ότι μοιραζόμαστε την αρνητική πρωτιά με τους Πορτογάλους. Η απόλυτη τιμή του γαλονιού εκεί, είναι στα 8,56 δολάρια.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Ιταλία, στην οποία απαιτείται το 9,4% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να βάλεις ένα γαλόνι βενζίνης. Η απόλυτη τιμή του γαλονιού είναι στα 9,34 δολάρια.

Στην τέταρτη θέση, είναι η Ισπανία με 8,9% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος να απαιτείται για να βάλει κανείς ένα γαλόνι βενζίνης. Σε απόλυτο μέγεθος, η τιμή του γαλονιού είναι 7,43 δολάρια.

Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται το Ισραήλ. Εκεί για ένα γαλόνι, απαιτείται το 8% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος. Η τιμή του γαλονιού, στα 8,28 δολάρια.

Όπως παρατηρεί κανείς, στις χειρότερες (ακριβότερες) θέσεις της βενζίνης, είναι ισχυρή η παρουσία χωρών που βρίσκονται τύποις ή ουσία σε μνημόνια (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία). Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις βρίσκουν εύκολο φορομπηχτικό στόχο: τα καύσιμα που επειδή έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, ο καταναλωτής και πολίτης, δεν μπορεί εύκολα να πάψει ή και να περιορίσει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, επομένως, του αρέσει δεν του αρέσει, πληρώνει.

Από πλευράς, απόλυτης τιμής του γαλονιού και μεταξύ των 61 χωρών, στην πρώτη θέση της υψηλότερης τιμής βρίσκεται η Νορβηγία με 9,79 δολάρια το γαλόνι. Στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκει στις ακριβές χώρες, καθώς απαιτείται μόλις το 3,6% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος, για να αποκτηθεί.

  • Στη 2η θέση βρίσκεται η Ολλανδία με 9,46 δολάρια αλλά απαιτείται μόνο το 6,9% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος.
  • Στην 3η ακριβότερη σε απόλυτη τιμή βενζίνης, βρίσκουμε την Ιταλία, όπου εκεί είναι ουσιαστικά ακριβή η βενζίνη όπως προαναφέραμε.
  • Στην 4η θέση βρίσκουμε την Δανία, με τιμή γαλονιού 9,14 δολάρια αλλά μόλις 5,4% του ημερήσιου μέσου εισοδήματος να απαιτείται για την αγορά του.
  • Και στην  ακριβότερη θέση σε όρους απόλυτης τιμής γαλονιού, βρίσκεται η Ελλάδα όπως προαναφέραμε.

Ορισμένες μικρές χώρες, έχουν ουσιαστικά υψηλές τιμές στην βενζίνη. Για παράδειγμα η Κύπρος και η Μάλτα, με απόλυτες τιμές στα 7,53 δολάρια και 7,66 αντίστοιχα και ποσοστό (και οι δυο τους, τυγχάνει το ίδιο) 11,4% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος να απαιτείται για την αγορά του γαλονιού.

Επίσης από την μελέτη, αναφέρουμε την Αργεντινή καθώς είναι μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί από την υπόθεση της χρεοκοπίας της. Σε αυτήν, η απόλυτη τιμή του γαλονιού είναι αρκετά φθηνή, τουλάχιστον με τα ευρωπαϊκά δεδομένα: μόλις 5,34 δολάρια. Απαιτείται όμως το 20% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να αποκτηθεί αυτό το γαλόνι. Βέβαια, λόγω της πολύ ακριβής βενζίνης, στην Αργεντινή βρίσκουμε τα περισσότερα αυτοκίνητα διεθνώς, που κινούνται με φυσικό αέριο (σημειώνουμε επίσης σχετικά ότι η Αργεντινή είναι η 5η χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη παραγωγή βιοκαυσίμων).

Ειδική μνεία θα κάνουμε και στην Ινδία λόγω μεγέθους και επίδοσης: Από την μια το γαλόνι κοστίζει μόλις 4,79 δολάρια αλλά από την άλλη απαιτείται ολόκληρο (100%) του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να το αγοράσεις. Γι’ αυτό και η Ινδία των 1,2 δισ. κατοίκων, έχει την χαμηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση σε βενζίνη, διεθνώς.

Αναφορά θα κάνουμε και στην Κίνα λόγω μεγέθους (1,3 δισ. πληθυσμός): η απόλυτη τιμή της βενζίνης ανά γαλόνι είναι 4,73 δολάρια και για την απόκτησή του, απαιτείται περίπου το ¼ (ή 25%) του μέσου ημερήσιου εισοδήματος. Η τιμή βέβαια της βενζίνης, ελέγχεται από το εκεί κράτος και παραμένει χαμηλή αφού λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της χρήσης αυτοκινήτων, εάν δεν υπήρχε έλεγχος, η τιμή των καυσίμων θα βρίσκονταν αρκετά πιο υψηλά.

Στις ΗΠΑ η τιμή του γαλονιού είναι 3,69 δολάρια και απαιτείται μόλις το 2,5% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να αποκτηθεί. Η Υπερδύναμη βρίσκεται στην 10η θέση μεταξύ των 61 χωρών της μελέτης, με την χαμηλότερη απόλυτη τιμή γαλονιού · οι κάτοικοί της δηλαδή απολαμβάνουν ουσιαστικά, αρκετά φθηνή βενζίνη.

Τέλος, θα κάνουμε αναφορά και στις φθηνότερες χώρες, που λίγο πολύ θα πηγαίνει το μυαλό σας περί ποιων πρόκειται: 040614-5

• Στην 4η θέση με την φθηνότερη βενζίνη διεθνώς, βρίσκουμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία το γαλόνι κοστίζει 1,77 δολάρια και για την απόκτησή του απαιτείται μόλις 1,5% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος.

Και εισερχόμαστε στις χώρες που ουσιαστικά η βενζίνη είναι σχεδόν δωρεάν:

• Στην 3η φθηνότερη θέση διεθνώς, βρίσκεται το Κουβέιτ, στο οποίο ένα γαλόνι βενζίνης κοστίζει 0,81 δολάρια και απαιτείται μόλις το 0,006% (με άλλα λόγια το 6,4‰ δηλαδή τοις χιλίοις) του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να αποκτηθεί.

• Στην 2η φθηνότερη θέση διεθνώς, βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, στην οποία το γαλόνι κοστίζει 0,45 δολάρια (ή σαρανταπέντε σέντς) και απαιτείται μόλις το 0,003% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να αποκτηθεί.

Και στην 1η θέση με την φθηνότερη βενζίνη διεθνώς ποια χώρα είναι; Εδώ είναι η έκπληξη.

taxcoach-logo

Είναι η Βενεζουέλα. Σε αυτή τη χώρα της Λατινικής, νότιας Αμερικής, η απόλυτη τιμή ενός γαλονιού βενζίνης είναι μόλις 0,04 δολάρια (ή μόλις τέσσερα σεντς του δολαρίου). Παρά το γεγονός ότι το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα στη Βενεζουέλα είναι αρκετά χαμηλό συγκρινόμενο με πολλές άλλες χώρες, ωστόσο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δεδομένου ότι είναι και ισχυρή πετρελαιοπαραγωγός, θεωρεί ότι ο λαός έχει δικαίωμα στις χαμηλές τιμές καυσίμων και η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα που αναφέραμε.
Βέβαια, αν ιδωθεί ως ποσοστό του μέσου ημερήσιου εισοδήματος, θα βάζαμε την Βενεζουέλα στην 5η θέση καθώς χρειάζεται το ‘ακριβό’ για τις κορυφαίες φθηνότερες χώρες στην βενζίνη … ποσοστό 1,6 με 1,7% αυτού, για να αποκτηθεί το γαλόνι βενζίνης.

Related posts